Robots.txt Nedir?, Nasıl Oluşturulur?
Robots.txt Nedir, Nasıl Oluşturulur ? Tarama bütçesi, SEO stratejisinin en belirgin alanlarından biridir ve robots.txt, tarama bütçesini etkin bir şekilde kullanarak arama motoru robotlarının sitemizi anlamasına yardımcı olmak için kullanabileceğimiz araçlardan biridir.
Robot.txt nedir ?
Web sitenizde yüksek kaliteli içerik barındırabilen ve gelir elde edebilen bir web siteniz varsa Robots.txt sizin için çok önemlidir. Robots.txt Nedir Web sitenizde kullanmak istediğiniz kategoriler veya sayfalar için bir araçtır. Genel olarak konuşursak, Robots.txt, tarayıcı için bir tür kullanıcı kılavuzu görevi görür.
Genellikle robots.txt, tarayıcıların sitenize gelen trafiğini kontrol etmek için kullanılır, bu nedenle sizi istemedikleri sayfalara yönlendirmek veya bozuk sayfalarınız varsa dizinlerini kapatmak için bir araçtır.
Bir robots.txt dosyasının en iyi kullanımı, Google’da ses, komut dosyalarının görünmesini engellemektir. Amacınız içeriğinizin taranmasını engellemek ise noindex işlevini kullanmanız yeterli,böylece farklı işlevler sağlamış olacaksınız.
Robots.txt ne işe yarar?
Robots.txt aslında her sitede olması gereken başlangıç araçlarından biridir. Sadece Robots.txt değil, aynı zamanda daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak ve web sitenizi Google’a tanıtmak için çok önemli olan site haritalarıda çok önemlidir. web tasarımcı arkadaşlar bilirler önemini
Robots.txt Nasıl Oluşturulur ? Robots.txt’i kesinlikle kurmalısınız, gereksiz sayfaları engellemenin en önemli yolu budur. Robots.txt, web sitenizi taramasını veya arama motorlarında dizine eklemesini engellemenize olanak tanır. robots.txt dosyası, arama motorlarına sayfadaki içeriği taramamalarını söyler.
Bazen bir arama motoru bir sayfayı tarar veya bir URL’ye çok sayıda bağlantı olduğunu tespit eder.Sayfaların yetkili olduğunu bildirir.Bu nedenle, dizine eklenirler ve Google’a bir bildirim oluşturmak için bir meta açıklama kullanılarak Google’ın ana sayfasında görünürler.
Robots.txt dosyasında ne kadar çok satır varsa, tüm sitenizin özelliğiniz için o kadar çok dosya taraması gerektiğini unutmayın. Bu, genel bir gecikmeye neden olabilir ve sayfayı tamamen yavaşlatabilir, bu nedenle düzenleme yaparken dikkatli olun, örneğin çok fazla dosyaya izin vermeyin.
Robots.txt’i neden kullanmalıyım?
Örneğin, web sitenizin bazı bölümlerinin gizliliğini korumak istediğinizde kullanmanız en yerinde kullanım alanlarından biridir. Robots.txt Nedir Yinelenen içeriğin Google’da görünmesini engellenmesini sağlarsınız.
Robots.txt komutları nasıl oluşturulur ve kullanılır?
robotsx.txt dosyasının ne anlama geldiğini anladıysak şimdi bu komutların ne anlama geldiğine daha yakından inceleyelim. Google’ın tarayıcılarının neye eriştiğini ve neye giremeyeceğinizi bilmesini sağlamanın bir yoludur. Anlaşılması gereken üç ana komut vardır.
Ondan önce Robots.txt dosyasının nasıl oluşturulacağından bahsedelim. Öncelikle site adresinin sonuna /robots.txt yazarak robots.txt dosyasının sitenizde olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Robots.txt Nasıl Oluşturulur ?
Yapmanız gereken ilk şey, yeni bir metin dosyası oluşturmak ve onu Robots.txt olarak yeniden adlandırmaktır. Ardından örnekte vereceğimiz kodu yazıp kaydedebilirsiniz. Ardından web sitenizin kök klasörüne yükleyin
Burada kolayca yapmak istiyorsanız bir WordPress eklentisi de kullanabilirsiniz.
WordPress eklentinize Yoast Seo eklentisini yüklerseniz hem site haritanız hem de robots.txt dosyanız otomatik olarak oluşturulur. Seo Uzmanı çok rahatlıkla bu konuya hakim ama biz en temel bilgilerle anlatacağız
İlk paragrafta bahsettiğimiz durumda olduğu gibi, Google’ın belirli dosyaları dizine eklemesini istemeyebilirsiniz. Allow etiketi bu amaçla oluşturulmuştur. Robots.txt Nasıl Oluşturulur ? İzin Verme seçeneği, tarayıcının belirttiğiniz sayfanın yasak olduğunu belirtmektedir.
Yasakla – İzin Ver
Bilmeniz gereken en önemli detay ise Robot.txt dosyasının asıl amacının tarayıcıya haber vermek değil, taramak olduğudur. robots.txt izin ver komutu genellikle bir sayfaya izin verilmesi komutu verildiğinde kullanılır, ancak sayfa taramak istediğiniz belirli öğeleri içerebilir; örneğin, tarayıcıların genel ana sayfanızı taramasına izin vermez.
Dizin etiketi yok
Noindex etiketi genellikle Robot.txt dosyasına değil meta etiketlere gömülür. Google, robots.txt dosyanızı bulmadan önce noindex komutunuzla karşılaşabilir ve neyi atlayacağını, yani dizine eklemediğini tam olarak bildiğinden emin olabilir.
Noindex komutunu sayfanıza eklemenin iki yolu vardır. İlki, tüm tarayıcılara başlığınıza ekleyerek hangi sayfaların dizine eklenmeyeceğini söylemektir. İkincisi, içeriği özellikle Google’dan hariç tutmak istiyorsanız, onu ekleyebilirsiniz.
WordPress için örnek robots.txt dosyası
İster büyük bir işletme olun, ister WordPress için yeni bir içerik siteniz olsun, işte size uygun bir robots.txt dosyası örneği:
İzin ver: /wp-content/uploads/
Yasak: /wp-içeriği/eklentiler/
Yasak: /wp-admin/
Bir robots.txt dosyası oluşturmak ve yerleştirmek sihirli bir iş değildir. Robots.txt Nasıl Oluşturulur ? Stratejik olarak oluşturulmuş bir site yapılandırması ile çok kolaydır. Bir robots.txt dosyası, sitenizin kök dizinine yerleştirilmiş küçük bir metin dosyasıdır.
Birçok arama motoru tarayıcısı bu dosyayı standart bir protokol olarak ele alır. Bu nedenle arama motorları siteyi indekslemeden önce burada yer alan komutları kontrol eder. Robots.txt Nedir Bu sayede site yöneticileri bir robots.txt dosyası oluşturabilir ve sitenin hangi alanlarının taranacağı konusunda daha fazla kontrol sahibi olabilir.
Robots.txt dosyanızda Google’ın tarayıcısına çeşitli talimatlar verebilirsiniz. Google’a ait Googlebot Görseller, Google Adshot vb. araçlardır. Yahoo, Slurp’u kullanır ve Bing, Bingbot’u kullanır.