Miyom Nedir?, Miyom Neden Olur?

Miyom Nedir, Belirtileri, Tedavisi ?

Miyom Nedir? Anormal kas büyümesi ile uterus duvarında gelişen iyi huylu bir tümördür. Jinekolojide sık görülen bir hastalıktır ve 30’lu ve 40’lı yaşlardaki kişilerde sık görülür. Yumurtalıklardan salgılanan kadınlık hormonlarının miyom gelişimini etkilediğine inanılmaktadır.

Miyom Nedir?

Semptomlar tümörün büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak değişir ve submukozal myomlar (uterus içinde), intramusküler myomlar (uterus kaslarının içinde) ve subserozal myomlar (uterus dışında) olarak ayrılır. Nadiren kötü huylu bir tümöre dönüşür ve büyüdüğünde çevre dokuları tahrip etmese de kısırlığa sebep olabilir. Miyom Nedir? Kadın hormonları miyomların büyümesinde rol oynadığından, menopozdan sonra daha küçük olma eğilimindedirler.

Miyom Neden Olur?

Fibroidlerin bariz nedeni bilinmemektedir. Miyom Neden Olur? Kadınlık hormonu östrojen (folikül hormonu) miyomun büyümesinde rol oynadığı için çocuklarda hiç görülmez, yaş ilerledikçe hızla artar. Genellikle hormon salgısının aktif olduğu olgunluk döneminde görülür.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Ana semptomlar artan adet akışı ve kötüleşen adet ağrısını içerir. Diğer semptomlar anemi, şiddetli adet krampları, pollakiüri ve kabızlığı içerir, ancak birçok kişide hiçbir semptom yoktur. Çok miktarda adet kanı anemiye neden olabilir, bu da soluk ten rengine, baş dönmesine ve yorgunluğa neden olabilir. Miyom Nedir? Daha büyük miyomlar pelvise ve iç organlara baskı uygulayarak alt karın bölgesinde sırt ağrısına ve ağırlığa neden olabilir. Ayrıca adet kanaması dışındaki kanamalara da dikkat edin. Semptomların derecesi tümörün konumuna bağlı olarak değişir ve toplamın yaklaşık %70’ini oluşturan rahim kasında oluşan “kas içi fibroid” küçük olduğunda asemptomatiktir, ancak büyüdüğünde ise asemptomatiktir. adet kanının miktarı artar, kısırlığa neden olur. Rahim dışında oluşan “subserozal miyomlar” büyüdüklerinde bile semptomlara neden olma olasılıkları daha düşüktür. Rahim içinde oluşan “submukozal myom” küçük de olsa semptomlar şiddetlidir ve adet kan miktarı artar. Ek olarak, gençlerin hamile kalma veya düşük yapma olasılığı daha düşük olabilir.

Miyom Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Pelvik muayene ile şekil, boyut, ağrı vb. kontrol edin. Ayrıca ultrason (eko) veya MRI ile görüntü teşhisi yapılır. Ultrasonografi, miyomların tam yerini, sayısını ve boyutunu ortaya çıkarır. Ayrıca MRG’de ultrasonla görülemeyen kalsifiye miyomlar, sırttaki miyomlar ve çeşitli miyom türleri gibi çeşitli miyom tiplerine neden olabilen “multipl miyomlar” tanısında kullanılır. Kesin tanı için, malign tümörleri kontrol etmek için gerektiğinde tümörün bir kısmı kesilebilir. Nadir durumlarda, büyük bir uterin fibroid gibi görünen şey, “ uterin sarkom” adı verilen kötü huylu bir tümör olabilir, bu yüzden dikkatli olun.

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Küçük ise takip yapılmalı, kanamaya bağlı anemi varsa demir kullanılmalıdır . Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır? Semptomlar şiddetli ise cerrahi veya ilaç kullanılır. Ameliyat, tüm rahmin miyomunu çıkarmak için yapılan ameliyatı (total histerektomi) ve sadece miyomu çıkarmak için yapılan ameliyatı (miyomektomi) içerir. Açık cerrahiye ek olarak laparoskopik cerrahi de artmaktadır. Öte yandan ilaç tedavisi, bir hapla tedaviyi ve burun damlaları veya enjeksiyonları kullanarak kadın hormonlarının salgılanmasını geçici olarak durdurma yöntemini içerir. Ayrıca miyomları azaltmak için rahmi besleyen kan damarlarını bloke eden bir tedavi (uterin arter embolizasyonu) vardır.

Miyom Nasıl Önlenir?

Belirli bir önleyici tedbir yoktur, ancak adet ağrılarına ve adet kan hacmindeki değişikliklere dikkat ederek adet durumunuzu takip etmelisiniz. Menstrüel kan miktarında bireysel farklılıklar vardır ancak rahim miyomları kitlelere neden olabileceğinden ve tedavi edilmezse miyom büyüyüp kanama miktarı hızla artabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Miyom Nedir? Bu değişikliklerin erken fark edilmesi ve erken görülmesi önlemeye yol açacaktır. Rahim fibroidlerini erken aşamada tespit etmek için düzenli muayene yaptırmak da önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu