Bayılma Neden Olur-Bayılma Nedir

Bayılma neden olur, bayılma nedir, bayılmada ilk yardım, bayılma tedavisi, ani bayılmalar gibi sağlık makaleleri için aliskanlik.com
Bayılma Nedir
Geçici şuur kaybı olarak nitelendirebileceğimiz bayılma durumu beyin kan akımının geçici bir süre azalması ile gerçekleşir. Hasta şuur kaybı yaşadığından ne yaşadığını hatırlayamaz. Aynı zamanda duruş kaybı diye bilinen bedensel kontrolün de kaybolması ile düşer. Düşme fikri kulağa çok kötü gelse de düşme ile birlikte beynin kan akışına bir düzen gelmiş olur. Önemli olan bu düşme neticesinde hastada herhangi bir yaralanma olmamasıdır.
Bayılma Neden Olur
Bayılma problemi tek başına bir rahatsızlık değildir. Altta yatan‚ basit ya da karışık mutlaka bir başka hastalık bulunur. Ani tansiyon düşüklüğü gibi anlık ve geçici durumlar neticesinde oluşan bayılmalar bir risk teşkil etmez. Ayağa bir anda kalktığınızda‚ çok sıcak hava koşullarında hareket ettiğinizde‚ ani duygu değişimleri ve ciddi üzüntülerde ortaya çıkan bayılmalar tehlikesiz olarak tanımlanabilir. Ancak bazen de bir bayılma hastada bilinmeyen çok ciddi bir hastalığın işaretçisi olabilir.
Bayılma Tedavisi
Bayılma tedavisinde altta yatan sebepler adına net bir şey söylemek ancak gerekli tetkikler yapıldıktan sonra mümkün olacağından tek bir tedavi yönteminden bahsetmemiz mümkün değil. Ancak ani ve sebepsiz bayılmalar zaman zaman normal olarak görüleceğinden ayrıca bir tedavi yöntemi yoktur. Bayılmalarda önemli olan şey gerekli analizlerin yapılarak bayılmanın gerçekten sebepsiz olduğundan emin olmaktır.
Bayılmada İlk Yardım
Etrafınızda herhangi birinin bayılması durumunda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bayılmada ilk yardım çok önemlidir. Bunlardan ilki hastayı kaldırmamanız gerektiği. Yere düşen kişiyi kaldırmak yapılan en yanlış harekettir. Yalnızca eğer tehlikeli ya da uygun olmayan bir yere düşmüşse onu güvenli bir yere çekebilirsiniz. Hastanın üzerini biraz rahatlatmanız gerekiyor. Yakasını gevşetebilir‚ üzerindeki elbiseleri biraz hafifletebilirsiniz. Eğer yaşlı ise takma dişi bulunabilir. Dişlerini çıkarabilirsiniz.
Bayılma durumunda etrafta insanlar toplanırsa bunların dağıtılması gerekiyor. Hastanın nefes alabileceği bir çevre oluşturulmalı. Bayılan hastalarda kusma çok sık görülebilir. Bu yüzden hastanın başı yan tarafa çevrilmelidir. Beyne kan gitmesi açısından hastanın ayaklarını yukarı kaldırmak işe yarayabilir. Ancak asla baş kısmını yukarı kaldırmayınız. Herhangi bir yiyecek ya da içecek verilmesi doğru değildir. Eğer varsa amonyak‚ yoksa kolonya burundan koklatılır. Bazı durumlarda ağızdan yapay solunum ya da kalp kompresyonu gerekebilir. Ancak ilk yardım eğitimi olmayan bireylerin yapacağı bilinçsiz hareketler kötü sonuçları da beraberinde getirebilir.