Düzensiz Uykunun Zararları-Uyku Düzensizliği

Düzensiz uykunun zararları, düzensiz uyku nelere yol açar, düzensiz uyku baş ağrısı, düzensiz uyku problemi, uyku düzensizliği psikolojik, uyku düzene nasıl sokulur vb.. sağlık makaleleri için aliskanlik.com

Düzensiz Uykunun Zararları

Sağlık ve düzenli beslenme bireyin vücudu için ne kadar önemli bir yere sahip ise düzenli uykuda aynı oranda bireyin vücudu için çok önemli bir yere sahiptir. Düzensiz uyku problemi yaşayan bireylerde çeşitli rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bu rahatsızlıklar bazen vücutta da oluşan fiziksel rahatsızlıklar iken bazen de psikolojik rahatsızlıklara davetiye çıkarır. Düzenli uyku zihinsel sağlık için çok önemli bir yere sahiptir. Düzensiz uykunun zararları her ne kadar önemsiz görünse de hayati riskler oluşturabilecek rahatsızlıklara büyük etkendir. Hiç beklenmedik rahatsızlıklara bile etken olabilir çünkü yeterli uyku ve düzenli uyku vücudun dinlenmesine, gelişmesine ve rahatlamasına olanak sağlıyor sürekli yorgun olan bir vücut dayanıksız olur ve en ufak bir hastalıkta birey kendini yatakta bulabilir.

Düzensiz Uyku Nelere Yol Açar

Düzensiz ve yetersiz uykunun fiziksel ve psikolojik olarak ciddi rahatsızlıklara yol açacağı yukarıdaki metinde belirtildi. Düzensiz uyku nelere yol açar diye merak edenler için; düzensiz uykunun fiziksel rahatsızlıklardan biri de kas ağrısıdır. Vücut dinlenemediği için her gün yorgun olacaktır ve her gün hayatın temposuna düzen sağlayamayacaktır ve buna bağlı olarak kas ağrıları oluşacaktır. Kas ağrısından ötürü çok daha ciddi rahatsızlıklara yol açıyor bunlardan bazıları bağışıklık sisteminin düşmesi, diyabet, hafıza kaybı ve kalp krizi riski gibi ciddi ve ölümcül rahatsızlıklara yol açabilir. Düzensiz uyku baş ağrısı oluşmasına da neden olan büyük etkenlerden biridir.

Düzensiz Uykunun Psikolojik Rahatsızlıkları

Düzensiz ve yetersiz uyku fiziksel rahatsızlıklardan farklı olarak daha çok psikolojik rahatsızlıklara yol açmaktadır. Uyku düzensizliği psikolojik bazı sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır. Düzensiz uykunun zararları sinirlilik, öfke kontrolünü kaybetme ve halüsinasyonlar gibi psikolojik rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Psikolojik rahatsızlıklar çok ciddi ve önemli rahatsızlıklardır uzman doktorlar tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Psikolojisi bozuk bir kişi istemsizce birçok şey yapabilir kendine zarar verebilir, başkalarına zarar verebilir, etrafına zarar verebilir kısacası birçok yere zarar verebilir ve yaptıklarını hatırlamayabilir. Anlık olarak duygu değişimi geçirebilir birini seviyorken bir anda sevdiğine düşman olabilir.  Psikolojik rahatsızlıkların birçok nedeni olabilir küçükken yaşadığı olaylar, şahit olduğu olumsuz olaylar ve farklı sebeplerden çeşitli psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Psikolojik rahatsızlıkların tedavi süreçleri kolay değildir ve uzun bir süreçtir.

Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır

Uyku düzeni bozukluğu bir nevi hastalıktır. Bu hastalıktan kurtulmak için uyku düzeni nasıl sağlanır konusunu detaylı inceleyelim. Uykuyu düzene sokmak bir günde yapılacak bir iş değildir düzenli olarak aynı saatte uyur ve aynı saatte kalkarak bir süre sonra bunu zaten istemsizce birey kendi yapacaktır. Uykuyu düzene sokmak için bazı öneriler verilmiştir. Birey ilk olarak yatmadan önce sıcak bir duş alabilir bu bireyin uykusunu getirecek ve rahatlatacaktır bunun yanı sıra sabah kalkmak için bir sebebinin olması da önerilmektedir. Yatmadan önce telefona bakmamakta katkı sağlayacaktır çünkü telefonu eline alan bir birey ister istemez bir yerlere girmek isteyecek bir şeylerle oyalanmak isteyecek ve farkında olmadan uzun süre vakit geçirecektir. Gün içinde birey kendini yorabilir, bireyin yaşamının aktif olması gün içinde yorularak akşam eve geldiğin de yorgun olarak yatması bireyin daha çabuk uyumasına katkı sağlayacaktır. 1 gün uyumayıp uykuyu düzene sokmak düzenli uyku taktiklerinden biridir. Düzenli uyku için 24 saat uyumamak daha sonra her gün yatak istediğiniz saatte yatarak uyku düzeni düzeltme başarısını elde edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu