Anne yoksunluğu sendromu nedir?

Anne yoksunluğu sendromu nedir? Bir çocuğun büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan, çocuklukta yeterli sevgiyi alamamasından kaynaklanan büyüme ve gelişim bozukluklarını ifade eder. Çocuğa bakan (anne veya baba) depresyona girdiğinde veya çocukla ilgilenmeyi bıraktığında gelişen bir hastalıktır. Çocuklar, büyüme ve duygusal gelişimin bir sonucu olarak sevgi eksikliğine karşı çok hassastır.

Anne yoksunluğu sendromu nedir?

Anne yoksunluğu sendromu semptomları nelerdir?

•    Kısa boylu olmak

•    Öfke nöbeti geçirmek

•    Geceleri ağlamak

•    Duygularını ifade edememek

Çocuklara güven verici bir ortam sağlamak önemlidir.

Anne yoksunluğu sendromu neden olur?

Anne yoksunluğu sendromu, anne ve babadan yeterli şefkat görmediğinde gelişir.

Sevgiyle büyümek, bir çocuğun büyümesi ve gelişmesi için önemli bir unsurdur. Anne yoksunluğu sendromu nedir?  Çocuğa bakan kişinin çocuğa yeterli şefkat gösterme ve çocuğun ihtiyaçlarına cevap verme yeteneği, çocuğun zihinsel durumunu dengeler. Zihinsel olarak stabil olan çocuklar aktif olur, dengeli beslenir ve yeterince uyuyabilir.

Anne yoksunluğu sendromu, çocuğun şefkat eksikliği nedeniyle zihinsel olarak dengesizleşmesine neden olur. Yetersiz beslenme ve geceleri tekrarlayan ağlamalar, geceleri yetersiz uykuya ve büyüme hormonu da dahil olmak üzere çeşitli hormonların salgılanmamasına neden olabilir. Bu faktörlerden dolayı büyüme ve gelişime bozuklukları ortaya çıkar.

Anne yoksunluğu sendromu nedir?
Anne yoksunluğu sendromu nedir?

Aşağıdaki nedenlerden dolayı anne yoksunluğu sendromu yaşanabilir:

•    İstenmeyen gebelikler

•    Genç yaşta hamile kalmak

•    Yoksulluk

•    Bekar anne olmak

•    Çocuğa bakan kişinin uyuşturucu bağımlısı olması gibi nedenler anne yoksunluğu sendromuna neden olan risk faktörleri olarak da bilinmektedir. Çocukluk döneminde yeterli şefkatle büyümeyenler, nesiller boyu ebeveynliği etkileyebilir.

Anne yoksunluğu belirtileri nelerdir?

Maternal yoksunluk sendromu geliştiğinde çocuklarda fiziksel olarak belirtileri görmeye başlayacaksınız. Yetersiz beslenme ve büyüme için gerekli olan çeşitli hormonların (genellikle büyüme hormonu) salgılanmaması nedeniyle yaşıtlarına göre kısa boylu ve zayıf olurlar. Anne yoksunluğu sendromu nedir?  Kasların gelişimi de anormal hale gelir.

Anne yoksunluğu sendromu, çocuğun duygusal yönünü de etkileyebilir. Örneğin; duyguları zor ifade etme, öfke nöbetine eğilimli olma gibi. Maternal yoksunluk sendromu, geceleri uyku kalitesini azaltabilen sürekli bir kaygı durumudur. Açlık, diş ağrısı veya altını ıslatma gibi şeyler olmamasına rağmen, geceleri sık sık ağlamak normal bir durum değildir.

Anne yoksunluğu sendromu nasıl teşhis edilir?

Maternal yoksunluk sendromu teşhisi koyabilecek hiçbir test yoktur. Genellikle bebeklik döneminde gelişen bir hastalık olduğu için boy, kilo ve baş çevresi için bir büyüme eğrisi çizmek önemlidir. Anne yoksunluğu sendromu nedir?  Bu sayede, fiziksel büyümenin bozulup bozulmadığını görebilirsiniz.

Anne yoksunluğu sendromu nasıl tedavi edilir?

Maternal yoksunluk sendromunun tedavisi için hedef çocuğa uygun sevgi, beslenme ve bakım ortamının sağlanması önemlidir. Bazı durumlarda çocuğa bakan kişi hasta olduğunun farkında olmayabilir veya ruh hali dengesiz olabilir. Hasta olma ihtimali olan bu kişi ile ilgilenmek gerekir.

Semptomlar şiddetliyse, çocuğu geçici olarak korumak gerekebilir. Çocuğa bakan kişiden geçici de olsa uzakta yaşayarak (hastaneye yatış vb.) stresten uzak bir ortamda yeterli ve dengeli beslenerek büyüme ve gelişmenin düzelmesi beklenebilir. Anne kadar değerli ve vazgeçilmez değerimize Anne sözleri göndererek onu mutlu etmeye ne dersiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu