Sivas İsmi Nereden Gelir-Sivas Hakkında Bilgi-
Sivas hakkında bilgi, sivas’ta önemli tarihi eserler, sivas yerel haberler, sivas ismi nereden gelir, Sivas’ta görülecek yerler, sivasta yaşam vb.. iller hakkında bilgiler için aliskanlik.com
Sivas Hakkında Bilgi
Sivas, İç Anadolu Bölgesinde bulunan, tarihi ve turistik anlamda ilgi çekici şehirlerden biridir. Uzun yıllar boyunca özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesinde bulunan turistik şehirleri gölgesi altında kalan Sivas, son yıllarda adından yavaşça söz ettirmeye başladı. Tarih boyunca pek çok medeniyete kucak açmış olan Sivas’ta önemli tarihi eserler Selçuklu Devleti’nden kalma eserlerdir. Bu eserler arasında Gök Medrese, Çifte Minareli Medrese ve Mavi Medreseler en çok bilinen eseler arasında. Bununla birlikte Sivas’ta bulunan ve 1100 yılında yapılan Ulu Camii ise turistler tarafından en çok ziyaret edilen eseler arasında geliyor. Bu yazımızda Sivas hakkında bilgi nelerdir göz atacağız.
Sivas Halkının Çoğu Türkmenlerden Oluşur
Sivas 3 vadi arasına inşa edilmiş bir şehirdir. Bu yüzden iklim olarak karasal bir iklim görülür. Kışları oldukça soğuk olan Sivas yaz aylarında da sıcaktır. Sivas halkının büyük çoğunluğu eski tarihlerde buraya göç etmiş olan Türkmenlerden oluşmaktadır. Bu Türkmen halk Sivas’a Orta Asya’dan gelmişlerdir. Günümüzde ise Sivas’a herhangi bir göç alımı olmamakta.
Türkiye’nin İkinci Büyük İli
Sivas yüzölçümü baz alındığında Türkiye’nin 2. büyük şehridir. Şehir merkezinden bazı ilçelerin uzaklığı arabayla yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir. Kış aylarında karların yamasıyla birlikte bu süre çok daha fazla uzamaktadır. Sivas’ın topraklarının büyük bir bölümü Kızılırmak, Yeşilırmak ve Fırat Havzalarının içerisinde yer almakta.
Sivas İsmi Nereden Gelir
Sivas ismi nereden gelir merak edilir. Yunancada “Saygıdeğer” anlamına gelen Sebastia sözcüğünün evrimleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Buradan yola çıkarak Trabzon’da kurulan Pontus Rum Devleti’nin Sivas’a kadar etkisini gösterdiği sonucunu vermekte. Bir başka rivayete göre Sivas adı eski kavimlerde olan Sibasipler’den gelmektedir. Ancak bunun tarihsel bir dayanağı bulunmamakta.
Kangal Köpekleri
Sivas, sadece buraya özgü olan Kangal köpekleriyle ünlü bir şehirdir. Uzun yıllar boyunca sadece Sivas sınırları içerisinde yetiştirilen Kangal köpekleri, bu köpek yavrularının yurt dışına götürülüp burada çoğalmalarıyla Sivas dışında da üretilmeye başlanmıştır. Ancak tüm dünyada bu tür “Sivas Kangal” olarak bilinmekte ve bu şekilde bahsedilmekte. Kangal köpekleri Sivas turizmi için önemli simgelerden bir tanesi.
Sivas Kongresi
Kurtuluş mücadelesinin önemli şehirlerinden bir tanesi olan Sivas, 4 Eylül 1919’da Sivas Kongresi’ne ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde kongrenin düzenlendiği bina “Kongre Müzesi” olarak ziyaretçilere açılmıştır. Bu müzede Atatürk’ün pek çok kişisel eşyasının yanı sıra Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar gelen tarihi eserler de sergilenmekte.
Sivas’ta Çalışma Sahaları
Sivas verimli topraklara sahip olan bir şehir. Bu yüzden kırsal kesimlerde yaşayan halk tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta. Bununla birlikte Sivas büyük şehirlere göç veren bir ülke. Sivas’ta internet kullanımı ülke ortalamasına yakın bir oranda seyrediyor. Halk, Sivas yerel haberler başta olmak üzere dünyadaki diğer gelişmeleri de internet üzerinden takip etmekte. Bununla birlikte şehir merkezine yakın olan yerlerde fabrika ve sanayi bölgelerinde çalışan oldukça fazla insan bulunmakta.
Sivas’ta Spor
Sivas’ta en çok rağbet gören spor dalı futbol. Sivasspor tüm Sivaslılar tarafından desteklenen bir kulüp. Sadece Sivas ili sınırları içerisinde değil, takımın gittiği deplasmanlarda da Sivaslılar takımlarını yalnız bırakmıyorlar. Televizyonlar kadar spor haberleri de internet üzerinden takip edilmekte. Sivasspor taraftarları ülkemizde takımlarına en çok bağlı olan taraftar grupları arasında.
Sivas İlindeki İnsan Profili
Sivas halkı ülkemizin en misafirperver halklarından bir tanesidir. Sivaslılar dinine düşkün olarak bilinirler. En önemli özelliklerinden bir tanesi de sözünü sakınmadan mertçe söyleyebilmelidir. Açık sözlü oldukları için daha çok sevilirler. Bir Sivaslı ile konuşurken yarasına basmama dikkat ettiğiniz sürece bir sorun olmayacaktır.
Sivas’ta Gündelik Yaşam
Sivas, ülkemizin kendi halindeki şehirlerinden bir tanesi olarak bilinir. Sivas halkı hakkıyla para kazanmaya çalışan bir profil çizmektedir. Şehir de suç oranı Türkiye ortalamasının altındadır. İnternet üzerinden Sivas’ta yaşam haberleri incelendiğinde de bu durum açıkça ortaya çıkar. Haberlerin büyük bir kısmı tarım, hayvancılık ve spor üzerinedir. Özellikle buraya özgü olan Kangal köpekleri ile ilgili olarak sürekli yeni haber ve gelişmelere rastlamak mümkündür. Çünkü Kangal köpekleri Sivas halkının gurur duydukları en önemli figürlerin başında gelir.
Sivas’ta Nerelere Gidilir
Eğer tarihe merakınız varsa Sivas’ta görülecek yerler için çok sayıda tarihi mekân bulunmakta. Medreselerin dışında, Valilik binası, Jandarma binası, Susamışlar Konağı, Abdi Ağa Konağı ve Kangal Ağası Konağı bu yerlerin başında gelir. Bunun dışında Gökpınar Gölü yaz aylarında ziyaretçi çeken ve alabalığıyla ünlü olan bir göldür. Gölün suyu dipten geldiği ve sürekli bir sirkülasyon olduğu için her zaman temizdir.