Bingöl Tarihi-Bingöl Gezilecek Yerler
Bingöl tarihi, Bingöl gezilecek yerler, Bingöl hakkında bilgi, Bingöl Yüzen Ada vb… bilgileri bulabileceğiniz gezi rehberimizi sizler için hazırladık.
[toc]
Bingöl, Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan 2019 yılı itibari ile 281 bin nüfusu bulunan 7 ilçeye sahip olan kendi halinde güzel bir şehirdir.
Bingöl Tarihi
Bingöl şehrinin bilinen en eski ismi Cebel-Cur’dur. Zamanla Cebel-Cur ismi temiz su akışı anlamına gelen Çapakçur olarak değişmiştir. Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatnamesin’de belirtildiğine göre Bingöl’ün ismi Büyük İskender tarafından verilmiştir.
Hikayeye göre, Büyük İskender tüm ünlü ve en iyi doktorlara gider ancak karşı konulamaz acıları için bir tedavi bulamaz. Bu yüzden ölümsüzlük suyu aramaya karar verir. (Ab-ul hayat). Uzun bir araştırmada sonrasında nihayet bu kutsal suyu bulur ve tüm acılarını iyileştirir. Daha sonra adamlarına suyu bulduğu toprağa bir kale inşa etmelerini emreder. O kaleye Mingol adı verilir. Yerel halk tarafından Mingol zamanla Bingöl olarak değiştirilir. Bu dönemlere ait kalıntıları şehir merkezi içindeki orta çağ kalesi olarak adlandırılan yerlerde bulabilirsiniz.
Bingöl’ün egemenlik geçmişi Urartular ile başlar, Perslerin, Selçukluların ve ardından Osmanlıların egemenliği altında devam eder.
Elazığ’ın 144 km doğusunda, Erzurum’un 180 km güneyinde, Tunceli’nin 146 km güney doğusunda, Muş’un 115 km batısında ve Diyarbakır’ın 143 km batısında bulunan Bingöl, Doğu Anadolu platosunun yüksek bir bölgesinde yer almaktadır. Dağlar yaklaşık 3000 m yüksekliğe ulaşan alanı çevrelemektedir. Bingöl‘de şehre “bin-göl” adını veren birçok buzul gölü bulunmaktadır.
Bingöl Gezilecek Yerler
Bingöl’de avcılık, termal banyo ve kış sporları için iyi olanaklar bulunmaktadır.
Bingöl Yüzen Ada
Bingöl’ün ilçesi Solhan yakınlarındaki Hazerşah köyünde yüzen doğal adalar bulunmaktadır. Yüzen ada olarak adlandırılan yer, dağlarla ve yüksek tepelerle çevrili bir krater gölüdür. Krater gölünün mevcut alanı kabaca 300 m2’dir. Gölün ortasındaki iki ada, gölde serbestçe hareket edebiliyor. Göl içindeki adalar bağımsızdır ve adalara bindiğinizde adaların yavaş yavaş yan yana hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Göl, balık yetiştiriciliği ve üretimi açısından da çok önemlidir. Gölün suyu çok berrak ve herhangi bir tuz ya da mineral içermiyor.
Gölün 50 metre derinliğinde olduğu düşünülmektedir. Gölden tespit edilmiş sürekli bir akış vardır. Kemerlerden ve gölün dibinden giren sular gölü besler, bu nedenle gölün su seviyesi her mevsim sabittir. Yüzen ada, Trekking, kamp tutkunları ve doğa fotoğrafçıları için harika bir yerdir.
Bingöl Çır Şelalesi
Bingöl merkeze bağlı Ilıca Beldesin’de bulunan Çır Şelalesi görülmeye değer bir yerdir. Uzundere Köyü mevkisinde yer alan Çır Şelalesi, adını aktığı taştan almıştır. Çır taşı adı verilen bir bölgede bulunan şelale yaklaşık 50 metre yükseklikten akmaktadır. Akışı ile izleyenleri kendine hayran bırakan Çır Şelalesi’nde bahar aylarında daha da güzel bir görüntü ortaya çıkmaktadır.
Bingöl Zağ Mağarası
Bingöl – Muş karayolunun 18. kilometresinde yer alan Gökçeli Köyünde bulunan Zağ Mağarası, M.Ö 5 YY.’da yapılmıştır. Hristiyanlık dinini rahatça yaşamak için dağ oyuklarına yapılan mağarada geçmiş dönemlere ait kalıntılar mevcuttur. 5 katlı ve çok sayıda odadan oluşan mağaranın ilkbahar aylarında gezilmesini tavsiye ederiz.
Ilıca Kaplıcaları
Bingöl – Erzurum karayolunun 20. km’sinde bulunan bağlı Ilıca Beldesin’de yer alan Ilıca Kaplıcaları şifa kaynağı bir yerdir. Kaplıca suyunun içerisinde yer alan biokarbonat ve karbondioksit oranı sayesinde çok sayıda hastalığa iyi gelmektedir. Günde yüzlerce ziyaretçiyi ağarlayan Ilıca Kaplıcaları Bingöl’de görülmesi gereken yerlerin başında yer almaktadır.
Bingöl Buban Bacaları
Nevşehir Peri Bacaları’nı andıran görüntüsü ile Buban Bacaları, Bingöl şehir merkezine bağlı Buban Köyü’nde bulunmaktadır. Doğal görüntüsü ile kendini hayran bırakan Buban Bacaları’nın geçmişi tam olarak bilinememektedir. Volkanik tüflerin sel suları tarafından aşındırılması ile meydana geldiği düşünülmektedir.
Bingöl Sülbüs Dağı
Bingöl’ün Yayladere İlçesinde bulunan Sülbüs Dağı büyüklüğü ile kendine hayran bırakmaktadır. 2900 metre yüksekliğindeki Sülbüs Dağı’nın tepesinde yaz-kış kar vardır.
Bingöl Kralkızı Mağarası
Bingöl’ün Genç İlçesinde bulunan Kralkızı Mağarası, Pers’ler zamanında kalmıştır. Pers Hükümdarı’nın kızı için yaptırdığı mağara su kenarı bulunması ve yapısı ile kendine hayran bırakıyor.
Ayrıca Bingöl’de bulunan DSİ Dinlenme Parkı, Abdulkadir Sarı Dinlenme Parkı’nı da gezebilirsiniz.