SGK İlişiksizlik Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

SGK İlişiksizlik Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır? İhale hazırlığı yapan inşaat firmaları için çok önemli olan SGK ilişiksizlik belgesi, bir çeşit ‘SGK borcu yoktur’ belgesi olarak da tanımlanabilir. Bu belge ‘SGK dosya kapama belgesi’ olarak da tanımlanmaktadır. İnşaat işleri tamamlanmış ve sonrasında da yapı ruhsatına başvuru aşamasına kadar gelen proje sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumundan alacakları bu belge ile kuruma herhangi bir borçlarının olmadığını kanıtlamaları gerekiyor.

SGK İlişiksizlik Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu noktada firmanın inşaat için gerekli minimum işçiliği bildirmesi ve ek olarak tüm borçlarını ödemiş olması gerekmektedir aksi halde belge düzenlenemiyor.

SGK İlişiksizlik Belgesine Neden İhtiyaç Vardır?

İnşaat firması yürüttüğü inşaat projesini tamamlamış olan firmaların, ruhsat aşamasını da sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmesi için SGK ilişiksiz belgesini almak zorundadır. SGK İlişiksizlik Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır? Belge, SGK ilişiksiz belgesi yönetmeliği kapsamında tanımlanır. Bu yönetmelikte öncelikle inşaatta çalışan işçiler başta olmak üzere, proje içerisinde yer alan kişilerin haklarının korunması amaçlanır.

SGK İlişiksizlik Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
SGK İlişiksizlik Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çünkü çalışanların sigortasını zamanında ödememiş işverenler, borç sebebi ile yapı ruhsatına başvuramadığı için projeyi tamamlayamazlar. Bu sebeple de firma kendi çalışanlarının sigorta primlerini tam olarak, eksiksiz bir şekilde yatırılması konusunda mecbur kalmış oluyor. Böylelikle çalışanların hakları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından güvence altına alınmış olmaktadır. SGK’na ilişiksizlik belgesi başvurusunda bulunabilmek için 2 yıl süre vardır. İş sonunu takip eden 2 sene içerisinde firma başvuru yapmazsa, hakkında cezai işlem başlatılır.

Başvuru Süreci

Bu evrak, belgenin düzenlenebilmesi için gerekli şartları sağladıktan sonra oldukça rahat ve hızlı bir başvurucu süreci sonucunda elde ediliyor. SGK İlişiksizlik Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır? Online sistemler ile de SGK iş bitimi hakkında bilgilendirilebiliyor ve böylece firmalara büyük kolaylık sağlıyor. SGK ilişiksizlik belgesini alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmak gerekmektedir. Belge bu başvuru sonrasında düzenlenmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru süreci iki farklı şekilde olabilir; şahsen ve internet üzerinden SGK ilişiksizlik başvurusu yapmak.

Başvuru Öncesi Yapılması Gerekenler

İlk basamak proje için iş yeri dosyası açtırmaktır. Yani ilk adımda Sosyal Güvenlik Kurumundan iş yeri tecil işlemlerini halletmektir. Bu süreçte e-bildirge şifre işlemlerini de tamamlamak gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinde açılan dosyada tüm asgari inşaat işlerine dair hesap bilgisi de bulunmak zorundadır. Çünkü kurum ancak bu şekilde işlerin kontrolünü sağlayabilir ve başvuruyu değerlendirebilir. Sonrasında firma yetkilisi internet aracılığıyla ya da şahsen giderek SGK’na işinizi bitirdiğinizi bildirebilir ve ilişiksizlik belgesi için başvuruda bulunabilir.

Başvuru Sırasında Neler Olur?

Başvuru şahsen veya internet üzerinden yapıldıktan sonra SGK kontrol aşamasına geçer. Başvurunuzda yer alan işe girişleri, işten çıkışları, gerekli belgeleri süresinde verilip verilmediği, teşviklerden yararlanma durumları bu aşamada tek tek kontrol edilir. Eğer burada bir soruna rastlanmazsa, son adımda işçilik hesaplaması yapılır. Eğer hesaplama sonucunda eksik işçilik çıkmaz ise ilişiksizlik yazısını hazırlayarak ilgili belediyeye gönderir.

Başvuru Olumsuz Sonuçlanırsa Neler Olur?

SGK’nun yaptığı hesaplama sonucunda eksik işçilik olduğu tespit edilirse, çıkan fark işçiliği firmaya bildirilir. Firma da bildirilen miktarı fark işçilik taahhütnamesiyle ödemeyi kabul ederse, firma adına borç tahakkuk edilir. Sonrasında işlemler devam eder. SGK İlişiksizlik Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır? Firma isterse çıkan işçilik farkına itiraz edebilir. İtiraz üzerine dosya incelenmek üzere asgari işçilik tespit komisyonuna gönderilir ve inceleme sonrasında karara varılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu