Orta Yaş Krizi Nedir? Nasıl Atlatılır?

Orta Yaş Krizi

İnsan hayatı boyunca birçok gelişim aşamasından geçmektedir. Orta Yaş Krizi Nedir? Nasıl Atlatılır? Doğma, büyüme ve ölüm yaşam döngüsünün en basit halidir. Doğduğumuz zamandan bugüne kadar yaşadığımız süre boyunca zor dönemler geçirdiğimiz olmuştur. Bu dönemlerden en erken yaşta yaşananı ergenlik dönemidir. Ergenlik dönemi artık iyice büyümeye başlanılan, bir birey olmanın farkına varılan bir dönemdir. Bu dönemde asileşme, istekler yerine getirilmediğinde öfkelenme, hatalarını kabul edememe ve asabi olma gibi durumlar görülmektedir. Vücudun bir anda gelişmesi, erkek çocuklar için ses tonunda kalınlaşma, kızlar için regl dönemine giriş gibi değişimler yaşanması doğal olarak psikolojiyi de etkilemektedir. Bu nedenle ufak bunalım halleri yaşanabilmektedir.

Orta Yaş Krizi Nedir?

Ergenlik dönemi haricinde insanın kriz yaşadığı bir dönem daha bulunmaktadır. Bu dönem 35-40 yaşları civarında görülmeye başlanan orta yaş dönemidir. Bu yaşlarda geçirilen bunalıma ise orta yaş krizi adı verilmektedir. Orta yaş krizi insanların pişmanlık duyguları ile beslenir. Orta Yaş Krizi Nedir? Geçmişte kalmış olan yaşanmışlıklar, iyi ya da kötü anılar geçmişe olan özlemi tetiklemektedir. Fakat kötü yaşanmışlıklar geçmişle araya bir perde çekilmesini ya da geçmişten nefret etme hissini de beraberinde getirmektedir. Kısacası orta yaş krizinde bireyler geçmişte yaptıkları şeylerin doğru ya da yanlış olmasını tartarak kendilerini bir bunalım haline sokmaktadır. Orta yaş krizi yaşayan kişiler bu durumdan çabuk kurtulmazsa ileri derece depresyona sürüklenme ihtimalleri bulunmaktadır.

Orta Yaş Krizi Nasıl Atlatılır?

Orta yaş krizini atlatabilmek için bazı durumları kabullenmek gerekmektedir. Bu durumlardan ilki artık yaşlanmaya başladığınız gerçeğidir. Zaman geçtikçe sadece siz değil bütün canlılar büyüyor, yaşları ilerliyor. Yaşlanmak ruhunuzu çürütmez. Beden yine sizin bedeniniz, ruh yine sizin ruhunuzdur. Bu nedenle yaşlanmaktan korkmak yerine yaşlandığınızı kabullenmelisiniz. Orta Yaş Krizi Nasıl Atlatılır? Orta yaş krizinden kurtulabilmek için yapılması gereken en önemli şeylerden biri ise geçmiş yıllar ve yaşanmışlıklar ile ilgili hesaplaşmalara son vermektir. Geçmişe geri dönmek gibi bir lüksünüz bulunmamaktadır. Bu nedenle geçmişle hesaplaşmak zihninizi yorar, sizi üzer ve bunalıma sürükler. Önceden yaptığınız yanlış hareketleri düzeltme gibi bir şansınız olmadığı için boşu boşuna kendinizi üzmenin de bir manası olmayacaktır.

Orta yaş krizinin çok ağır yaşandığı kişiler problemlerinin çözümünü bir psikologda aramak yerine tehlikeli ve zararlı şeylere yönelmektedir. Bunların başında alkol gelmektedir. Alkol ile hiçbir problemin çözülmeyeceği apaçık ortada iken sorunları ve mutsuzlukları anlık olarak unutmak ve rahatlamak için orta yaş krizinde olan birçok insan alkole sarılmaktadır. Oysa ki bu oldukça yanlıştır. Orta Yaş Krizi Nedir? Orta yaş krizi yaşam döngüsünde inişli çıkışlı olan dönemlerden birisi olduğu için kısa süreli depresyon ve bunalım halleri yaşanması normaldir. Önemli olan bu sorunları uzun vadeye yaymamaktır. Eğer siz de orta yaş krizi ile birlikte oluşan depresyon halinin aşırılığından şikeyetçiyseniz uzman bir psikologdan yardım almanız iyi olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu