Psikolog ve Psikiyatr Arasındaki Farklar Nelerdir?

Psikolog ve Psikiyatr Arasındaki Farklar Nelerdir?
Mental sağlık, insan yaşamını derinden etkileyen önemli konulardan biri olarak karşımıza çıkar. Bu önemli konuyla ilgili sorunlarınız olduğunu düşünüyorsanız veya genel olarak bilgi edinmeyi amaçlıyorsanız psikolog ve psikiyatr arasındaki farkı öğrenmek isteyebilirsiniz. Her ne kadar bu iki terim birbiriyle sıklıkla karıştırılıyor olsa da psikoloji ve psikiyatri arasında kayda değer farklar mevcuttur.
Bu yazı ile, bu iki uzmanlık alanı arasındaki farkları temel hatlarıyla öğrenebilirsiniz. Böylece hangi durumlarda psikoloji, hangi durumlarda ise psikiyatri uzmanından destek alınması gerektiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
İstanbul psikolog ihtiyacınız için Lanu Psikolojik Danışmanlık Merkezi’ni seçebilirsiniz. Bizimle iletişime geçebilir ve Kadıköy psikolog randevu işlemini kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi gelin psikoloji ile psikiyatri arasındaki farkların neler olduğunu inceleyelim…
Psikoloji Nedir?
Hem psikoloji hem de psikiyatri bireylerin mental sağlığıyla ilgili birer uzmanlık alanıdır. Ancak bu iki disiplin arasında çok önemli farklar bulunmaktadır. Psikolog ve psikiyatr arasındaki farkları listelemeden önce, psikolojinin ne olduğundan bahsedelim. Psikoloji, insan zihnini ve davranışlarını inceleyen bilim dalıdır.
Bu bilim dalında uzman olan kişilere psikolog denilir. Psikiyatri ile karıştırılan bir terim olan psikoloji, psikiyatriye benzer şekilde mental sağlıkla ilgilenen bir alandır. Ancak psikoloji ilgilendiği mental sağlık sorunları ve kullanılan yöntemler gibi hususlar yönünden psikiyatriden ayrılır. Psikiyatrlardan farklı olarak psikologlar tıp bölümü bitirmeleri gerekmez ve ilaç yazamazlar. Psikolojide tedavi için çeşitli terapi yöntemlerinden faydalanılır.
Psikiyatri Nedir?
“Psikoloji ile psikiyatri arasındaki fark nedir?” sorusunun diğer ögesi olan psikiyatriden de kısaca bahsedelim. Bahsetmiş olduğumuz gibi, psikolojiyle benzer olarak, bireyin mental sağlığıyla alakalı bir uzmanlık alanıdır. Fakat psikiyatri, tıbbın bir bölümü olmasıyla psikolojiden ayrılır. Ayrıca, bu uzmanlık alanının konu edindiği mental bozukluklar da psikolojiden farklılık gösterir.
Bir psikiyatr olmak için öncelikle tıp fakültesinden mezun olmak gereklidir. Ardından ilgili 4 yıllık uzmanlık süreci başarıyla tamamlandığında psikiyatr olmaya hak kazanılır. Dolayısıyla psikiyatrlar aynı zamanda tıp doktorudurlar ve ilaç yazabilirler. Psikiyatride terapinin yanı sıra ilaçla tedavi yönteminden de yararlanılabilir.
Psikoloji ve Psikiyatri Arasındaki Farklar Nelerdir?
Psikiyatri ve psikoloji mental sağlıkla ilgili bilimsel disiplinlerdir. Bireyin mental sorununa bağlı olarak tedavi sürecinde bu iki alandan biri kullanılabilir. Ama bu iki uzmanlık alanı birçok önemli konuda birbirinden ayrılır. Kısaca bahsetmemiz gerekirse, psikoloji ile psikiyatri arasındaki bazı farkları şu şekilde listeleyebiliriz:
- Psikiyatri bir tıp bölümüdür. Psikoloji ise başlı başına farklı bir alandır.
- Psikolojide konuşma ve davranış terapisi gibi tedavi yöntemleri kullanılırken psikiyatride terapinin yanı sıra ilaç tedavisinden de faydalanılabilir.
- Psikolog olmak için 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olmak gerekir. Psikiyatr olmak için ise tıp okuduktan sonra ilgili uzmanlık eğitimi tamamlanmalıdır.
