Geçmişteki Büyük Depremler-Dünyanın En Büyük Depremi
Dünyanın en büyük 10 depremi, dünyanın en büyük depremleri, geçmişteki büyük depremler, kayıtlara geçmiş en büyük deprem, büyük Şili depremi vb.. en güzel bilgiler için aliskanlik.com
Doğal afetler çoğu zaman insanlar açısından büyük felaketlere sebep oluyor. İnsanoğlu özellikle depremler karşısında hala çaresiz. Her ne kadar binaların sağlamlığı üzerinde yıllar içinde çeşitli iyileştirme çabaları olsa da özellikle eski binaların çokluğu depremin hala önemli bir tehdit olduğu gerçeğini ortaya koymaya devam ediyor. İnsanlar, teknoloji ne kadar ilerlemiş olsa da doğal afetleri kontrol altında tutma ya da önceden tahmin etme gibi konularda hala çaresiz. Yapabilecek tek şey ise binaların sağlam olarak bu afetlerden en zararsız şekilde kurtulabilecek şekilde inşa edilmesi. Bu da doğru ve yerinde bir devlet politikası ile mümkün.
Depremlerin şiddeti Richter ölçeği adı verilen ve 10 üzerinden numaralandırılmış bir ölçek ile ölçülüyor. Ancak bilinenin aksine 10 şiddetindeki bir deprem 5 şiddetindeki bir depremin iki katı şiddetinde olmuyor. Bu ölçeğin hesaplanma tekniği farklı olduğundan ikisi arasındaki fark yaklaşık olarak 35 kat. Günümüzde hala dünyanın çeşitli bölgelerinde büyük depremler olmaya devam ediyor. Geçmişteki büyük depremler hangileri bu listemizde ise şimdiye kadar kayıtlara geçen Dünyanın en büyük 10 depremi hangisi onları ele alacağız.
Geçmişteki Büyük Depremler
Geçmişte yaşanmış en büyük 10 depremi sizler için araştırdık.
10.Nias Depremi
2005 yılında Endonezya’nın Sumatra Adası merkezli bu depremde toplam 1313 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler havanın sıcak olmasından dolayı evlerini çatılarında uyuyanlardı. Kayıtlara geçen en korkutucu kısmın ise 8.6 büyüklüğündeki depremin tam iki dakika sürmesiydi. Depremden sonra bölgede sadece 8 saat içinde 51 büyük artçı deprem daha meydana geldi. Bununla birlikte oluşan tsunami de başta Sumatra Adası olmak üzere çevredeki diğer adalarda maddi hasara sebep oldu. Deprem modern zamanlarda meydana geldiği için deprem anında çekilmiş pek video da internet ortamında çok geçmeden yer almaya başladı. Depremden sonra meydana gelen tsunamiler de ayakta kalan binalardan kaydedildi.
9.Assam Depremi
1950 yılında Tibet’te meydana gelen bu deprem 8.6 şiddetindeydi. Rami şehrinde meydana gelen bu deprem aynı zamanda dağlı olan bu bölgede heyelanların meydana gelmesine sebep oldu. Deprem kadar depremin şiddetiyle taşan nehirler de çok sayıda insanın ölmesine neden oldu. Assam Depremini diğer depremlerden ayıran en büyük özelliği ise okyanus dibinde kıta plakalarının birleşme noktasında meydana gelen ve bu özelliği ile kayda geçen ilk deprem olmasıydı.
8.Rat Adası Depremi
Alaska’nın Aleut Adaları merkezli bu depremin şiddeti 9.7 olarak kayıtlara geçmiştir. Bu kadar büyük bir deprem olmasına karşın 1965 yılında gelen bu deprem sonucunda herhangi bir ölüm kayıtlara geçmemiştir. Sadece 10 bin Amerikan doları civarında bir zarar ortaya çıkmıştır. Bu zarar ise deprem yüzünden ortaya çıkan bir hasar değil, depremden sonra oluşan tsunamilerin sebep olduğu bir hasardır. Bu deprem sonucunda Kuzey Amerika ve Pasifik plakalarının bulunduğu bu bölge dünya üzerindeki en aktif ve büyük depremler oluşturabilecek bölge olarak kayıtlara geçmiştir.
7.Ekvador-Kolombiya Depremi
1906 yılında meydana gelen bu deprem 8.8 büyüklüğündeydi. Eski tarihlerde gerçekleşen bir deprem olmasından dolayı depremle ilgili eldeki veriler oldukça azdır. Sadece dalga formları incelenerek kısıtlı sonuçlar çıkarılmıştır. Deprem sonrasında büyük tsunamiler oluşmuştur. Depremin yaklaşık olarak 300 kilometrelik bir fay hattının kırılması konucunda oluştuğu bilinmektedir. Günümüzde Güney Amerika levhası ve Nazca levhası hala aktif ve büyük deprem üretme potansiyelinin bulunduğu levhalardır.
