GÜNEŞ SİSTEMİ

GÜNEŞ SİSTEMİ HAKKINDA BİLGİ

Güneş Sistemi Evrende her cismin bir yörüngesi vardır. Yörünge deyince herhangi bir şekil aklınıza gelmesin . Yörünge , bir başka gök cisiminin kütlesinin altında aldığı yoldur . Evrendeki her cismin yörüngesi olduğu için tabi ki de güneşinde bir yörüngesi vardır.

Güneş Sistemi ve Biz

İnsan ilk defa yerden ayağını kaldırdı ve uçağı icat etti . Wright kardeşler günlerce aylarca tek bir proje için gecelerini gündüzlerine kattılar. Güneş Sistemi En sonunda sadece 12 beygirlik bir motorun uçurduğu uçağı yapmayı başardılar. Wright kardeşlerin 1903 de yaptığı bu icat havacılık ve uzay tarihinin en büyük alt yapısı ve atılımı olacaktır aynı zamanda da astronomi gelişecek ve 66 yıl sonra  111 metrelik devasa bir roket ile insanoğlu ilk defa  Ay’ a ayak basacaktır. 1940 ‘lı yıllarda gelişen Almanya alışılmış olanın dışında kule yapısına benzer V2 isimli devasa roketini tasarlamayı başarmıştır. Bu atılımla 20 Temmuz 1969 günü “Ay’a ilk insanlı iniş” gerçekleşmiş ve NASA astronotu Neil Armstrong Ay yüzeyinde yürüyen ilk insan olmuştur.

Yörünge Nedir?

Yörüngenin farklı alanlarda birçok anlamı vardır. Gökbilimde ise bir gökcisminin diğer bir cismin etkisi altında etrafında izlediği yola denir. Eğer ki o  gökcismin etrafında başka bir etki yoksa , yörünge matematiksel olarak konik kesit tanımına uyar. Bazı durumlarda o yörünge bir elips bazen bir çember şeklinde olabilir.

Güneş Sistemimiz

Güneş sistemimizde şu ana kadar bilinen ve keşfedilen dekiz adet gezegen bulunur. Her bir gezegenin kendine ait yörüngeleri vardır. Yaşadığımız gezegen yani dünyada bunlara örnektir. Dünya güneşin etrafında eliptik yörüngede hareket etmektedir. Venüs’ün yörüngesi de diğer gezegenlerden farklı olarak ters döner.

Gezegenimiz ve Yörüngesi

Gezegenimiz Dünya’nın birçok özelliği vardır. Birincisi Güneşe en yakın üçüncü gezegen olup içinde yaşam ve su bulunduran tek astronomik cisimdir . Tarihine baktığımız zaman yaklaşık 4,5 milyar yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir. Uydusu  Ay‘dır ve Ay hem kendi etrafında hem de Dünya’nın etrafında döner. Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketi 365 gün yani bir yıl sürer .

Güneş Sistemi

Bu süre içinde Dünya kendi etrafında 365,265 kez döner . Dünya’nın dönme ekseni yörüngesine göre eğik olduğu için yıl içerisinde sıcaklık farkları oluşur . Güneş Sistemi Bu durum mevsimlerin oluşmasına yol açar. Dünya ile Ay birbirleriyle sürekli etkileşim halindedir. Bu da bazı sonuçlara yol açar. Bunlardan bazıları ; gelgitler  ve dönme eylemini kademeli olarak yavaşlatmadır . Yapısı nedeniyle zemini katı ve sert olan Dünya yer benzeri gezegenler grubundadır . Bu gezegen gurubunu kütlece ve hacimce en büyük üyesi olmasının yanı sıra güneş sistemindeki en yoğun gezegen de Dünyadır.

GÜNEŞ VE YÖRÜNGESİ

Güneş , Güneş sistemimizin tam ortasında diğer gezegenleri çekip kuvvetine alan yıldızdır. Samanyolu   Gökadasında bilinen 200 milyar yıldızdan yalnızca  birisidir. Işık ve radyasyon yayarak canlıların yaşam kaynaklarından bazılarını oluşturur .Güneş , Dünya’nın çapının 109 katına (1,5 milyon km), hacminin 1,3 milyon katına ve kütlesinin 333 bin katına sahiptir. Güneş Sistemi Yoğunluğuna gelince dünyanın yoğunluğunun 1/4 ‘ü kadardır. Güneşin de gezegenler gibi bir yörüngesi vardır fakat Samanyolu galaksisinin etrafındadır ve bu yörüngede 828.000 km/s hızda hareket eder ve güneş kendi yörüngesinde ve Samanyolu galaksisinde olan yörüngesinde saat yönünün tersine döner.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu