Saç Dökülmesi Sebepleri ve Tedavisi
Saç dökülmesi sebepleri, saç dökülmesi nasıl durdurulur, saç dökülmesine ne iyi gelir, saç dökülmesi belirtileri, saç dökülmesi bitkisel tedavi vb.. sorulara cevap bulacağınız sağlık makalemizi sizler için hazırladık.
Saç dökülmesi hem kadınlar da hem de erkekler de ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Saç dökülmesi fiziksel değişmeye neden olduğundan toplumda çok fazla önem verilen bir sağlık sorunudur. Saç dökülmesinin sağlık sorunu olabilmesi için günde 40-50 adetten fazla dökülmesi ve elinizi saçınıza sürttüğünüzde 4-5 adetten fazla saçın elinize gelmesi gereklidir. Belirtilen sınırlar içerisinde kalan saç dökülmeleri olağan karşılanmaktadır.
Saç dökülmesi belirtilen sayılardan fazla ise bunun belli başlı sebepleri vardır.
Saç Dökülmesi Sebepleri
Kalıtsal nedenler; en fazla görülen saç dökülmesi nedenidir. Anne ve babadan çocuğa geçen genler ilerleyen yaşlarda saç dökülmesine nede olur. Erkeklerdeki saç dökülmesi baba,amca veya dayıya çekerken; kadınlarda saç dökülmesi anne, teyze veya halaya çeker.Dökülme erkeklerde alnın üst tarafından başlayarak arka tarafına doğru yayılırken kadınlar da ise kafanın orta kısmında başlayarak yanlara doğru yayılır.
Yanlış beslenme ve vitamin eksikliği; saçın oluşumunu ve gelişimini sağlayan keratin maddesinin yapısı proteinden oluşur. Diyet veya yanlış beslenme sonucu proteinli gıdaların tüketilmemesi keratin maddesinin oluşmamasına ve bu durumda saçlarda dökülmeye veya saçların güçsüzleşip kırılgan yapıya sahip olmasına neden olmaktadır.
Mantar Hastalığı veya Egzama; saçlarda oluşan egzama veya mantar hastalığı saçlarda kepeklenmeye ve saçlarda kaşıntıya neden olmaktadır. Ayrıca saç diplerinin güçsüzleşmesine neden olan mantarlar saç dökülmesine neden olmaktadır.
Saç kıran; Saç kıran hastalığı olarak bilinen Alopesi Areata saçlarda, sakallarda, kaşlarda ve kirpiklerde dökülmeye neden olmaktadır. Saç kıran oluşumunun en büyük nedeni ise stresli bir yaşantıdır. Saç kıran rahatsızlığından kurtulmak için saçın döküldüğü kısma sarımsak sürülebilir.
Demir eksikliği veya A vitamini fazlalığı; Demir eksikliği saç yapısını güçsüzleştirip dökülmeye neden olurken aynı durum aşırı A vitamini barındıran yiyeklerin tüketilmesi ile de ortaya çıkmaktadır.
Hormonal değişiklik ve stresşi yaşam; Kadınlarda genellikle doğum sonrası yaşanan hormonal değişimler neticesinde aşırı derecede saç dökülmesi yaşanır. Bu süreç 3-4 ay sonra durur. Aynı durum stresli bir yaşantı süren kişilerde de görülür. Stres hormonal değişimlere neden olduğundan saç dökülmesini hızlandırmaktadır.
Yeteri kadar su içmeme; Vücudun 4’te 3’ünü oluşturan su olmazsa olmaz en önemli gıdadır. Yeteri derecede su içilmemesi saçların beslenmemesine ve dökülmesine neden olmaktadır.
Bazı ilaçların yan etkileri; kanı sulandıran ilaçlar, kanser ilaçları, depresyon ilaçları, kadınlarda doğum kontrolü için verilen ilaçlar vücudun dengesini değiştirdiği için saç dökülmesine neden olmaktadır.
Saç Dökülmesi Nasıl Geçer
Saç dökülmesini engellemek ve dökülen saç derisine tekrar saçların çıkmasını sağlayan mucizevi bitkisel yağlar, bitkisel karışımlar oldukça işe yaramaktadır. Bu değerli bitkisel yağlar ve karışımları öğrenelim ve uygulamaya hemen geçelim
Isırgan Otu
Bu değerli ottun içerisin de A ve C vitamini ve demir bulunmaktadır. Bu vitaminler saç dersini güçlendirir ve saçın çıkmasını sağlar. saç dersinde ki sorunlara çözüm üretir kepek, pullanmayı da ortadan kaldırır. Isırgan otunun şampuanın da kullanın ve hafta da iki defa ısırgan otunun suyu ile duştan bir saat önce problemli saç derinize uygulayın sonra normal duş alın. Bu uygulamayı haftada iki defa 3-5 hafta arası uygulayın.
Biberiye,
Oldukça etkili ve oldukça uzun zamandır saç dökülmesine karşı uygulanan ve mükemmel sonuçlar ortaya koyan değerli bir uygulamadır. Biberiye yağını tek başına kullanmayın başka yağlar ile karışım sağlayın, badem yağı ve zeytinyağı kullanın 3 damla biberiye yağını ve 1 yemek kaşığı zeytin yapını iyice karışım sağlayın ve sorunlu saç derinize uygulayın ve parmak uçlarınızla yavaş yavaş masaj yapın karışımı saç derisine iyice nüfus etmesini sağlayın. Haftada bir defa 3 -5 uygulama arası yeterli olacaktır.
Ayrıca günde mutlaka 2.5 litre su tüketin, sebze ve meyve bolca tüketin, yeşil çay, papatya çayı, kuş burnu çayını için, kuru üzüm, kuru incir tüketin.