Mutluluk Verici Hormonlar

Mutluluk verici hormonlar, mutluluk veren hormonlar nasıl arttırılır, serotonin-melatonin ve endorfin hormonu nedir ve nasıl arttırılır vb… hormonlarla ilgili bilgileri sizler için hazırladık.

Mutluluk Verici Hormonlar

Kim mutlu olmak istemez ki! Her insanın hayattaki en önemli arayışlarından biridir mutluluk. Ve hemen her insanın mutluluk anlayışı farklıdır; kimine göre para, kimine göre aşk ve kimilerine göre ise sağlıklı olmak insanı mutlu etmeye yeter.

Filozoflar, psikologlar ve hatta kişisel gelişim uzmanları, mutluluğa ulaşmanın yollarını uzun uzun tartışıp önerilerde bulunmuştur. Tabii bir de hayatındaki olaylardan bağımsız, nedensiz yere kendini mutlu hisseden insanlar vardır… Peki, mutlu olmak tamamen bizim irademizde midir? Bu sorunun cevabı da uzun bir tartışma konusu olabilir ancak bilimsel araştırmalar bunun cevabını kısa ve öz olarak kendi perspektiflerinden vermiştir: Bu araştırmalara göre mutluluğun kaynağı aslında sadece hormonlarımızdır.

Mutluluk Hormonları Nelerdir

Mutluluk hormonları üç çeşittir ve bu hormonlar nedensiz yere mutlu olmamızı sağlar. Kimyasal olarak yıllardır bu hormonların salgılanması için yiyecekler, içecekler ve aktiviteler yapılır. Mutluluğumuzun başaktörleri olan bu hormonların hangileri olduğunu merak ettiniz mi? İşte cevabı: Serotonin, melatonin ve endorfin.

Serotonin Hormonu Ne İşe Yarar

Serotonin ve neşe birbiriyle uyumlu iki çift gibidir. Serotonin mutluluk hormonunun özünü oluşturur. Aynı zamanda düzenli uyku, mutlu ruh hâli ve iştah için de gereklidir. Serotonin eksikliği; depresif, huzursuz ve sinirli bir ruh hâli oluşturur. Serotonin beslenme yoluyla etkilenen tek nörotransmitterdir.

Serotonin Hangi Yiyeceklerde Bulunur

Serotonin, beyin hücrelerinde bulunan triptofan adıyla bilinen protein sayesinde artar. Triptofan özellikle muz, çikolata, yulaf ve peynirde bol miktarda bulunur.

Melatonin Hormonu Ne İşe Yarar

Melatonin, uyku ve mutluluk hormonudur. Havanın kararmasıyla salgılanması artan bir hormondur. Gün içinde üretimi azdır. Biyolojik saatimiz, melatonin tarafından yönetilir. Spor yaparak kan şekerini dengelemek, bu hormonun düzenli salgılanmasını sağlar.

Endorfin Hormonu Ne İşe Yarar

Endorfin ise vücut tarafından üretilen en güçlü uyuşturucudur. Doğal afyondur (morfin). Rahatlık, hoşluk, keyif ve huzur gibi duygularla ilgilidir. Daha çok mutlu bir hal alınca, çikolata veya güzel bir tatlı yendiğinde salgılanır.Umutsuz bir aşkın ilacı endorfindir.

Endorfin Hormonu Nasıl Arttırılır

Endorfin salgısının artması için yapılabilecek tek şey spordur. Ruh halimizi etkileyen diğer hormonlar ise dopamin, nerodrenalin ve adrenalindir.

Dopamin Hormonu Nedir

Nöron hücreleri arasında iletişimi sağlayan maddelerdir. Dopamin, beynin ön bölgesinde bulunan, şizofrenidero oynayan bir çeşit kimyasal bağdır. Moralimiz bozuk olduğunda vücudumuz dopamin eksikliği çekiyor demektir.

Dopamin Hormonu Nasıl Arttırılır

Dopamin, bir şeyi yapabilmemiz için bizi motive eden önemli bir kimyasaldır. Dopamin hormonunu normal düzeyde tutmamız için hareket etmeli, deniz balığı, fındık ve fıstık tüketmeliyiz.

Nerodrenalin Hormonu Nedir

Nerodrenalin tehlikeli durumlarda salgılanan hormon çeşididir. Kızgınlık, öfke, saldırganlık durumlarında daha çok yükselir. Bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır. Stresten uzak durmak nerodrenalin düzeyini kontrol altına alır. Stres hormonunu azaltmanın yolu hareket etmektir.

Adrenalin Hormonu Nedir

Adrenalin gençlik ateşinin cayır cayır yandığı heyecan dolu bir hormondur. Adrenalinin en önemli görevlerinden biri, şeker ve yağın metabolizmada sindirilmesiyle oluşan enerji depolarının acil durumlarda kullanıma geçmesini sağlamaktır.

Adrenalin Hormonu Nasıl Arttırılır

Adrenalin sıkıntı, korku ruh hallerinde yükselen bir hormondur. Dikkati son düzeye ulaştırır ve görsel hafızayı güçlendirir.Eğer iddia edildiği gibi mutlu olmamızın yolu hormonlarımızdan geçiyorsa bir hormon testi yaptırmakta ve uzmanların önerilerine uymakta elbette ki fayda vardır. Ancak spleritüalist yaklaşımı da göz ardı etmemek gerekir. Bu yaklaşıma göre mutluluk bir amaç değil, sonuçtur ve gerçek mutluluk geçici olmayan manevi değerlere bağlıdır.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu