Hisse Senedi Nasıl Alınır-Hisse Senedi Çeşitleri
Hisse senedi nedir, hisse senedi nasıl alınır, hisse senedi avantajları, hisse senedi çeşitleri, hisse senedi avantajları vb.. hisse senedi hakkında detaylı bilgiler alışkanlık.com’da
Hisse Senedi Nedir
Günümüzde en değerli kıymetli evraklar arasında yer alan hisse senedi şirketlerin ortak sermayesindeki paydaşlarına ortaklık payı olduklarını belgelemeleri için vermiş oldukları değerli yatırım kâğıdıdır. Türk ticaret hukukuyla sınırları belirlenmiş hisse senetleri yasal düzenlemelere tabiidir.
Türkiye’de uygulanmaya başlayan hisse kağıdı 2005 yılından itibaren kayıtlı sisteme geçilme zorunluluğu getirildi. Bu nedenden dolayı hisse kağıdı sahipleri ellerinde bulunana değerli kağıtları merkez kayıt kuruluşuna 2012 yılına kadar bildirip kayıt altına aldırma zorunda kaldılar. 2013 itibari ile yeni yasaların çıkmasıyla birlikte fiziksel olarak elde bulunan hisse senetleri geçerliliğini yitirmiştir. Peki hisse senedi nasıl alınır?
Hisse Senedi Nasıl Alınır
Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki hisse senedi öyle herkesin kafasına göre gidip alacağı ve işlem yapacağı bir iş değildir. İlk olarak SPK’nın izin verdiği yetkili kuruluşlara giderek borsada hisse senedi almak için başvuruda bulunurlar. Bu kurum aracılığı ile alım yapabilirler. Bir diğer yöntem ise bankalardır. SPK yetkisine sahip bankalara giderek hesap açtırabilirsiniz. Açılan hesapta işlem yapmanız için gerekli belgeleri ve sözleşmeleri imzalamanız gerekmektedir. Senet için açılan banka hesabında işlem yapılabilmesi için öncelikle alacağınız hisse senedi kadar tutar ve komisyonu banka hesabınıza yatırabilirsiniz. Daha sonra hesapta ki adımları izleyerek hisse senedi alımı gerçekleştirebilirsiniz.
Hisse Senedi Çeşitleri Nelerdir
Türk ticaret kanuna göre değerli hisse senedi çeşitleri aşağıda belirtilmiştir.
- Nama yazılı hisse senedi: Üzerinde gerçek hisse sahibinin adının yazılı bulunduğu değerli evraktır.
- Hamiline Yazılı Hisse Senedi: Sadece borsada adı geçen hisse senedidir. Yani hisse senedinin üzerinde hiç bir şekilde senet sahibinin ismi bulunmamaktadır.
- Bedelli Hisse Senedi: Şirketlerin sermeyasini arttırmak amacıyla çıkardığı bedel karşılığı olan ihraç senetleridir.
- Bedelsiz Hisse Senedi: Şirket içerisinde bulunan öz varlıkların değerinin artması sonucunda hissedarlara dağıtılan bedelsiz hisse senedidir.
- Adi Hisse Senedi: Elinde bulunan sahiplerine şirketin belirlediği kar payı oranında kar vermektedir. Ayrıca hisse sahibi yönetime katılabilir hatta oy kullanabilir.
- İmtiyazlı Hisse Senedi: Hissenin sahibine şirket sözleşmesinde yer verilen özel ayrıcalıklar tanınmaktadır ve ayrıca kar payları adi hisse senedinden farklıdır. Şirketin genel sözleşmesinde yazılı olarak yer almaktadır.
- Primli Hisse Senedi: Değerli hisse senetleri arasında yer alır. Üzerinde yazılı olan değerden daha fazla değere sahip olup yüksek satış olanağı vardır.
- Primsiz Hisse Senedi: Sadece üzerinde yazılı olan tutar üzerinden satışa çıkan senet türüdür.
- Kurucu Hisse Senedi: Şirket ana kurucularına ücretsiz bir şekilde tahsis edilen bir senettir. Kurucuların kar payı vardır ama yönetime katılamaz ve oy kullanamazlar.
- İntifa Hisse Senedi: Hiç bir şekilde şirkette ortaklık payı olmayan bir senet türüdür. Sadece alacaklara veya hizmet karşılığında verilmektedir.
Hisse Senedi Avantajları
Hisse senedi en gözde yatırım araçları olarak görülmektedir. Büyük ortaklı şirketlerin çıkardığı hisse senetlerinden alarak şirkette ortak olabilir ve şirket hakkında söz sahibi olabilirsiniz. Hisse senedi avantajları şunlardır;
- Hissedarı oldukları şirketin yönetimine girme söz sahibi olma ve oy kullanma hakkına sahip olurlar.
- Hisseler değerli bir evrak olduğu için kolayca borsada satabilir ve nakde çevirebilirler.
- Şirketin borsada ki değeri arttıkça ellerinde bulunan senette değer kazanır böylece iyi bir sermaye kazanmış olunur.
- Ortağı olduğu kuruluşların kar paylarından yararlanarak gelir elde edebilirler.
- Bedel karşılığında firmanın sermaye arttırmak için elden çıkaracağı senetleri öncelikli olarak uygun fiyattan satın almak haklarına sahiplerdir.
- Hiçbir şekilde bedel karşılığı olmayan senetleri birincil olarak alma hakkına sahiplerdir.