- Genel olarak psikoloji mental sorunların oluşumunda kişisel ve sosyal sebeplere bakarken psikiyatride sorunun fiziksel ve beyin kimyasıyla ilgili yönü incelenir.Psikiyatriye Ne İçin Gidilir? Psikiyatri Hangi Hastalıklara Bakar?
Psikoloji ve psikiyatri bireylerin mental olarak sağlıklı olmalarının amaçlandığı uzmanlık alanlarıdır. Ancak bu iki uzmanlık alanı, sorunlara yaklaşım yöntemi açısından farklılık gösterebilir. Psikolojide terapi yöntemlerinden faydalanılırken psikiyatrik tedavide terapinin yanı sıra ilaç tedavisi uygulanabilir. Zira psikiyatri, psikolojiyle kıyaslandığında, mental sorunların nörokimyasal kaynağıyla daha ilgili bir bilim dalıdır.
Bir psikiyatri uzmanına psikiyatrik sorunların çözülmesi için gidilir. Bunlar arasında şizofreni, psikoz, bipolar bozukluk ve dissosiyatif kimlik bozukluğu gibi örnekler yer alır. Ayrıca otizm, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve demans gibi sorunlar da psikiyatrinin ilgilendiği konular arasındadır. Kısaca, genellikle terapinin yanı sıra ilaç tedavisi gibi yöntemlerin de gerekli görülebildiği mental sağlık sorunları için psikiyatriye gidildiği söylenebilir.
Psikoloğa Kimler Gider? Psikoloji Hangi Konularla İlgilenir?
Bahsetmiş olduğumuz gibi psikiyatri mental sorunların nörokimyasal ve fiziksel kaynağı ile daha ilgili bir alandır. Psikolojide ise mental sorunların daha çok sosyal ve kişisel kaynağı incelenir. Tercih edilen tedavi yöntemi de buna bağlı olarak farklı olabilir. İlaç tedavisi gerekli görülmeyen, yalnızca terapi gibi uygulamalarla tedavi edilmesi planlanan mental problemler için psikoloğa gidilebilir.
Bunlar arasında anksiyete, depresyon, PTSD, obsesif kompulsif bozukluk ve yeme bozuklukları gibi örnekler yer alabilir. Ayrıca psikoloji çeşitli bağımlılıkların tedavisi ve aile ve çift terapisi gibi konular üzerine de çalışma yapılabilen bir alandır. Psikolojik problemlerin çözümünde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, cinsel psikolojik danışmanlık ve psikodrama gibi yöntemlerden yararlanılabilir.
Psikoloğa Gitmem Gerektiğini Nasıl Anlarım?
Bireyler, sahip oldukları mental soruna bağlı olarak, bir psikolog veya psikiyatrdan yardım alabilir. Eğer birey psikolojik bir sorunu olduğundan şüpheleniyorsa bu konuda profesyonel yardım almak için psikoloğa gidebilir. Psikolojik sorunların belirtileri arasında kaygı, depresyon, iştahta değişiklik, uyku sorunları, bitkinlik hissi ve daha pek çok farklı örnek yer alabilir.
Birtakım mental sağlık sorunlarının yanı sıra çeşitli aile içi sorunlar ve iş stresi gibi konularla ilgili olarak da bu alanlarda uzmanlaşmış bir psikologdan yardım alınabilir. İstanbul psikolog seçeneği olarak Lanu Psikoloji tercih edilebilir. Psikolog randevu işleminin gerçekleştirilmesiyle psikolojik destek almak için adım atılabilir.
İstanbul Psikolog İhtiyacınız İçin: Lanu Psikoloji
Psikolojik sorunlarınızla ilgili olarak profesyonel destekten yararlanma amacıyla bir İstanbul psikolog seçeneğine mi ihtiyacınız var? Bu durumda, Lanu Psikolojik Danışmanlık Merkezi’ni tercih edebilir, psikolog randevu işlemini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Psikolog yardımıyla bireysel terapi, aile ve çift terapisi, psikodrama ve grup terapisi gibi metotlar kullanılarak birçok farklı psikolojik problemin tedavisine yönelik çalışma yapılabilir. Lanu Psikoloji olarak Kadıköy, Maltepe, Üsküdar ve Ataşehir bölgelerinde uzman kadromuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Daha detaylı bilgi almak ve psikolog randevusu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.