Aç Gözlü Sözleri-Gözü Doymayanlara Sözler
Gözü doymayanlara sözler, Aç gözlü sözleri, aç gözlü insanlara sözler, doyumsuzluk ile ilgili sözler, açgözlülere sözler, açgözlülük sözleri vb.. en güzel sözler için aliskanlik.com
Gözü Doymayanlara Sözler
- Sen açgözlülük yaparken birileri aç! Gözü bir yemek görmüyor!
- Aç gözlerini bir gün, kara toprak doyurmadan; selân verilip de, ölüm haberini duyurmadan; gittiğin her yerde hemen, baş köşeye buyurmadan; âkıbetin belli değil, kum saati kurulmadan; uyan, uyan uyan!
- Açgözlü dünyaya sahip olsa bile açtır, sarayda olsa dahî muhtaçtır. Kanaat sahibi kuru çul üstünde yatsa da rahattır, ona göre bu, çok güzel bir hayattır.
- Oysa sen temizdin, iyi kalpli ne saftın; açgözlü oldun şimdi, kaymış bak şaftın. Hayır vazgeç dur, dön hemen bu yoldan; insana sağ gösterip, sonra vurma soldan.
- Gözün aç olmasın, ama gözünü aç! Etme tamah, sakın mala mülke; iki köşke, birkaç libâsa, bir kürke. (Libas: Elbise)
- Demirler pastan, insanlar hırstan zarar görür.
- Açgözlü inek, çayırda ölürmüş. İnsanlar da böyledir işte. Onca nimetlerin içindeyken açgözlülük eder ve kullanmayarak sefil olurlar.
Aç Gözlü İnsanlara Sözler
- Fakirler çok şey isterler ama açgözlüler her şeyi isterler.
- Kucağına ne kadar şey alırsan, kucağından o kadar şey dökersin. Elin geniş ama fazla dolu olmasın, yüreğin de geniş olsun; oraya her güzel şeyi doldurabilirsin.
- Fazilette, meziyette, iyi ahlâkta açgözlülük olmaz. İnsan her zaman daha iyisini elde etmek için çalışmalı, manevi yolda mevcutla iktifâ etmemelidir. Yükseklere tâlip olmak gerekir.
- Açgözlü insan doymak nedir bilmeyen bir heyula gibidir. (Heyula: Doymayan büyük bir hayvandır.)
- Her şey senin olsun istiyorsan senin olanları hiçbir şeye değişme. Zaten çok şeye sahip olduğunu anlayacaksın. Ama yok, açgözlülük edip ‘kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez’ diyerek varını yoğunu verirsen onları da kaybedersin. (Bütün parasını borsaya koyup zarar edenler öyle değil mi?)
- Hırsından gözün döndüyse, yakında nevrinin dönmesi yakındır. Her an tepetaklak olabilirsin!
- Açgözlülük müskir (sarhoşluk veren) bir huydur. Sekr (sarhoşluk) hâlindeki insanın da aklı başında yoktur. Kırdığı yumurta kırkı geçmiş, devirdiği çam çoktur. Ayılınca toplayamaz, iş işten geçmiştir. O açgözlülük ederek, kendi yolunu seçmiştir. Sen sakın onun, gibi hâris olmayasın. Gözünü karartıp da, hep hırsla dolmayasın.
Doyumsuzluk İle İlgili Sözler
- Sen ufacık bir solucansın ve fil olmayı hayal ediyorsun! Açgözlülüğün böylesi!
- Gözü yemde olan fâre elbet bir gün kapana kısılır.
- Azim ve hırs başka şeylerdir. Azimli insanlar düşmemek için uğraşır. Hırslı insanlar ise başkasını düşürmeye çalışır.
- Hırs rüzgarına kapılıp gittiysen hangi yöne savrulacağını kimse bilemez.
- Zaruri olanı istemek değil, ihtiyacı olmadığı halde hep daha fazlasını istemektir açgözlülük.
- Açgözlülük ederek istersen kaybedersin. Şükrederek istersen işte o zaman kazanırsın.
- En büyük köle açgözlü kimsedir. Nemalanacağı herkese köprüyü geçene kadar dayı der.
- Açgözlü balık, daha fazla yem isterken oltada yem olur.
- Açgözlülerin ellleri pençe gibidir, müsriflerin (israf edenlerin) elleri gevşektir, umutsuzların elleri ise hep titrek.
- İnsanın düşmanları kendi içindedir: Kibir, öfke, hırs, haset.
