Dijital Çağın Teknolojisi Blokchain ve Kriptoparalar
Dijital Çağın Teknolojisi Blokchain ve Kriptoparalar Kripto para konusu ve bugünlerde olduğu gibi hala gündemde.Mesleğin terminolojisinde bazı karışıklıklar var.Bitcoin,kripto parabirimi, blockchain birbirinin yerine kullanılabilen terimlerdir, ancak bunlar birbirinden farklı kavramları ifade etmektedir.. Büyük ölçüde kripto paradan oluştuğuna inanılan blok zinciri teknolojisi aslında oldukça farklıdır.Bu yazıda, bu farklılıkları ve kullanımlarını tartışacağım.
Öncelikle Türkçe blok zinciri anlamına gelen diğer deyişle ise kriptografi kullanılarak dijital ortamlarda kayıt oluşturmak için tasarlanmış teknolojik bir altyapıdır. Şimdi günlük hayatımızda gerçekleştirdiğimiz finansal işlemlerimizi, satın almalarımızı ve sağlık hizmetlerimizi bir düşünelim, tüm bu işlemler bir veri tabanında saklanmakta ve ilgili kurumun kontrolündedir.
Dijital Çağın Teknolojisi Blokchain ve Kriptoparalar
Blockchain’de bir kayıt defteri var blockchain, bilgi içeren bloklardan oluşan bir zincir yapısına sahiptir. Bir blokta saklanacak veriler, blokzincirinin uygulama alanına göre değişir. Örneğin kripto para ile ilgili kullanımında, gönderen,alıcı ve işlem miktarı gibi defter mantığındaki farkı tanımlamak için önemlidir.Blockchain tek bir otorite tarafından kontrol edilmediğinden, kayıtların birden fazla kopyası olduğu için merkezi olmayan dağıtılmış bir sistem olarak tanımlanır. Dijital Çağın Teknolojisi Blokchain ve Kriptoparalar küresel olarak dağıtılmış ağ, blok zincirinin kapsamını anlamak için burada tutulur. Blok zincirinden gelen veriler, blok zinciri ağının devam etme sürecine katılan her kullanıcı için dijital bir kopya olarak saklanır.Bu kopya, gerçekleştirilen işleme göre güncellenir. Ve tüm kullanıcıların kayıtları aynı anda güncellenir. Bu şekilde kriptografi kullanarak bir işlemi tamamlamak ekosistemde otoritedir.
Operasyonel mantık böyle olsa da farklı tipte blockchain ağları vardır, bu tiplerin dört farklı yapısı vardır: public, private,yetkili ve konsorsiyum örneğin bitcoin gibi bir public blockchain herkesin katılabileceğibir blockchaindir. Blok zinciri, aracıları azaltmayı ve böylece işlemlerin hızını artırmayı, yapılmış olan değişiklik faliyetlerinde tüm kullanıcılar tarafından görülebilmesini sağlayan şeffaflığı içerir.Dünya Ekonomik Forumu tarafından yürütülen bir ankete göre, X yöneticileri, küresel GSMH’nin 2025’ten önce blok zincirinde olacağı görüşünü dilegetirdi. Ayrıca Businessinsider’da yapılan bir araştırmaya göre, blockchain 2020’de ana akım bir teknoloji olarak ortaya çıkmaya başlayacak. , 2025 yılında ana akım olarak benimseneceğini belirtti.
Öncelikle blockchain teknolojisi, şeffaflık ve kurumsal sorumluluk değerleri açısından tedarik zinciri yönetimine katkı sağlama potansiyeline sahiptir. Özellikle gıda sektörünü blockchain teknolojisi sayesinde değişim yaşayan sektörler arasındadır. Öte yandan birçok markanın ortak sorunu olan taklit ürünlere de çözüm getirebilecek gibi görünüyor. Ayrıca patent ve marka başvuruları gibi hakların korunmasına yardımcı olur. Kamu sektöründe, hükümet ve vatandaş varlıklarının, belgelerin ve işlemlerin resmi kaydı olma potansiyeli sunar.Gelecekte, enoter uygulamaları blokzinciri tarafından da desteklenebilir. .
Blockchain bu alanda sağlık bilgilerini yakalamak ve ilaç sahteciliğini önlemek için kullanılabilirken, ilaç endüstrisinin ticarileşmeden önce ihtiyaç duyduğu bir ürünün klinik denemeleri, tedarik zinciri kontrolü, teslimat, ürün testi ve kalite gibi konulara katkıda bulunabilir. Dijital Çağın Teknolojisi Blokchain ve Kriptoparalar Akıllı sözleşmelerde oldukça belirgindir. Alıcılar ve satıcılar arasındaki sözleşmeyi doğrudan kod aracılığıyla yazan programlanabilir protokoller olarak da adlandırılan akıllı sözleşmeler, blok zinciri tarafından desteklenmektedir. Sigorta sektörüne bakarsak, sigorta çözümlerinde zaman zaman belirsizlikler ve sonuçların uzaması gibi durumlar olabiliyor. Süreçlerdeki belirsizlikler ortadan kaldırılarak akıllı sözleşmelerin entegrasyonu sağlanırsa, akıllı sözleşmeler sayesinde sigorta şirketleri rutin ödeme işlemlerini de hızlandırabilir.
Ayrıca akıllı sözleşmeler gayrimenkul ve telif uygulamalarındada kullanılabilir. enerji sektöründe akıllı enerji yönetimine geçiş, işletme maliyetlerinin ve sermaye harcamalarının düşürülmesi,blok zinciri tabanlı yeşil enerji ticaret sistemi ve akıllı enerji yönetimi, çalışmaların yürütüldüğü alanlar arasında yer alıyor.Örneğin birblockchain oyunu olan Ethereum üzerindeki CryptoKitties oyunu gibi, blockchainin bulunduğu bir diğer alan da sanattır, bu alanda sanat piyasasında eser sahiplerinin ihtiyaçları için yeniden satılmak üzere kullanılması öne çıkmaktadır.
Ayrıca, küçük sanat eserlerinin, özel blok zincirleri üzerinde kontrollü tokenizasyon, yani kısmi mülkiyet ile el değiştirmesine izin verir. Dijital Çağın Teknolojisi Blokchain ve Kriptoparalar Blockchain örnek verecek olursak, tüm parasal işlemleri tek seferde bir blokta kaydederek işler ve tüm değişiklikler ağdaki diğer işlemlerle senkronize olarak yapılır ve system bu hesaplar tarafından yönetilir, dijital cüzdanlar olarak adlandırılır. Bu sadecebir alan değil, aynı zamanda blok zinciri teknolojisini kullanan kripto parabirimi tabanlı ödeme çözümlerinin ortaya çıkmasına da yardımcı oluyor. Bu teknolojinin finans sektöründe yardımcı olabileceği diğer alanlar nelerdir? Blockchain teknolojisi ile dönüşen sektörlerin başında finans sektörü gelmekte ve bu sektördeki en kritik sorunlara çözüm geliştirmede devreye girmektedir. Sahtecilik sektördeki en büyük sorunlardan biridir.
Blockchain teknolojisi, very ihlalleri ve kimlik hırsızlığı gibi siber güvenlik sorunlarına çözüm olma potansiyeline sahiptir,çünkü bahsettiğim dağıtılmış yapı sayesinde her işlemin bir kopyası tüm ağ katılımcılarına açıktır.Yine teknoloji sayesinde arabuluculuk giderek artacak gibi görünüyor. Yine kredi onay süreci ve dağıtık kredi sistemleri blockchain’in bankacılık sektöründe geliştireceği alanlar…