6.Maule Depremi
Şili’nin tam anlamıyla bir deprem ülkesi olduğu tüm dünya tarafından biliniyor. Üstelik burada meydana gelen depremler dünyanın en büyük depremleri olarak bilinmekte. 8.8 büyüklüğünde olan Maule depremi de 2010 yılında Şili’de meydana geldi. Başkent Santiago’ya çok yakın bir bölgede yer alan deprem Arjantin başta olmak üzere pek çok Güney Amerika ülkesinde de hissedildi. Deprem yine Güney Amerika plakası ve Nazca plakasının hareketleri nedeniyle meydana geldi. Bu plakaların yırtılmasının sebebi bölgede bulunan yeraltı sularının basıncının artmasıyla orantılı olduğu düşünüldü. Depremde toplam 521 kişi hayatını kaybetti. 2010 yılında meydana gelen bu deprem de modern dönemde meydana geldiği için pek çok görsel kayda sahiptir. Depremle ilgili görüntüler internet ortamında kolayca bulunabilmekte.
5.Kamçatka Depremi
Rusya’nın Kamçatka bölgesinde 1952 yılında meydana gelen bu deprem kayıtlara 9 büyüklüğünde geçti. Kalabalık bir nüfusa sahip olan Kamçatka’da deprem yüzünden 15 bin kişi hayatını kaybetti. Depremi yaşayanlar, oluşan dalgaların 50 metre yüksekliğinde olduğunu anlattılar. Her ne kadar uzak olsa da bu depremden en çok etkilenen ikinci yer ise Hawaii Adaları oldu. Depremin zararı 17 milyon dolar olarak ölçüldü. Bölgede bulunan pek çok adanın sokaklarına sular doldu, bazı ufak adalar ise deniz seviyesinin altına indi.
4.Tohoku Depremi
2011 yılında Japonya’da meydana gelen deprem kayıtlara 9.1 büyüklüğünde geçti. 22 bin kişi hayatını kaybetti. Depremden sonra oluşan tsunamilerin 12 katlı apartman yüksekliğine ulaştığı görüldü. Toplamda 200 metrekarelik bir alan bu depremden etkilendi. Ancak depremin en verdiği en büyük zarar Fukushima Nükleer Santralinde meydana gelen nükleer erimeydi. 235 milyon dolarlık devasa bir zarara neden olan deprem aynı zamanda oluşan tsunamilerin de en çok zarar verdiği deprem olarak bilinmekte. Fukushima Nükleer Santralindeki erime yüzünden 47 bin kişi bu bölgeden başka yerlere tahliye edilmek zorunda kaldı.
3.Sumatra – Andaman Adası Depremi
2004 yılında Endonezya’nın Sumatra Adası’nda meydana gelen deprem en çok kayba sebep olan deprem olarak tarihe geçti. 10 milyar dolarlık zarara sebep olan deprem sonrasında devasa tsunamiler meydana geldi. Oluşan dalgalar öylesine büyüktü ki Afrika Kıtası kıyılarına kadar etkileri ulaştı ve burada dahi hasara yol açtı. Yapılan araştırmalar neticesinde depremin okyanusun dibinde büyük deformasyona sebep olduğu ortaya çıktı. Bilim adamları yaptıkları açıklamada deprem sırasında açığa çıkan enerjinin Amerika Birleşik Devletleri’nin 10 günde kullandığı enerji miktarına eşit olduğu belirtildi.
2.Büyük Alaska Depremi
Tarihin kayıtlara geçmiş en büyük ikinci depremi olan Büyük Alaska Depremi 1962 yılında meydana geldi ve büyüklüğü kayıtlara 9.2 olarak geçti. Deprem tam olarak 4 dakika 38 saniye sürdü. Bu denli uzun sürmesi, deprem dalgalarının depremin merkezi 1900 kilometre uzaklıkta bulunan Seattle’daki Space Needle Kulesinin dahi sallanmasına sebep oldu. Depremde meydana gelen ölümlerin pek çoğu oluşan tsunamiler yüzünden oldu. Toplamda 311 milyon dolarlık bir hasar meydana geldi ve 139 kişi hayatını kaybetti. Yakın bir bölge Anchorage’de toprak kaymaları meydana geldi ve sahil şeridi büyük hasar aldı. Sadece Alaska’da değil Amerika’nın bazı yerlerinde de deprem sonucunda ölümler meydana geldi.
1.Valdivia Depremi
Adı sık sık depremlerle anılan Şili, tarihin kayıtlara geçmiş en büyük depreminin de merkezi oldu. Valdivia Depremi 1960 yılında meydana geldi ve kayıtlara 9.5 olarak geçti. Bu deprem aynı zamanda Büyük Şili Depremi olarak da bilinir. Daha önce Şili’de meydana gelmiş diğer depremler gibi depremin başrolünde yine Güney Amerika plakası ve Nazca plakası vardı. Deprem anında yaklaşık olarak 1000 kilometre uzunluğunda bir fay hattı kırıldı. Fay hattının sahile çok yakın olması kısa süre içinde büyük tsunamilerin oluşmasına sebep oldu. Deprem sonrası oluşan tsunamiler Yeni Zelanda, Avusturya ve Japonya kıyılarına kadar ulaşmayı başardı. Deprem ürkütücü bir şekilde tam 10 dakika boyunca devam etmiştir. 178 gigatonluk bir enerjinin açığa çıktığı depremin şiddetini daha iyi anlamak için bunun 1000 atom bombası patlamasına eşit olduğu söylenebilir. Depremde 6 bin kişi hayatını kaybetti. Oluşan zarar günümüz parasına çevrildiğinde 4 milyar dolardan fazla bir hasara yol açtığı görülmekte.