Antidepresan Kullanmanın Olumsuzlukları Nelerdir?
Antidepresan kullanmanın Olumsuzlukları Nelerdir? Değişen dünya düzeni ile birlikte insanların yaşam tarzları da değişti. Özellikle son 25 yılda yeme içme, giyim tarzı, eğlence anlayışı, iş hayatı gibi akıllara gelebilecek her türlü kavram değişiklik gösterdi. Bütün bu değişimlerin güzel tarafları olduğu kadar kabul etmek gerekir ki insanların beden ve ruh sağlıkları üzerinde olumsuz etkileri olmuştur. Özellikle ekonomik şartlar, duygusal travmalar, acı kayıplar, gelecek kaygısı gibi nedenler ruh sağlığımızın bozulmasına neden olan faktörler olmaktadır. Yaşadıklarımız ve yaşam şartları insanları çok daha mutsuz ve depresif ruh haline sokmuştur.
Antidepresan kullanmanın Olumsuzlukları Nelerdir?
Nasıl ki beden sağlığımız bozulduğu zaman doktora gidip tedavi oluyor isek ruh sağlığımız için de bir psikiyatrist yada psikolog doktoruna gitmemiz gerekiyor. Psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan antidepresan ilaçların iyileşme sürecine çok büyük katkısı vardır. Bu ilaçlar beyin kimyasını etkilediği için bağımlılık yapma olasılığı ( ilaçtan ilaca değişiklik gösterebilir) oldukça fazladır. Antidepresan kullanan kişilerin en büyük kaygısı ilacı bıraktıktan sonra ki yoksunluk sendromu olmaktadır. Peki, antidepresan kullanmanın olumsuzlukları nelerdir?
Antidepresan kullanmanın yan etkileri nelerdir
Hastalıkların tedavisi için kullanılan bütün ilaçların az yada çok farklı farklı yan etkileri vardır. Bu yan etkiler antidepresan ilaçlarda çok daha fazla kendini göstermektedir. Kullanılmaya ilk başlandığı zaman antidepresan yan etkileri şunlardır.
Uyku düzeninde değişiklik olabiliyor. Genellikle sürekli uyuma isteği olması en belirgin yan etkisidir. Antidepresan’ın dozunun oranına göre ilk bir hafta on gün süren baş dönmesi yaşanmaktadır.
Bazı ağır antidepresan ilaçlar ilk zamanlar gözlerde bulanık görme sorununa yol açar. Bu durumun uzun sürmesi halinde mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Mide bulantısı, halsizlik, ağızda kuruluk, aşırı yemek yeme isteği ve baş ağrısı gibi belirtiler antidepresan kullanmaya başladıktan sonra görülen yan etkilerdir. Antidepresan kullanmanın Olumsuzlukları Nelerdir? Bütün bu belirtiler en az bir hafta en fazla onbeş gün içinde geçmektedir. Unutmamak gerekir ki antidepresan ilaçlar daha mutlu daha pozitif olmamıza yardımcı olurlar. Fakat tek başına bir mucize yaratmaz. Asıl mucizeyi psikolojik destek alarak kendi iç dünyanızda keşfetmelisiniz.
Antidepresan tedavisi en az 6 ay süre devam eder. İyileşme süresine bağlı olarak kullanım süresi çok daha uzun zaman alabilir. Doktor kontrolünde tedavinin gidişatına göre antidepresan kullanımı bırakılır. Antidepresan kullanmanın olumsuzlukları da bırakma döneminde kendini gösterir. Kesinlikle bir anda bırakmamak gerekir. Nasıl ki ilaca başlarken vücudun ve beynin alışması için küçük dozlarda kullanılıyor ise bırakırken de yavaş yavaş ilaç dozunu azaltarak bırakmak gerekir. Peki, antidepresan bıraktıktan sonra yan etkileri ne zaman geçer ?
Antidepresan nasıl bırakılır
Antidepresan ilaçlar kesinlikle bir anda bırakılmaz. Eğer bir anda bırakılırsa kullanırken hissedilen yan etkiler çok daha ağır bir şekilde kendini gösterir. Uyku, baş dönmesi, mide bulantısı, ishal, iştahsızlık, ellerde titreme, sürekli ağlama isteği, mutsuzluk, sosyal hayattan uzak durmak, aşırı sinirlilik durumu, huzursuzluk gibi yan etkiler ilacı tamamen bıraktıktan sonra bir ay içinde ortadan kalkmaktadır. Şayet antidepresan yavaş yavaş dozunu azaltarak bırakılırsa yan etkilerin olumsuzluklarından vücut çok az bir şekilde etkilenir.
Depresyon ve diğer psikiyatrik hastalıkların tedavisi için kullanılan antidepresan ilaçları bırakma sürecinde yan etkileri en az şekilde hissetmek, ilaçların ne kadar süre kullanıldığı ile ilişkilidir. Antidepresan kullanmanın Olumsuzlukları Nelerdir? Altı ay antidepresan kullanan bir kişinin yaşadığı ilaç yoksunluk sendromu ile 2 yıl antidepresan kullanan kişinin yaşadığı yoksunluk belirtileri hissetme şekli çok farklıdır. Bütün bu nedenlerden dolayı bilinçsiz bir şekilde antidepresan kullanılması doğru değildir.