Bebeklerde Kalp Gelişimi
Bebeklerde kalp gelişimi, bebeklerin kalbi ne zaman oluşur, bebeklerin kalbi kaç atar, bebeğin kalbi kaçıncı haftada duyulur vb.. bebek makaleleri için aliskanlik.com
Bebeklerde Kalp Gelişimi
Bebeklerde kalp gelişimi döllenmeden itibaren ilk iki ay içerisinde tamamlanır. Yani bebeklerin kalbi ne zaman oluşur sorusuna merak edenler için 2 aylık bebeklerde kalp oluşumu kısmen tamamlanmıştır. İki ayın sonunda 4 kapaklı ve dört boşluklu bir organ görünümü kazanır. İnsan hayatı boyunca da çalışmaya devam eder. Ancak bazı durumlarda genetik veya çevresel faktörlerle bebeklerin kalp gelişiminde bozukluklar meydana gelebilir. Bir kısmı basit problemler olup zaman içerisinde kendiliğinden geçebileceği gibi bazılarının iyileşmesi ise tedavi ile mümkündür. Bu noktada erken tanının önemi oldukça büyüktür.
Doğmamış ve anne karnında yeni oluşmaya başlamış bir bebeğin kalp sesini duymak ise çok merak uyandırıcıdır. Anne ve babalar bebeğin kalbi kaçıncı haftada duyulur merak ederler anne karnında 6 haftalığını tamamlamış bir bebeğin kalp sesi rahatlıkla duyulur.
Bebeklerde Kalp Rahatsızlığı Belirtileri
Doğumdan kaynaklı kalp gelişimindeki bozukluklar yeni doğan bebeklerde daha fazla görülmektedir. Bunun için ebeveynlerin düzenli kontrollerle bebeklerindeki gelişimi kontrol etmesinde fayda vardır. Bebeklerde kalp rahatsızlığı belirtileri şu şekildedir;
- Morarma: Her insanda zaman zaman heyecana ve soğuğa bağlı morarmalar görülebilir. Ancak bebeğinizdeki bu morarmalar hiçbir sebebe bağlı kalmadan yaşanıyorsa kalp gelişiminde bir sorun olabilir.
- Kalp atışındaki düzensizlikler: Bebeklerin kalp atışları yetişkinlere göre daha hızlı olmaktadır. Dışarıdan rahatça hissedilebilmektedir. 80’in altındaki kalp atışları, uykudayken artan kalp atışları ve düzensiz atışlar kalp gelişimdeki bir bozukluğa işaret olabilir.
- Göğüs ağrısı: Kaburgadan kaynaklı basit hastalıklar göğüs ağrısı yapabildiği gibi kalp gelişiminden kaynaklı bir bozukluk da göğüs ağrısına sebebiyet verebilir.
- Halsizlik, yorgunluk: Kalp gelişimindeki bozukluklar vücuttaki enerjiyi alarak bebeklerde ve çocuklarda halsizliğe neden olur. Yaşıtlarına göre daha yorgun ve halsiz gözüken çocuklarda kalp gelişimine bağlı problem olabilir.
- Hızlı nefes alıp vermek: Ateş veya soğuk algınlığına bağlı olmayan hızlı nefes alıp verme durumu bebeklerdeki kalp gelişimi bozukluğunun göstergesi olabilir. Yeni doğan bebeklerde dakikada 60’ın üzerindeki nefes alıp vermeler hızlı sayılmaktadır.
Dünyada her 1000 bebekten 8’i kalp hastalığıyla dünyaya gelmektedir. Kalp kapakçıklarındaki bozukluklar, kalp duvarlarındaki delikler, kalp damarlarındaki darlıklar gibi birçok kalp hastalığı saymak mümkündür. Ancak değişen ve gelişen tıp dünyası sayesinde kalp gelişimi sorunu yaşayan yaklaşık 10 çocuktan 9’u hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam etmektedir.
Kalp gelişimi sorunu yaşayan bebek ve çocuklar için alınan önlemler kişiden kişiye değişmektedir. Doğru bir tedavi yöntemi için çocuğun doktoruna danışmakta yarar vardır.
Bebeklerin Kalbi Kaç Atar
Bebekler yetişkin insanlara göre daha fazla kalbi hızlı atmaktadır. Bebeklerin kalbi kaç atar sorusuna cevap ise şu şekildedir.
- 1-6 aylık bebeklerin kalp atış hızı 130 civarı
- 6-12 aylık bebeklerin kalp atış hızı 120-150 civarıdır.