Beyin Göçünün Nedenleri ve Sonuçları

Beyin Göçünün Nedenleri ve Sonuçları Bir ülkede beyin göçünün oluşumuyla ilişkilendirilen çeşitli durumlar veya olaylar vardır. Bu makalede beyin göçü ile sonuçlanan bu sebeplerden bazıları düşük maaşlar ve verimsiz çalışma koşulları, siyasi istikrarsızlık ve daha kaliteli eğitim arayışı uzerine bir arastirma goreceksiniz.

Beyin Göçünün Nedenleri

Düşük maaşlar ve verimsiz çalışma koşulları, bir ülkenin beyin göçüne yönelik motive edici bir faktör olarak alınabilir. Beyin Göçünün Nedenleri  Kendi ülkelerinde iyi ücret almayan vasıflı işçilerin çoğu, becerilerinin iş yerindeki maaş veya ödeneklerdeki artışla tam olarak tanınabileceği başka ülkelere taşınma eğilimindedir. Örneğin, gelişmiş ülkelerde araştırmacılara çalışma yapmaları için fon ve gerekli ekipman sağlanmaktadır. Bu, gelişmekte olan ülkelerden bu fırsatlardan yoksun olan araştırmacıları cezbetmektedir. Sonuç olarak, az gelişmiş ülkelerde laboratuvar olanaklarına veya yeterli fonlara kolayca erişemeyen bilim adamlarının çoğu, bu olanakları sunan gelişmiş ülkelere taşınmaktadır.

Siyasi dengesizlik

Kendi ülkelerindeki siyasi istikrarsızlık, insanların hükümetlerine olan güvenlerini ve daha iyi bir yaşam için gelecek umutlarını kaybetmelerine neden oluyor. Bu insanlar genellikle, kendi ülkelerinde etnik, kültürel, dini aidiyetleri veya muhalif siyasi grupların üyesi olmaları nedeniyle zorluk yaşamis bireyler oluyorlar.

Bir ulkede ki ekonomik kalkınmanın başarısızlıgi, siyasette ki kargasa ile dogrudan baglantilidir. Bir ulkede yoksulluk, hızlı nüfus artışı, egitimin bozulmasi ve çevresel bozulma arttıkça, savaş, iç çekişme, isyan ve diğer siyasi şiddet biçimleriyle sonuçlanan guvensizlik ortami olusmasina neden olur. Bu da, çok sayıda insanın göçmen, mülteci veya sığınmacı olarak başka ülkelere yer değiştirmesine yol açar. Papadimitriou’ya göre, genellikle din ve etnik kökene dayalı çatışmalar, benzeri görülmemiş yüksek düzeyde beyin göçünü hızlandırıyor.

Beyin Göçünün Nedenleri
Beyin Göçünün Nedenleri

Daha fazla kaliteli eğitim arayışı

Beyin göçü çoğunlukla, gelişmemiş ülkelerden bireylerin çalışmalarını genişletmek için gelişmiş ülkelere taşındığı yerlerde meydana gelir. Sonuç olarak, bu öğrencilerin çoğu ülkelerine dönmemeyi ve yeterli becerileri kazandıktan sonra yabancı ülkelerde yaşamaya ve çalışmaya devam karari alirlar.

Eğitim sektöründe uygun sistemlerin olmaması, öğrencilerin bir dersin sonunda neyi başarmak istediklerine dair soyut fikirler sunan okul kalitesinin de dusmesine sebep olmaktadir. Bu durum, bir çoğunun eğitim sistemleri oldukça gelişmiş ve okulların yeterli ve uygun öğrenme olanaklarına sahip olduğu diğer ülkelere taşınmasına neden olmaktadir. Bu nedenle eğitim sektöründeki sistemlerin incelenmesi gerekmektedir. Iyi bir eğitim ve kariyerlerini arayışıyla başka ülkelere taşınan öğrencilerin ve işçilerin sayilarinin düşürülmesinde olumlu bir etkisi olabilir.

Beyin Göçünün Sonuçları

Oncelikle, bireyler başka ülkelere göç ettiklerinde daha mutlu ve enerjik oluyorlar ve o ülkenin ekonomisinin inşasında büyük rol oynuyorlar. Beyin Göçünün Nedenleri  Uzun vadede bu kişiler, çeşitli alanlarda kalifiye ve yetenekli personelin mevcudiyeti nedeniyle bu ülkelerin kalkınma açısından büyümelerinde rol aliyorlar. Ancak, kalifiye eleman bırakmadığından, genel olarak ekonomik sektörde gelişme ve büyüme açısından bir onceki ulkenin geride kaldigini goruyoruz.

Tutarlı bir şekilde, Beyin Göçü bir ülkedeki yatırım oranını yavaşlatır. Bunun nedeni yatırımların insanlarla birlikte hareket etmesidir. Bu nedenle, daha fazla insan ülkeden diger ülkelere taşınmaya devam ederse, yatırımlarıyla birlikte hareket ederler ve bu da ülkenin mevcut yerel kaynaklarına daha az yatırım yapılması anlamına gelir.

Beyin göçünun olumsuz etkilerinden ilki olarak, işgücünün boyutu küçülür. İkincisi, bu daha büyük fırsatlar ve/veya daha yüksek vergi sonrası gelirler için gelişmiş ülkelere çekilenlerin en zeki ve yetenekli olanlar olduğu konusunda çoğu kişi hem fikirdir. Beyin Göçünün Nedenleri ve Sonuçları Bu nedenle, beyin göçünün sıklıkla fırsatların kaçırılmasına, büyümenin azalmasına, istihdamın azalmasına ve genel vergi gelirlerinin azalmasına neden olduğu görülebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu