Yer Kabuğu Nasıl Oluştu

Dünyanın Yer Kabuğu Nasıl Oluştu

Yer Kabuğu Nasıl Oluştu Yer kürenin en dışındaki katmanı yer kabuğudur. Yer kabuğu eriyik kayaların soğumasıyla oluştu. Bu soğuma ile eriyik halde bulunan yarı akışkan madde soğudu ve katılaştı. Katılaşan bu maddeye kayaç deriz ve yer kabuğunun yapısında binlerce farklı kayaç türü vardır. Yer kabuğunun yapısını daha iyi tanımak gerekir çünkü insanların bütün aktiviteleri bunun üzerinde oluyor ve deprem gibi jeolojik kökenli doğal afetler de yine bu yapı üzerinde oluyor.

Yer Kabuğu Nasıl Oluştu

Dünya Big Bang adıyla bilinen büyük patlama sonucu oluştu. Yer Kabuğu Nasıl Oluştu Bu patlama ile uzaydaki tozlar bir araya gelerek yıldızları gezegenleri ve diğer gök cisimlerini oluşturdu. Bunlardan biri de Dünya’dır. Büyük patlamadan sonra sıcak bir toz bulutu gibi görünen Dünya yavaş yavaş soğudu ve soğurken katılaştı. Ancak katılaşma doğal olarak Dünya’nın en dışından başladı. İşte bu sebeple Dünya’nın dışını kabuk başlamıştır ve buna yer kabuğu deriz.

Yer kabuğu basit bir oluşum değildir. İç kuvvetlerin tümü bu oluşumla ilgilidir. Kabuktaki hareketler iç kuvvetleri oluşturur ve bunlar deprem gibi yıkıcı olayları gerçekleştirir. Yer kabuğunun kendi iç yapısı daha yakından incelendiğinde basit bir oluşum olmadığı anlaşılır.

Dünyanın Yer Kabuğu Nasıl Oluştu
Dünyanın Yer Kabuğu Nasıl Oluştu

Yer kabuğunun oluşumunda bir çok fizik kuralı vardır. Aslında fizik dersini öğrenmek isteyen için en güzel örnekler buradadır. Dünyanın en dışını saran bu katman yavaş yavaş soğurken yoğunluğundaki farklılıklardan dolayı alt ve üst olmak üzere 2 bölüme ayrılmıştır. Çünkü ağır materyaller daha aşağı doğru hareket etti. Daha hafif materyaller ise kabuğun üst kısmını oluşturdu. Yer Kabuğu Nasıl Oluştu En üst kısımda ise fiziksel çözülme ve kimyasal ayrışma ile kayaçlar ufalandı. Bu ufak parçalar daha da ufalandı ve yüzeydeki bitki ve benzeri maddelerin de karışmasıyla toprağı oluşturdu.

Kabuğun tamamı bütün şekilde kusursuz oluşmadı. Soğuma sırasında kabuğun bazı yerleri çatladı ve kabuk birbirinden ayrı parçalara bölündü. Bu parçaların her birine levha adını veriyoruz. Bu levhaların hareketiyle volkanik olaylar ve depremler gibi iç kuvvetler ortaya çıkıyor. İyi ki de bu parçalanma var, çünkü eğer olmasaydı Dünya’nın içindeki enerji birikir ve dayanılmaz noktaya geldiği zaman Dünya bütünüyle patlardı.

Yer kabuğunun yapısı ve oluşumu yaşam için olabilecek en güzel fizik kurallarını gösteriyor. Ayrıca bu oluşum yaşam için en elverişli imkanı da sunmuş gözüküyor. Yaşamı gösteren şey sadece meteorolojik durumlar değil jeolojik oluşumların da rolünü görmeliyiz. Yer Kabuğu Nasıl Oluştu En basitinden Dünya’nın iç yapısındaki enerji hiç dışarıya çıkamasaydı yani kabuk böyle levhalara bölünmüş parçalı bir yapı göstermeseydi, bomba gibi patlayacaktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu