İş Başvurusunda Nasıl Öne Çıkılır? 

İş Başvurusunda Nasıl Öne Çıkılır? İş başvurularında bulunurken yapılan mülakatlar büyük önem taşır. Çünkü, mülakatlar sayesinde kendinizi en iyi şekilde ifade edebileceğiniz şansı elde etmiş olursunuz. Artık genel olarak birçok firma, kağıtta yazan özgeçmişinizi yeterli bulmayarak, mülakattaki bazı kriterleri değerlendirip buna bağlı olarak karar vermektedir.

İş Başvurusunda Nasıl Öne Çıkılır?

Bu yüzden iş başvurusunda nasıl öne çıkılır, nasıl akıllarda kalınır özetle bahsetmek gerekirse şu adımları uygulamak yeterli olacaktır:

İş Başvurusunda Nasıl Öne Çıkılır? 
İş Başvurusunda Nasıl Öne Çıkılır?

1- Görüşme yapacağınız firmanın özgeçmişini mutlaka araştırın

İş başvurunca gitmeden evvel, başvuru yapacağınız firma ile alakalı özgeçmiş araştırması yapmak kesinlikle ön plana çıkmanızı sağlar. Firmanın yaptığı çalışmalar, bulundukları alanlar ve varsa sosyal medya hesapları hakkında edindiğiniz bilgiler, gelebilecek olası sorulara karşılık sizi hazırlıklı duruma getirir.

2- Giyiminize dikkât edin

İş görüşmelerinde karşı tarafa olumlu izlenim bırakabilmeniz için, zaman oldukça kısıtlıdır. Yapılan bazı araştırmalara göre iş görüşmesinde intiba ilk 30 saniye içerisinde oluşur.  Profesyonelliğinizden ödün vermeden ne çok renkli kıyafetler seçmeli, ne de çok sade giymelisiniz. Kurumla bağdaşacak kıyafetler tercih etmeniz ilk izlenim açısından size artı puan kazandıracaktır.

3- Stres yönetimi hakkındaki becerilerinizi sergileyin

İş hayatının en zorlu tarafı maruz kalınan stres ile başedebilmektir. İş Başvurusunda Nasıl Öne Çıkılır? Zaman zaman hepimizin karşılaştığı bu durumu kontrol altına alarak, doğru biçimde yönlendirmek karşı tarafın gözünde sizi bir adım ileriye taşır. Ayrıca daha önce edindiğiniz tecrübeler ile takım çalışması hakkındaki düşüncelerinizi ara ara paylaşmak, karşı taraf için oldukça ilgi çekici olacaktır.

4- Aktif ve gerçek referanslar verin

Referans vereceğiniz kişiler mutlaka sizin daha önce yapmış olduğunuz çalışmalarda nasıl performans sergilediğiniz ve hangi projelerde yer aldığınız ile alakalı bilgi sahibi olmalıdır.

Çünkü, hakkınızda yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler, iş görüşmenizin olumsuz sonuçlanmasına bile sebep olabilir. Ayrıca güncel referans vermemeniz firmayı yanıltma olarak algılanarak, iş başvurunuzun kabul görmemesine neden olmaktadır. Bu yüzden sizi iyi şekilde temsil edecek ve hakkınızda yeterli bilgiye sahip olan referansları seçmelisiniz.

5- İş başvurusuna 15 dakika erken gidin

İş başvurusuna giderken, 15 dakika önceden orada bulunmanız, sizin bu işi ne kadar çok istediğiniz ile bağdaştırılır. Fakat bununda bir dozu olması gerekmektedir. Çünkü, 1 saat önceden gidilmesi durumunda bu durum pek hoş karşılanmayabilir. Geç gitmek sizin hakkınızda nasıl olumsuz izlenim yaratıyorsa, çok erken gitmekte aynı izlenimi yaratır.

6- Olumsuz ifadeler kullanmayın, pozitif olun

Sürekli olumsuz konuşmalar yapmak ve  mimikler kullanmak özgüveninizle alakalı bir eksiklik olarak kabul edilir. Daima gülümseyin ve pozitif ifadeler kullanın. Bu durum sizin her zorluk karşısında yılmadan mücadele vereceğinizin kanıtı niteliğindedir.

7- Beklentilerinizi fazla abartmayın, mütevazi olun

İş başvurusundan evvel, yapacağınız kosa araştırma sayesinde firmanın size sunacağı koşullar ile avantajlar hakkında gereken bilgiyi elde etmiş olursunuz. İş Başvurusunda Nasıl Öne Çıkılır?  Bu yüzden firmanın size sağlayamayacağı koşulları isteme içerisine girmeyin. Aksi takdirde bu durum sizi ön plana çıkarmak yerine aşşağıya çekecektir. Beklentileriniz firma ile eşit yükseklikte olmalıdır.

8- Samimi ve içten olun

Gayet samimi ve içinizden geldiği gibi doğal davranmanız sizin ön plana çıkmanızda mutlaka etkili olacaktır. Fakat bu samimiyet, elbette profesyonel şekilde olmalıdır. Çünkü abartılan samimiyet olumlu etkinin tersine olumsuz sonuçlar doğurabilir.

9- Yapılan eleştirilere açık olun

Görüşme esnasında bazı eleştiriler alabilirsiniz. Bu durum karşısında, yapılan eleştirileri şahsi olarak algılamak yerine, eksiklerinizi nasıl tamamlayabileceğiniz hakkında kendinizi geliştirme fırsatı olarak görmelisiniz. Ayrıca sadece iş görüşmesinde değil, hayatnızın her alanında eleştiriye açık olmak, kendinizi geliştirmenize ve daima yükselmenize fayda sağlar unutmayın.

10- Eski işinizle alakalı asla kötü konuşmalar yapmayın

Eski işinizden her ne sebeple ayrılmış olursanız olun kesinlikle bundan bahsederken kötüleme içerisine girmeyin. Kötülemek yerine ayrılma sebebinizin maddi mi yoksa stratejik mi bir karar olduğundan kısaca bahsedin.

11- Kararlı duruş sergileyin

Özgeçmişiniz çok parlak olsa dahi, başvuru esnasında sergilediğiniz kararsız davranış ve tutumlar görüşmenin olumsuz sonuçlanmasına sebep olur. İş Başvurusunda Nasıl Öne Çıkılır?  İşte bu yüzden gayet sakin tavırlar ile kendinize güvenmek, dik şekilde oturmak, samimi şekilde el sıkışmak ve aynı zamanda konuşmalarınızda göz teması kurmak sizi ön plana çıkararak işi almanızı kolaylaştıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu