Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefir Nedir?

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir, kefir taneleri içeren fermente bir süt içeceğidir. Kefir tüketmenin bir çok sağlık için faydası bulunmaktadır.Kefir adı, içtikten sonra hissettiğiniz “iyi duygu” anlamına gelen Türkçe “neşe” kelimesinden gelir. İçecek, süt ve kefir tanelerinden oluşur ve canlı bakteri ve maya içerir.

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler faydalı bakteriler ve diğer mikroorganizma türleridir. Probiyotiklerle ilgili araştırmalar henüz emekleme aşamasındadır.

Kefir Nedir?

Kefir fermente bir süt ürünüdür. Kefir Nedir? Süte maya eklenerek yapılır. Kültür, sütteki doğal şekerlerle beslenir. Bu şekilde çoğalarak fermente bir içecek oluştururlar. Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir ekşi ve zengin bir tada sahiptir ve kıvamı içilebilir yoğurda benzer. Fermante edildiği için hafif ekşimsi bir tada sahiptir. Nedeni fermante işlemi olurken sütte bulunan şekerlerin gaz üretmesidir. Birçok kefir çeşidi vardır. İnsanlar şunları satın alabilir veya kullanabilir:

İnek, koyun veya keçi sütü

Meyve suyu

Kefir Glutensiz Midir?

Adına rağmen kefir tanelerinin buğday veya yulafla hiçbir ilgisi yoktur. Kefir Glutensiz Midir? Bu, yalnızca süt ve canlı bakteri içeren geleneksel kefir içeceklerinin glütensiz olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, bazı markalar, sıvıların yapısını değiştirmek veya lezzet katmak için yulaf ve diğer glüten içeren ürünleri kullanabilir.

Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefir Laktoz İçerir Mi?

Birçok kefir içeceği, bir tür süt ürününe dayanır. Kefir Laktoz İçerir Mi? Fermantasyon işlemi bu sütteki laktoz miktarını azaltır, ancak bu kefir laktozsuz hale gelmez. Ürüne bağlı olarak eser miktarda laktoz mevcut olabilir.

Hafif laktoz intoleransı olan bazı kişiler, laktoz miktarı az ise kefiri tolere edebilir. Daha şiddetli intoleransı veya alerjisi olanlar, süt içermeyen kefirden daha fazla yararlanabilir.

Kefirin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kefirin sağlığa faydaları üzerine araştırmalar henüz emekleme aşamasındadır, ancak bazı kanıtlar bunun yardımcı olabileceğini düşündürmektedir:

kan şekeri kontrolü

İran’da 2015 yılında yapılan küçük bir araştırma, Kefir yiyen katılımcıların açlık kan şekeri seviyeleri, geleneksel fermente süt tüketenlere göre önemli ölçüde daha düşüktü.

2020 yılında yapılan bir inceleme, kefirin diyabet ve obezite hastaları için birçok faydası olabileceğini düşündürmektedir.

kolesterolü azaltmak

2017 yılında yapılan bir araştırma, az yağlı süt veya kefir içen obez veya aşırı kilolu kadınlarda kolesterol düzeylerindeki farklılıklar gözlemledi. Kefirin Faydaları Nelerdir? 8 hafta sonra, kefir içenlerin toplam ve LDL kolesterol seviyeleri, günde sadece iki porsiyon az yağlı süt içenlere göre önemli ölçüde daha düşüktü.

Kefirdeki probiyotikler, vücudun yiyeceklerden ne kadar kolesterol emdiğini etkileyebilir.

Sindirim sağlığı

Bağırsakta çeşitli mikroorganizmalar bulunur. Bu türlerin bazıları vücuda faydalıdır, bazıları ise zarar verebilir.

