Avrupa’da Enflasyon / Avrupa’da Enflasyon Neden Arttı?

Avrupa’da Enflasyon / Avrupa’da Enflasyon Neden Arttı? Günümüz küresel ekonomi haber gündemini oldukça meşgul eden bir konu bulunmaktadır. Bu konu ise Avrupa ülkelerinin enflasyon seviyelerinin yükselmesidir. Ancak burada okuyucuların karıştırmaması gereken bir durum bulunmaktadır. Avrupa enflasyon artışı, enflasyon krizi yaşayan ülkelere göre daha az artmaktadır.

Avrupa’da Enflasyon

Avrupa ülkelerinin enflasyonun küresel ekonomi gündemini meşgul etmesinin en büyük sebebi seneler boyunca sabit ilerleyen veya az artışlar yaşayan enflasyon seviyesinin son 2 yılda sürekli olarak artış göstermesi olmuştur. Avrupa ülkeleri enflasyonu genel olarak Avrupa Birliğine bağlı ülkeler kapsanarak okuyuculara aktarılsa da hemen hemen her Avrupa kıtasında bulunan her ülkede benzer enflasyon sorunlarının olduğunu söylemek mümkünüdür.

Bu durumun doğru veriler ve analizler üzerinden doğru bilgilendirmesini yapacak olursak;

Covid-19 virüsünün çıktığı ve Avrupa’da yayılmaya başladığı günden bu yana, Avrupa ülkeleri ekonomisine üst üste darbeler yemeye başladı. Avrupa’da Enflasyon / Avrupa’da Enflasyon Neden Arttı? Günümüzde Rusya-Ukrayna savaşının getirisi ile birlikte de enflasyon yükselme hızı giderek arttı. Euronews.com haberine göre Avrupa bölgesindeki ortalama enflasyon oranı %7,5 olarak tarihin en yüksek enflasyonu olarak kayıta geçti.  Avrupa’da Enflasyon / Avrupa’da Enflasyon Neden Arttı?  Aynı zamanda Avrupa Birliği’nde bulunan ve ekonomik olarak güçlü ülkelerden olan Almanya ve Fransa’nın enflasyonu da son 40 yılın ne yüksek enflasyon oranlarını yaşadı.

Avrupa’da Enflasyon Neden Arttı?

Piyasalar ve ekonomiler her ne kadar ülke ve bölgelerine göre farklılık gösterse de küresel boyutlarda yaşanan krizler, ülke piyasalarını veya ürün piyasalarını ciddi anlamda etkileyebiliyor. Bakıldığında Avrupa enflasyonun artma sebeplerinin büyük kısmı da küresel çapta yaşanan olay ve krizlerden oluşuyor. Nedenlerini küresel çapta ve Avrupa’daki ekonomik faaliyetler konusunda maddeler halinde ele alacak olursak;

 Avrupa’da Enflasyon / Avrupa’da Enflasyon Neden Arttı?
Avrupa’da Enflasyon / Avrupa’da Enflasyon Neden Arttı?
  • 2019 yılında Çin’de başlayan ve etkisi hızlı ve duraksız yayılan Covid-19 virüsü, 2020 yılının başlarında Avrupa’yı ciddi anlamda etkiledi. Bunun sebebi virüs ile birlikte gelen önlemler önemli ölçüde üretimi kesti. Bu da üretilemeyen malların piyasada negatif etki yaratmasına ve işsizlik oranının artmasına sebep oldu. Haliyle Avrupa ülkeleri vatandaşlarına ve ülkede yaşayan diğer bireylere çeşitli yardımlarda bulundu ve kamu harcamalarını arttırdı. Bu durum Avrupa ülkelerinin ekonomileri derinden sarstı ve piyasalarda değer kaybetmesine neden oldu. Bir türlü toparlanamayan piyasalar ise enflasyon artışını tetikledi.
  • Avrupa ülkeleri virüsün etkisini azaltması üzerine eski çalışma modeline ve üretimine geri döndü ancak Rusya ve Ukrayna arasında başlayan diplomatik gerginlik savaşa dönüştü ve enerji kaynağı bakımından zengin olan Rusya’nın savaşa girmesi küresel enerji piyasalarını ciddi anlamda etkiledi. Sonuç olarak Avrupa’da üretimin en önemli kaynağı olan enerji kaynaklarının fiyat artışı Avrupa enflasyonunu ciddi anlamda sarstı.
  • Yaşanan küresel krizlerin diğer bir etkisi de Amerika Birleşik Devletleri’ne yansıdı. Bu süreçte özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin Amerikan piyasasına fazlaca takılması Avrupa ülkelerine pahalıya ma^l oldu. Gıda ve enerjinin fiyat analizinin Amerikan piyasaları üzerinden yapılması Avrupa ülkelerinin enflasyonuna artış yaşattı.
  • Avrupa Birliği ülkelerinin ortak uyguladığı ECB para politikası enflasyon artışına büyük etki gösterdi. Bunun sebebi sürekli ve hızlı olarak genişleyen piyasalara yavaş ayak uyduran bir para politikası olmasıydı. Ekonomi uzmanlarına göre bu para politikasının uygulanması diğer küresel krizler çıkmasa bile Avrupa’nın enflasyonun yükselmesine sebep olacaktı.
  • Genellikle küresel krizler olduğu zaman spekülasyonlar da beraberinde gelir. Piyasalar yangın yerine döndüğünden serbest piyasada fiyatlar ve analizler düzensizleşir. Bu düzensizlikten yararlanan yatırımcılar, üretimi ve tüketimi fazla olan gıda fiyatlarına spekületif etki yaratır ve enflasyonun artmasına sebep olur
  • Sürekli büyüme bir ülkeye zarar verebilir. Avrupa’da Enflasyon / Avrupa’da Enflasyon Neden Arttı? Bu sebeple Avrupa ülkeleri büyüme oranları konusunda yavaş ilerler. Ancak bu yavaş ilerleme ihtiyaçların artmasıyla beraber gerekli büyüme kapasitesinin dışında kaldı ve ekonomideki dalgalanmaları arttırdı. Avrupa’da Enflasyon / Avrupa’da Enflasyon Neden Arttı?  Haliyle fiyat mekanizmasının bozulmasına ve enflasyonun artmasına sebep oldu.

İlgili Yazı : Dünya Ülkeleri Gayri Safi Milli Hasıla Sıralaması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu