Kolajen Nedir ve Kolajenin Cilt İçin Faydaları Nelerdir?
Kolajen Türleri Nelerdir?, Kolajenin Faydaları Nelerdir?, Kolajen Kaynakları Nelerdir?
Kolajen Nedir ve Kolajenin Cilt İçin Faydaları Nelerdir? Konu cilt bakımı olduğunda, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını ve farklı cilt tiplerinde normal, kuru, yağlı ve karma olarak her şeyin farkında olmalısınız. Her cilt tipine özel bakım prosedürleri vardır. Cilt tipinize bağlı olarak buna bağlı kalabilirsiniz.
Kolajen Nedir ve Kolajenin Cilt İçin Faydaları Nelerdir?
Ancak, cildin temel yapısını neyin sağladığını ve cilt sağlığına nelerin katkıda bulunduğunu hiç merak ettiniz mi? Kolajen, vücutta bol miktarda bulunan ve tüm vücudun protein içeriğinin %25 ila %35’ini oluşturan proteindir. Peki, hangi kolajen ne işe yarar?
Kolajen cildin, kemiklerin, dişlerin, tendonların ve bağların temel yapı taşlarından biri olduğu için cilde birçok faydası vardır. Gerekli miktarda bulunması cildinizin genç ve kırışıksız kalmasına yardımcı olacaktır. Bunun dışında birçok faydası vardır.
Kolajen Türleri Nelerdir?
Kolajen proteini cilt, kemik ve diş gibi vücudun çeşitli organlarının yapısından sorumlu olduğu için doğal olarak bol miktarda bulunur, ancak vücutta bulunan yaklaşık 16 tip kolajen vardır ve başlıca dört tip kolajen vardır. Kolajen Nedir ve Kolajenin Cilt İçin Faydaları Nelerdir? Bunlar Tip I, Tip II, Tip III ve IV’tür.
- Tip I: Tip I kolajen, vücudun kolajeninin yaklaşık %90’ını oluşturur ve diğer birçok organın yanı sıra kemikler, tendonlar, bağlar ve bağ dokusu için yapı sağlar.
- Tip II: Bu tip kolajen, gevşek bir şekilde paketlenmiş liflerden yapılır ve eklemler için yastıklama sağlayan elastik kıkırdakta bulunur.
- Tip III: Tip III kollajen, kasların ve arterlerin yapısını oluşturmaya yardımcı olur.
- Tip IV: Cildin katmanlarında bulunan dördüncü en önemli kolajen türüdür.
Kolajen vücudumuzdaki cilt, kemik ve kasların temel bir bileşenidir. Kolajen cildinizin elastikiyetini etkiler ve cildi nemlendirmeye yardımcı olur, bu da iyi bir cildin korunmasına katkıda bulunur. Yaşlandıkça, kolajen üretimi azalır, bu da kırışıklıklara ve dehidrasyona yol açar, böyle bir durumda, vücudunuzdaki kolajen kaybını telafi edecek özel ve sertifikalı kolajen takviyelerine başvurabilirsiniz.
Kolajenin Faydaları Nelerdir?
- Kolajen kas kütlesini güçlendirir:
Kolajen, dokunun yüzde 1 ila 2’sinden oluşur ve güçlü ağırlık ve tendon kaslarının yüzde 6’sını oluşturur. Kolajen takviyeleri üzerine yapılan araştırmalar, kas kütlesini artırmaya yardımcı olduklarını gösteriyor. Ayrıca sarkopenili kişilerde kas kütlesini arttırdığı da gösterilmiştir.
- Yaraları iyileştirmeye yardımcı olur:
Kolajen cildin inşasında doğal bir protein kaynağı olduğu için yaranın iyileşmesine yardımcı olmada büyük rol oynar ve belirli miktarlar ve talimatlarla tedavi edildiğinde ampütasyon problemlerini önleyebilecek takviyelerle dışarıdan sağlanabilir ve kolajen cildin sağlıklı kalmasını sağlar. Yara, yanık tedavisi sırasında yara, granülasyon dokusu, bağ dokusu ve iyileşme sürecinde yara yüzeylerinde oluşan minik kan damarları yanık üzerinde hızla oluşur ve cildinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
- Rekonstrüktif cerrahi kullanımlar için kollajen:
Kolajen, tıbbi amaçlar için de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu durumda, ciddi yanık ve yaraların tedavisine yardımcı olan kolajen kullanılarak yapay derinin oluşturulduğu rekonstrüktif cerrahide yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Kollajenin diğer sağlık yararları:
Vücutta yeterli miktarda kolajen sadece cilt dışında da fayda sağlar. Kolajenin daha iyi cilt ve tırnak sağlığına katkıda bulunduğu bilinmektedir. Kolajen ayrıca tırnak gücünü artırır ve saçınızın kalitesini artırır.