- Ne kadar çiğneyebileceksen o kadar ısır! Açgözlü olma!
- Elindeki imkânlar ihtiyaçlarını karşılayabilse de açgözlülüğünü asla gideremez bazı insanların.
Aç gözlü sözleri ile açgözlülüğün kötülüğünü anlatabilirsiniz. Açgözlü insanlara sözler ile onların uyanmasına vesîle olabilirsiniz. Gerçi bazı açgözlülere sözler hiç işlemez, onlar için varsa yoksa paradır. Hep bana hep bana mantığını benimseyen bu insanlar öyle çıkarcı, öyle bencildirler ki istediklerini elde etmek için her türlü ahlâki değeri çiğnemekten, başkalarının üzerine basıp geçerek yükselmekten hiç çekinmezler. Gözü doymayanlara sözler söylesek de boş bir kulağından girer diğer kulağından çıkar. Maymun iştahlı olarak tâbir edilen bu insanlar ne kadar verseniz de kesinlikle doymak bilmez. Onlara asla yaranamazsınız. Bir küp altın verseniz, ‘neden iki küp vermedin!’ derler ve yine kötü olan siz olursunuz. Onların gözünü doyuracak olan tek şey bir parça kefen ve kara topraktır.
Mal-mülk hırsı en kötü huyların başında gelmektedir. Halbuki büyüklerimiz;
Mala mülke mağrur olma
Deme var mı ben gibi
Demişlerdir. Zîra bu hikmetli sözün devamında da ifade edildiği üzere;
Bir muhâlif yel eser,
Savurur harman gibi…
Dünyanın binbir türlü hâli vardır ve her şey biz insanoğlu içindir. Malıyla övünen insan gün gelip onca yıl biriktirdiği malını sağlığı için düşünmeden harcamak durumunda kalabilir. Depremler, yangınlar, sel ve hırsızlık gibi felâketler; basireti bağlanıp bir dolandırıcıya tüm malını kaptırmak… Bunlar her insanın başına gelebilecek şeylerdir.
O nedenle açgözlü olmaktan sakınmak ve ihtiyacı olduğu kadarıyla iktifâ etmek gerekir. Tabii ki insan birikim de yapabilir. Doyumsuzluk ile ilgili sözler ile bir yerde doymayı da bilmek gereklidir. Kimse kimsenin malını zorla elinden alamaz. Fakat insanlar mallarının hakkını vermeli, muhtaçlara yardımda bulunmalıdır. Müslümanlar zekât, fidye, fıtır, kefâret gibi vecîbelerini yerine getirmeli, imkânı olanlar sadaka da vermelidir. Fakat insanların elindekine göz dikmemek gerekir. Devletin malı deniz, yemeyen domuz anlayışında olmamalıdır. Yemeyenin malını yerler diyerek insanların birikimlerini çalarak hazıra konmaya çalışmamalıdır.
Bu durum yemek için de geçerlidir. Açgözlülük yaparak tabağımıza yiyebileceğimizden daha fazla yemek koyup sonra fazlasını çöpe atmak israf olur. Kendimiz yerken diğerlerini sofraya çağırmamak, misafir gelecek diye ödü kopmak, birileriyle yemek yerken ‘ne zaman kalkacaklar?’ diye gözünün içine bakmak yahut ‘kaç tane yedi? Hıı şuna bak üçer beşer götürüyor’ diyerek lokmalarını saymak açgözlülük değil midir?
İnsanların kendilerini paylaşımcı olmaya alıştırmaları, dayanışma ve yardımlaşma kavramlarını hayatlarında tatbik etmeleri lâzımdır.
Fakat ilim, edep, fazilet gibi hususlarda açgözlülük olmaz demişlerdir. Yani insan mânevî yolda eline geçenlerle yetinmemeli, hep daha fazlasına ulaşmak, daha iyi bir insan olmak için çabalamalıdır.
İlme aç olan insan doymaz diye bir söz vardır. İnsan ‘tamam, bu kadar okuyup öğrendiğim kâfi’ dememeli, bilgilerini her geçen gün artırmaya çalışmalıdır. Çünkü insanın bildiği şeyler bilmediklerinin yanında, okyanus içindeki küçük bir su damlası gibidir.
İnsan yaptığı iyilikleri de hep az görmeli, daha çoğunu yapmak için çabalamalıdır. Bu konuda daha ilerisine tâlip olmak açgözlülük olarak değerlendirilmez. İşte açgözlülük sözleri de burada devreye giriyor.