Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Belli Olur
Bebeklerin göz rengi ne zaman belli olur, bebeklerde göz rengi değişimi,bebeklerde göz rengi ne zaman kalıcı olur vb… bebek gözleri hakkında bilgileri sizler için hazırladık.
Yeni doğan bebekler, doğdukları ilk andan itibaren ailelerini mutluluğun yanı sıra büyük bir heyecanın da içine sürüklüyor. “Bebek anneye mi benziyor yoksa babaya mı?” tartışmalarına bir de “göz rengi mavi, hayır gri” görüşleri eklenince ortaya eğlenceli görüntüler çıkıyor. Fakat uzmanlar, yenidoğanların göz rengini doğar doğmaz anlamanın mümkün olmadığını söylüyor. Çevresinde “Yeni doğan bebeklerin renkli gözleri neden zamanla koyulaşır?” sorusunu duymayan yoktur şüphesiz. Peki, bebeklerin göz rengi neden sonradan değişir hiç düşündünüz mü?
Central Hospital’dan Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hasan Küçükşahin, “Aslında bilinenin aksine yenidoğanların gözleri renkli olmaz. Gözün gerçek renginin oluşması doğumdan 6 ile 12 ay arasında gerçekleşir.” diyor. Küçükşahin, konuyla ilgili merak ettiklerimizi cevapladı…
Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Belli Olur
Göz rengini, melanin pigmenti sayısı belirliyor Göz rengi, irisi oluşturan hücrelerin içindeki melanin pigmenti sayısına bağlı olarak değişir. Bu sebeple bilinenin aksine yenidoğanların gözleri renkli olmaz. Çünkü yeni doğan bebeklerde göz rengini oluşturan melanin pigmentleri henüz üretilmeye başlamamıştır. Bu nedenle bebekler ilk doğduğunda göz renkleri mavi ya da gri olarak algılanabiliyor. Gözün gerçek renginin oluşması doğumdan 6 ile 12 ay arasında gerçekleşiyor.
Bebeklerde Göz Rengi Ne Zaman Kalıcı Olur
Bebekler 6.ayından sonra asıl göz rengine kavuşur. Melanin sentezlenmesi başladığında bebeğin gözleri asıl rengini alır. Bu durum genellikle 6. ay sonunda tamamlanmış olur. Fakat bu süre, 1 yaşına kadar da uzayabilir. Bunların yanı sıra doğumundan itibaren koyu renk gözlere sahip bebeklerin göz renklerinde açılma olmaz. Ayrıca göz renginin, görme oranı üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Bebeklerde Göz Rengi Değişimi
Bebeklerde göz rengi değişimi her zaman normal olmayabilir Bebeklerin göz rengi değişiminde farklı bulguların olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Bebeklerin bir kısmında göz rengi farklılığı olarak tanımlanan heterokromihorner sendromu görülebiliyor. Bu sendrom, tek gözde alacalı iris – benekli iris şeklinde olabildiği gibi, her iki gözün birbirinden farklı renklere sahip olması halinde de oluşabiliyor. Heterokromi’den etkilenen göz, daha açık renkli (hipokromi) veya daha koyu renkli (hiperkromi) olabiliyor. Bazı bebeklerde heterokromi, genetik geçişli sistemik veya göz hastalıklarının bulgusu olarak görülebiliyor. Bazılarında ise herhangi bir hastalık bulgusu olmadan irisin gelişimine göre her iki göz arasında veya aynı gözün farklı kısımlarında renk farklılığı oluşabiliyor. Heterokromi ayrıca ilerleyen yaşlarda çeşitli hastalıklara bağlı olarak da gelişebiliyor. Erken tanı ve tedaviyle görme problemlerinin önüne geçilebilir Bebeklerde görülen heterokromi, iriste doğumsal gelişim kusuru (iris kolobomu) ve gözde kısmi pigment azlığı durumu (kısmi albinizm) gibi hastalıkların bulgusu olarak değerlendirilebilir. Heterokromi tek başına görmeyi etkileyen bir durum değildir. Fakat heterokromiye eşlik eden farklı bulgular var ise gözün görme yetisi etkilenebilir. Böyle bir durum fark edildiğinde mutlaka uzman bir hekime müracaat edilmelidir. Çünkü çocuk göz hastalıklarında erken tanı ve tedavi, görme kaybına yol açabilecek hastalıkların zamanında tespit edilmesinde ve potansiyel olarak hayatı tehdit edebilecek olan durumların tanınmasında büyük önem taşır. Gözün gerçek renginin oluşması doğumdan sonra, 6 ile 12 ay arasında gerçekleşiyor.