Bilgisayar ve İnternetin Çocuk Gelişimine Etkisi

Bilgisayar ve internetin çocuk gelişimine etkisi, bilgisayarın çocuğa zararları, internetin çocuğa etkisi vb… alışkanlık makalelerini sizler için hazırladık.

Bilgisayarlar çağımızın en önemli icatlarından birisi. Bilgisayarlar hayatımızı kolaylaştırıp hayatımıza renk ve eğlence katmaktadır. Bilgisayarın faydasını saymakla bitiremeyiz. Bilgisayarın faydası kadar bir o kadar da zararı vardır. Bu zararları anne ve baba olarak bilmek bu konuda gerekli tedbirleri almak asli görevimizdir.  Aksi takdirde daha sonradan dövünmenin bir anlamı yoktur.

Bilgisayar ve İnternetin Çocuk Gelişimine Etkisi

Bilgisayar oyun, internet ve iletişim alanlarında aktif olarak kullanılır. Bilgisayarlar bilgi paylaşımını arttırır. Bilgisayarlarda bireyler eğlenceli vakit geçirirler. Dünya genelinde 400 milyon bilgisayar bulunur. Bilgisayarlardan dünya genelinde 100 milyon web sitesine giriş yapılır.  Bilgisayarlar verimli kullanıldığı zaman çok faydalı olup kontrolsüz kullanıldığında zehirli bir akrep gibi çocuklarımıza zarar verebilir.

Bilgisayar kullanımı 12- 18 yaş arası çocuklarda yoğun olarak görülür. Evde interneti olmayan çocuklar internet ihtiyaçlarını gidermek için internet kafelere gitmektedir. Bilgisayarlar çocukların öğrenme sürecine katkı sağlar ve öğrenmeyi kolaylaştırır. Çocuklardaki merak ve rekabet duygusu bilgisayarla pekişir. Öğrenciler bilgisayarla, dikkatlerini yoğunlaştırma becerisi kazanır. Çocukların yazma ve iletişim becerileri bilgisayar ile gelişir. Bilgisayar çocuklar için özgür öğretmen görevi üstlenir. Çocukların el ve göz koordinasyonu bilgisayar kullandıkça gelişir.

Bilgisayarın Çocuğa Zararları

Bilgisayar çocukların ruh ve bedensel gelişimlerine de zarar verir. Uzun süre bilgisayar kullanan çocuklarda görme bozuklukları görülür. Uzun süre bilgisayar başında kalan çocukların kas ve eklemlerinde ağrılar ortaya çıkar. Bilgisayar çocukları sosyal yaşamdan uzaklaştırıp yalnızlaştırır. Yalnızlaşan çocuklar duygusal bunalımlar yaşar. Bilgisayarlar çocukların; bencil, kendini düşünen, paylaşımcı olmayan, işbirliğini beceremeyen bireyler olmasını sağlar. Bireyler bilgisayarla birlikte ekran bağımlısı haline gelir. Bilgisayar bağımlısı olan çocuklar gerçek ile yalanı ayırt edemeyecek hale gelir.

Bilgisayar çocukları sosyal hayattan soyutlar. Bilgisayar oyunları çocukları bireyselleştirir.  Bilgisayarlar çocukların sosyal ilişki kurma becerisini zayıflatır. Bilgisayar oyunları çocukların sabır etme ve tahammül becerilerini azaltır. Bilgisayarda sohbet eden kişiler gerçek hayatta insanlardan uzaklaşır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu