Konsolos ile Büyükelçi Arasındaki Fark

Konsolos ile büyükelçi arasındaki fark, konsolosluk sınavı 2021, konsolos olmak için hangi bölüm okunmalı vb.. konsolos hakkında bilgiler için aliskanlik.com

Konsolosluk ve büyükelçilik gibi diplomatik insanlar bürokratik görevlere standart olan bir diplomat denir. Konsolos nasıl olunur? Bilirsek hepsi için genel olarak hazır oluruz. Konsolos olmak için Dış İşleri Bakanlığının açtığı imtihanlara girmek gerekir. Konsolos olmak için hangi bölüm okunmalı gibi suallerde çok soruluyordur. Aslında bu konuda her vakit bölüm kısıtlaması bulunmuyor. Ancak bildiğiniz gibi İktisadi ve Yönetimsel Bilimler Fakültelerinde yer alan Beynelmilel İlişkiler bölümü bu tür meslekler için şart olan eğitimi vermektedir. Bunun dışında benzer bölüm okumuşsanız da konsolos olma bahtınız bulunuyor. Aktüel gerekliliği bakanlıktan izleyebilirsiniz.

Konsolosluk Sınavı 2021

Konsoloslukta önceden kamu personeli seçme imtihanı puanı baz alınmaktaydı. Ancak artık bakanlık direk da imtihan açıp değerlendirme yapmaktadır. Herhangi bir ülkenin konsolosluğunda görev icra edecekseniz o ülkenin kullandığı dili iyi bilmek şart olarak koşulur. İmtihan genellikle iki kısımdan oluşur. Bunlardan ilki yazılı sınav, ikincisi ise sözlü sınavdır. Peki konsolos ile büyükelçi arasındaki fark nedir hep beraber bakalım.

Konsolos İle Büyükelçi Arasındaki Fark

Konsolos olmak isteyen kişilerin konsolos ile büyükelçi aralarındaki farkları da bilmesi faydalıdır. Her ikisi de Dışişlerine bağlı olarak çalışan bürokratlardır. Ancak arada kimi farklar vardır.

Büyükelçi bulunduğu ülkede başkentte görev alır. Bir tane büyükelçilik vardır ve politik temsil söz konusudur. Daha kolay bir ifadeyle büyükelçi görev yaptığı ülkede kendi ülkesinin devlet başkanını temsil eden üst düzey bir görevdir.

Konsolosluk ise yasal olarak gerekliliği bulunmayan, ülkeler arasında bulunan ticari ilişkiler öncelikli olarak farklı ilişkileri düzenlemek görevi için açılabilen ve sayıları bazen aniden fazla olabilen müessesedir.

Konsolosluklar pasaport, vize, doğum, ölüm, evlilik gibi her iki ülkeyi de ortak ilgilendiren meselelere çözerler. İki ülke arasında çeşitli resmi süreçleri de yürütürler. Ancak bulundukları Ülkerlerdeki konsolosluklar büyükelçilik gibi politik temaslara yetkileri olmadığı için bulundukları ülke içerisinde dış işleriyle ile değil mülkü amirle misal verecek olursak bulundukları şehrin valisiyle iş birliği beraberinde görev yapar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu