İtikaf Nedir? Şartları Nelerdir?
İtikaf Nedir? Şartları Nelerdir? İtikaf, İslam dininde Ramazan ayında camilerde veya özel olarak ayrılmış yerlerde belirli bir süre ibadet etmek için yapılan bir uygulamadır. İtikaf, kelime anlamı olarak “bir yerde kalmak, oturmak” anlamına gelir. İtikaf süresince kişi, dünyevi işlerden uzaklaşarak sadece ibadetle meşgul olur ve Allah’ın rızasını kazanmaya çalışır. İtikaf süresi, birkaç gün veya birkaç saat olabilir.
İtikaf Nedir? Şartları Nelerdir?
İtikafın şartları kapsamında itikafın sıhhati şu koşulların varlığına bağlıdır:
1) İtikaf yapacak kişinin Müslüman, akıllı ve temiz olması gerekir. İtikaf Nedir? Şartları Nelerdir? Bunun için gayrimüslim, deli, cunubi ve adet ve nifetten temiz olmayan kimsenin itikâfı olmaz. Gayri müslim ibâdete lâyık olmadığı gibi, deli de ibâdete lâyık değildir. Pis insanların camiye girmesine izin verilmez.
2) İtikaf için niyet edilmelidir. Yani niyetsiz yapılan itikaf sahih değildir. İbadet olup olmaması niyete bağlıdır.
3) İtikaf mescitte veya aynı kıymetteki bir yerde yapılmalıdır. Şöyle ki: İtikaf, cemaatle namaz kılınan her camide kılınabilir. Büyük camilerde yapmak daha faziletlidir. Kadınlar da kendi evlerinde kullandıkları veya mescit olarak ayırdıkları bir odada itikafa girebilirler. Bu yerler onlar için mescit sayılır. Kadınların açık hava camilerinde itikaf yapmasına izin verilmesine rağmen, kerahetten kaçınamazlar. Kadınların evlerinde ve mescitlerinde namaz kılmaları daha faziletli, evlerinde girdikleri itikâf ise, her türlü fitne ve fücurdan münezzeh oldukları için, camide kıldıkları itikafa göre daha faziletlidir. (İmam Şafii’ye göre itikaf, tövbeye layık bir yer olan camide yapılabilir. Evlerin mescit olarak kullanılan yerleri o sempatiye layık değildir.)
4) Farz itikafta itikaf yapanın oruç tutması gerekir. Böyle bir durumda yanlışlıkla orucu bozmak itikafı bozmaz. Diğer itikaflarda oruç şart değildir. Çünkü onlara ayıracak zaman yoktur. İtikaf Nedir? Şartları Nelerdir? Öyle ki, bir iki saat içinde camiden çıkana kadar itikaf yapılabilir. (Şafiîlere göre vacip itikafta oruç tutmak farz değildir.)
5) İtikaf için gençlik, erkeklik ve hürriyet şart değildir. Yani akıllı çocuğun, kadının veya kölenin itikafı sahihtir. Ancak kadının itikaf etmesi, kocasının ve kölenin itikaf sahibinin iznine bağlıdır. İtikafta olup olmadığına bakılmaksızın hüküm aynıdır. İzin bulunmazsa, kadın kocasından ayrıldıktan ve köleyi azat ettikten sonra bıraktığı şey üzerine itikafa girer. 6) Bir kimse hanımına itikafa girmesi için izin verirse, bundan vazgeçemez, artık mani olması da doğru olmaz. Efendisi kölesine verdiği izinden cayabilir. Ancak mağdur olan bir köle ise, efendisinin izni olmaksızın da itikafa girebilir. Çünkü kısmi özgürlüğü mevcuttur.