Kolajen Kaynakları Nelerdir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, vücudumuzdaki toplam protein içeriğinin yaklaşık yüzde 25 – 35’ini oluşturan kolajen vücudumuzda doğal olarak bulunur, ancak yaşlandıkça kolajen üretimi azalır, bu da kuru, buruşuk cilt ve ciltte parlaklık ve esneklik kaybı ile sonuçlanır.
- Bitki kaynakları:
Kolajen, yumurta, süt ürünleri, baklagiller, mercimek, süzme peynir, soya fasulyesi, tofu, yoğurt, pirinç, makarna, tam tahıllı ekmek, kinoa ve arpa gibi protein açısından zengin meyve ve sebzeler gibi doğal kaynaklardan elde edilebilir.
- Gıda Takviyeleri:
Protein tüketiminiz vücudun kolajen sentezlemesi için yeterli değilse, kaybı telafi etmek için kolajen sağlayan sertifikalı ve reçeteli takviyelere de geçebilirsiniz, hidrolize kolajen tozunun harika bir kolajen kaynağı olduğu bilinmektedir.
Herhangi bir içecek, smoothie ve diğer yiyecek türleri ile kolayca karıştırılabilir. Kolajen içeren bir cilt kremi de kullanabilirsiniz, ancak vücutta doğal olarak kolajen üretimine yardımcı olan protein açısından zengin besinler yemek kadar faydalı değildir.
Kolajen Yan Etkileri Nelerdir?
Herhangi bir ek tüketimi ile birlikte gelen belirli yan etkiler vardır. Kolajen takviyelerinde de aşırıya kaçmakla aynı şeydir. Bir ek gıdaya odaklanmadan önce bir sağlık uzmanına danışın, çünkü bu daha sonra ortaya çıkabilecek ve bir engel teşkil edebilecek yan etkileri listelemenize yardımcı olacaktır. Yan etkiler genellikle hafiftir ve ishal, mide rahatsızlığı ve vücudun her yerinde kızarıklık gibi durumları içerir. Kolajen takviyeleri aldıktan sonra bu yan etkileri yaşarsanız, tehlikeli bir şeyden kaçınmak için mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu ziyaret etmeniz önerilir. Kolajen Nedir ve Kolajenin Cilt İçin Faydaları Nelerdir? sizlere derlediğimiz yazıda önemli sorular aşağıda.
Kolajen Hakkında Önemli Sorular
S: Kolajen nedir?
C: Kolajen, vücutta sentezlenen ve vücudun toplam protein içeriğinin yaklaşık yüzde 25 – 35’ini oluşturan doğal olarak üretilen yapısal bir proteindir. Deri, kemikler, kaslar, tendonlar ve bağlar için bir yapı taşıdır. Kolajen, cildin yapılandırılmasından ve sağlıklı görünen bir cilt için gerekli olan elastikiyetin verilmesinden sorumludur.
S: Kolajen takviyesi almak güvenli midir?
C: Vücudunuzda oluşabilecek yan etkilerin farkında olmanız gerektiğinden, kolajen takviyesi almayı seçmeden önce bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.
S: Farklı kolajen kaynakları nelerdir?
C: Kolajen vücutta doğal olarak üretildiğinden, vücudunuz gerektiği gibi yeterli miktarda kolajen içerir, ancak yaşlandıkça vücudunuz yeterli kolajen sentezleme yeteneğini kaybedebilir, böyle bir durumda dış kolajen kaynakları vardır, kolajen takviyeleri ve kolajen oluşumuna yardımcı olan birçok protein açısından zengin gıdalar mevcuttur. Tam tahıllı ekmek, mercimek, baklagiller, kinoa, arpa, peynir, soya fasulyesi, tofu, yumurta ve süt ürünleri gibi besinler zengin bir protein kaynağıdır.
S: Kolajenin herhangi bir yan etkisi var mı?
C: Kolajen takviyesi almak kendi yan etkileriyle gelebilir. İshal veya mide rahatsızlığı gibi hafif yan etkiler hissedilebilir. Diğer yan etkiler arasında ağızda kötü bir tat, mide ekşimesi ve şişkinlik sayılabilir. Takviye aldıktan sonra bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, doktorunuza danışmanız en iyisidir.
S: Kolajen kilo vermeye yardımcı olur mu?
C: Kolajen kilo vermeyi doğrudan kolaylaştırmaz, ancak diyetinizi iyi planlamanıza yardımcı olur. Kolajen tüketimi sonucu tokluk hissi arttıkça besin ve enerji alımı azalır. Yiyecek isteklerini yenmenizi sağlar ve yoğun fiziksel aktivite sırasında ağrıyı önler.