Yazılım ve Bilgisayarın Yazılım Birimleri
Yazılım (Software)
Yazılım ve Bilgisayarın Yazılım Birimleri Bilgisayarın açılmasını, çalışmasını, içerisinde işlemler yapılmasını sağlayan programların tamamına yazılım denir. Yazılım, donanımı denetleyen ve istenilen işlemleri yapmak için hazırlanan programların tümüdür.
Bilgisayarın Yazılım Birimleri
a)Kelime İşlemciler (Editörler): Bilgisayarda her türlü yazıyı yazabilmemizi ve yan belleğe kaydetmemizi sağlayan hazır programlardır. Kelime işlemcilere örnek olarak: Edit, Microsoft Word, WordPad, PowerPoint, …vs diyebiliriz.
b)Paket Programlar: Yan bellekle ve çizimlerle ilgili işlemler yapılmasını sağlayan hazır programlardır. Yazılım Örneğin;
– Farmakom, ilaçlarla ilgili bir programdır.
-LKS ve ETA muhasebe programlarıdır.
-Microsoft Excel, elektronik toplama programıdır.
-Norton, anti virüs programıdır.
c)Programlama Dilleri: Belli bir amaca yönelik oluşturulmuş olan paket programların yazılmasını sağlayan hazır programlardır. Programlama dillerine örnek olarak Basic, Pascal, Cobal, Java, C, C#, …vs. gösterebiliriz.
d)İşletim Sistemleri: Bilgisayarın açılmasını, çalışmasını, komut edilebilir hale gelmesini sağlayan hazır programlardır. Bütün bilgisayarlarda işletim sistemi vardır. Yazılım ve Bilgisayarın Yazılım Birimleri Genel olarak kullanılan işletim sistemleri şunlardır: Unix, Linux, Ms-Dos, Novell, Windows-19 85, Windows -1987, Windows-1990, Windows-1995, Windows 98-1998, Windows ME -2000, Windows XP-2001, Windows Vista-2007, Windows 7 -2009, Windows 8-2012, Windows 8.1-2014, Windows 10- 2015.
Örnek bir Yazılım programının kod sayfası.