Probiyotik gıdalar, sindirim sisteminde bulunan iyi bakteri türlerinin bazılarını içerir. Bu, türlerin iyi bir dengesinin korunmasına yardımcı olur. Yapılan bir hayvan araştırması, kefirin bağırsakta olam iyi ve kötü bakteri miktarını arttırdığını gözlemledi.

patojenleri öldürür

Patojenler, enfeksiyona neden olabilen zararlı mikroorganizmalardır. 2013 yılında yapılan eski bir araştırma, laboratuvar çalışmalarında kefir tanelerinden elde edilen bakterilerin  bir çok zararlı bakteriyi öldürdüğünü açıkladı.

Bu, kefirin gastroenterit veya vajinal enfeksiyonlar gibi enfeksiyonları önlemede yararlı olabileceği anlamına gelebilir. Bununla birlikte, az sayıda insan çalışması kefirin bu etkiye sahip olduğunu doğrulamıştır. İnsanlar, mevcut enfeksiyonların tıbbi tedavisinin yerine probiyotik veya kefir kullanmamalıdır.

Kefirin besin değeri

Kefirin besin değeri ve içerdiği probiyotik mikroplar bileşimine ve fermantasyon tekniğine göre değişir. 2017 tarihli bir makale, geleneksel süt kefirinin yaklaşık maliyetini bildirdi.

90 su

6 doğal şeker

3.5 yağ oranı

3 protein

Kefir çeşitli birden fazla vitamin ve mineraller içermektedir.

B vitaminleri

C vitamini

A vitamini

K vitamini

magnezyum

kalsiyum

Potasyum

Evde Kefir Yapmak

Kefir evde yapılabilir. Evde Kefir Yapmak Bunun için kişinin sıvının içine yanlış türdeki bakterilerin girmesini önlemek için temiz bir ortam ve ekipmana ihtiyacı olacaktır. Başlamak için şunları yapmanız gerekir:

Aktif Kefir Taneleri Satın Alınabilir

İnek sütü, keçi sütü veya hindistan cevizi sütü gibi süt

bir cam kavanoz

Kağıt kahve filtresi veya tülbent

lastik bant

Silikon spatula veya tahta kaşık

Metal olmayan ağ filtresi

Kefir yapmak için:

Ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.

Kavanozu sabun ve sıcak suyla yıkayarak sterilize edin. Temiz bir kurutma rafında baş aşağı kurutun.

Kuruduktan sonra sütü cam kavanoza ekleyin. Bir bardak süt için 1 çay kaşığı kefir tanesini karıştırın. Fermente olurken sıvı genişleyeceğinden üstte yer bırakın.

Kavanozu iyice kapatın.  Kavanozları 12-48 saat boyunca 70°F (21°C) civarında ılık bir yerde saklayın. Doğrudan güneş ışığında bırakmayın. Kefirin Faydaları Nelerdir? Sıvı kalınlaştığında, bir filtreden geçirerek steril bir saklama kabına süzün. Güzel muhafaza edildiğinde buzdolabında bir haftaya kadar tutulabilir.

Daha kısa fermantasyonlar daha tatlı kefir üretirken, daha uzun fermantasyonlar daha ekşi bir içecek üretir. Kişiler yakaladıkları kefir parçacıklarını bir sonraki kefir partisinde kullanmak üzere filtrede saklayabilirler.

Kefir Nasıl Kullanılır

İnsanlar kefir’i süt ve dökme yoğurt kullandıkları gibi kullanabilirler. denemek:

Bir bardakta soğutulmuş servis yapın

Tahıl, yulaf ezmesi veya yulaf ezmesi üzerine dökün

smoothie’ye ekle

meyve yerken

Ancak kefir ısıtmanın canlı kültürleri devre dışı bıraktığını unutmayın.

Riskler Ve Önlemler

Kefirin potansiyel riskleri hakkında çok az araştırma var. Kefirin Faydaları Nelerdir? İnsanlar güvenli bir şekilde yapıp sakladıkları sürece, genellikle güvenli görünüyor. Laktoz intoleransı olan kişiler bir miktar kefiri semptomsuz içebilirken, çok fazla içmemeye özen göstermelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu