2024 Süt Parası Ne Kadar-Süt Parası Emzirme Ödeneği

2024 süt parası ne kadar, süt parası emzirme ödeneği, süt parası kaç ay alınır, süt parası ne zaman yatar vb.. soruların cevapları için aliskanlik.com

Yeni anne olanlar için süt parası emzirme ödeneği miktarı ve nasıl alındığı merak ediliyor. Tek seferlik verilen bu para doğum yılına göre verilmektedir.

2024 Süt Parası Ne Kadar

Doğum yapan kişilerin sisteme kayıtları tamamlandığında süt parası verilmesi kararı alınır. Yatırılacak paraya başvuru için bulunduğunuz ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidilerek işlem yapılmalıdır. Başvuru yaptıktan sonraki 15 gün içinde de sonuçlar alınır. Başvuru neticelendiğinde banka hesabına aktarım yapılmaktadır. Emzirme parası alacakların hazırlaması gereken evraklar, müracaat talep dilekçesi, doğum raporu ve kimlik belgesidir. Peki süt parası ne zaman yatar sorusuna cevap ise her ay 8 ile14. Günler arasında yatırılmaktadır.

Senelere göre değişen şekilde süt parası miktarı 200 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktar 2024 süt parası Ocak ayında alınan son zam kararı ile netleşmiş bulunuyor. Doğumu yapan kişi bu seneden önce kaydedilmişse doğum yılı temel alınarak yapılmaktadır.  Emzirme parası desteği, eğer Ziraat Bankası hesabı yoksa PTT şubelerine yapılmakta ve buradan anneler teslim alabilmektedir.  Anne açık adresine en yakın PTT şubesinden işlem yapar. Kimlik belgesi ile PTT şubesine gidildiğinde oradan çekim işlemi yapılabilir.   Ne kadar yatırıldığı e devlet platformundan görülebilir.

Süt Parası Kaç Ay Alınır

Emzirme desteği için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadın olma şartı vardır.  Yani ödemeler ancak bu şekilde verilebilir. Süt parası almak isteyen kişinin sigortalı olarak bir yerde çalışması, çalışmıyorsa eşinin sigortalı olması gerekir. Ödemeler, emekli sandığına bağlı sigortalılar adına yapılmamaktadır.

Sigortalı olan kişilerin süt parasından yararlanabilmesi için çocuklar en az 2016 senesinde doğmuş olmalıdır. Ayrıca 5 yaşını dolduran çocuklar için süt parası ödeneği hazırlanmaz.  Başvurular çocuk 5 yaşına gelene kadar yapılmış olmalıdır.  Ayrıca 2016 senesinden sonra doğan çocukların her biri için ayrı olacak şekilde süt yardımı ödemesi yapılır.

Ödenekten 4A ve 4B sigortalılar ve sigortalıların eşleri yararlanabilir.  Ancak bu ödeneğin tam geçerli sayılması için doğumun tamamlanmış, gerçekleşmiş ve çocuğun- çocukların da hayatta olması şartı aranır. Çocuğu doğmuş ve bir nedenle ölmüş olanlar başvuru yapamaz. Ayrıca doğan çocuk kimlik çıkarmış olmalıdır. Kimlik çıkaran ve bir kimlik numarası olan çocuklara yardım yapılır. Son olarak babalar süt yardım ödeneği alamaz,  sadece anneler alabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu