Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir
Bağışıklık sistemi nedir, bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir, bağışıklık bilimi nedir, çocuklarda bağışıklık sitemi güçlendirme vb… bağışıklık sistemi hakkındaki bilgileri sizler için hazırladık.
Mevsimsel değişimler ve stres nedeniyle kimi zaman zayıf düşen bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerektiğini hep duyarız. Peki, bizleri hastalıklardan koruyan ve daha sağlıklı olmamızı sağlayan bağışıklık sistemi nedir ve nasıl güçlenir?
Bağışıklık Sistemi Nedir ?
Bağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Sistem, canlı vücudunda geniş bir çeşitlilikte, virüslerden parazitik solucanlara, vücuda giren veya vücutla temasta bulunan her yabancı maddeye kadar tarama yapar ve onları, canlının sağlıklı vücut hücrelerinden ve dokularından ayırt eder.
Bağışıklık sistemi, çok benzer özellikteki maddeleri bile birbirinden ayırabilir. Örneğin bir amino asidi farklı olan proteinleri bile birbirinden ayırabilecek özelliğe sahiptir. Bu ayrım, patojenlerin konak canlıdaki savunma sistemine rağmen enfeksiyon yapmaları için yeni yollar bulmalarına, bazı uyumlar sağlamalarına neden olacak kadar karmaşıktır. Bu mücadelede hayatta kalmak için patojenleri tanıyan ve onları etkisizleştiren bazı mekanizmalar gelişmiştir. Doğadaki tüm canlılar kendilerinden olmayan doku, hücre ve moleküllere karşı savunma sistemlerine sahiptirler hatta bakteriler gibi basit tek hücreli canlılarda da onları viral yani virüslerle ilgili enfeksiyonlara karşı koruyan enzim sistemleri bulunur. Yüksek canlılarda ise çok daha karmaşık bir bağışıklık sistemi vardır. Omurgalılarda bağışıklık sistemi özel işlevlere sahip çok sayıda farklı hücre ve molekül içerir.
Bağışıklık sistemindeki bozukluklar hastalıklara neden olabilir. Bağışıklık yetmezliği hastalıkları, bağışıklık sistemi normalden daha az etkin olduğunda meydana gelir, tekrarlayan ve yaşamı tehdit eden enfeksiyonlarla sonuçlanır.
Bağışıklık sistemi, eski çağlardan bu yana ilgi çeken bir konu olmuş, insanlar tarih boyunca bazı bağışıklık yöntemleri bile geliştirilmiştir. Günümüzde bağışıklık sisteminin çok geniş ölçüde aydınlatılabildiği söylenebilir, bu sistemi oluşturan unsurlardan, hastalıkların tanı ve tedavisinde geniş olçüde yararlanılır.
Bağışıklık Bilimi Nedir
Günümüzde “bağışıklık bilimi” olarak minen immünoloji, Eski Roma’da askerlikten muaf (korun- asillere denilen immunitas sözcüğünden gelir. Immünoloji günümüzdeki rolüyle bilimsel çalışmalarının oldukça önemli alanlarını oluşturur.
Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendirilir
Vücudumuzun bir nevi koruma kalkanı olan bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yolları ise şunlardır:
Antibiyotik:
Antibiyotik kullanımından mümkün olduğunca kaçınmalıyız. Vücudumuzda özellikle de bağırsaklarımızda birçok yararlı bakteri bulunur. Bu bakteriler anne sütü içen bebeklerde ve süt ürünleri tüketenlerde daha fazla bulunur ancak antibiyotik kullanıldığında bu bakteriler zarar görür ve böylece bağışıklık sistemini çökertebilir.
Vitaminler:
Her vitamin veya mineral vücut tarafından üretilemez. Vitamin ve mineral ihtiyacımızı sağlayabileceğimiz doğru besinleri bilmek ve tüketmek hem vücut için gerekli besin kaynaklarını temin etmeyi hem de bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlar.
Mor ve Kırmızı Meyve-Sebzeler:
Çekirdekli siyah üzüm, mürdüm eriği, böğürtlen, yaban mersini, karpuz ve kırmızı lahana gibi sebze ve meyveler tüketmek bağışıklık sistemimize yapılacak en büyük yatırımdır.
Yeşil Sebzeler:
Sık sık lifli yeşillikler, brokoli ve karnabahar gibi besinler yiyelim.
Bal Kabağı:
A vitamini deposu olan bal kabağı da mutfaklarımızda mutlaka bulunmalıdır.
Tam Buğdaylı Ekmek:
Buğday ekmeği vitamin ve mineraller bakımından zengindir.
Elma ve Çekirdekli Kırmızı Üzüm:
Her gün yiyeceğimiz bir adet orta boy elma ve bir avuç çekirdekli kırmızı üzüm günlük olarak bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yeterlidir. Elmanın birçok çeşidi var ama bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en etkili olan kabuklu köy elmasıdır.
Yeşil Çay:
Günde üç bardak yeşil çay içmek de bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
Soğan ve Pırasa:
Bütün yemeklerimizde soğan kullanmamiz ve salatalara eklememiz bile yeterli olacaktır. Ayrıca mevsiminde pırasayı da bol bol tüketmekte fayda vardır.
Sarımsak:
Sarımsak harika bir besindir. Vücudumuzu mikroplardan korur; aynı zamanda bağışıklık sistemi güçlendiricisidir. Sarımsağın kendi savunma sistemini oluşturan elementler, bizim de bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
Su ve Limon Suyu:
Gün içerisinde bol bol su tüketelim ve limon suyu içelim. Su, bütün besinleri ve atıkları vücutta kan ve lenf sıvıları yoluyla taşıyan bir çözücüdür. Günde en az iki litre su içmek besinlerin hücrelerimize nüfuz etmesine, atıkların boşaltılmasına, sümüksü maddelerin sulanmasına, bizi hasta eden bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesine yardımcı olur.
Özel Besinler:
Pek çok vitamin ve mineral bağışıklık sisteminde başroldedirler, özellikle de gıdalardan alınan çinko ve C vitamini. Meyvelerin çoğu ve kırmızıbiber, C vitaminin en mükemmel kaynağıdır. Çinko ise zencefil, kuru yemişler ve tohumlarda bulunur. Özellikle Brezilya cevizi, kabak ve karpuz çekirdeklerinde zengin miktarda çinko vardır. Çekirdekleriyle birlikte sıkılmış karpuz suyunu karıştırıp içelim; yaz için mükemmel bir serinleticidir, aynı zamanda hem alkalize eder hem de protein ve çinko sağlar.
Egzersiz:
Bağışıklık sistemi alkali ve oksijenli bir ortamda güçlenir; çünkü pek çok bakteri ve virüs asidik ortam sever ve sağlıklı alkali ortamda yaşayamaz. Bu nedenle egzersiz yapmayı ihmal etmeyelim. Her gün açık havada yarım saat yapacağımız tempolu bir yürüyüş bile yeterli gelecektir.
Terlemek:
Vücudunuzda enfeksiyon olan bir bölgede isinin yükseldiğini fark etmişsinizdir. Vücut ısımızdaki artış, bağışıklık sistemimizin enfeksiyona ve hastalıklara karşı aktif olarak savaşmasının bir yoludur. Terleme ise vücudumuzda birikmiş toksinlerin deri yoluyla atılmasını sağlar. Egzersiz yaparak veya sauna, buhar banyosu veya hamam gibi terapileri düzenli olarak uygulayarak terleme yoluyla toksinlerinizden arınır ve kendinizi daha iyi hissederiz.
Kötü Alışkanlıklardan Kurtulalım:
Paketlenmiş ve işlenmiş hazır gıdalar, kafein, alkol ve sigara bağışıklık sistemimizi tehlikeye sokan zararlı alışkanlıklardır. Bunları bırakarak yerlerine tam gıdalar, ekinezya ve ginseng gibi bitkisel çaylar, taze meyve ve sebze suları koyalım ve bağışıklık sisteminizin dolayısıyla vücudumuzun işleyişine destek verelim.
Pozitif Enerji:
Mutlu, pozitif, gün boyunca kahkaha atan ve arkadaşlarına, ailesine, çocuklarına sarılan ve hayvan besleyip seven bir insanın bağışıklık sistemi bunları yapmaya bir insanınkinden çok daha kuvvetlidir.
Sık Sık Dinlenip Gevşeyelim:
Stres ve yorgunluk bağışıklık sistemimizi zayıflatır ve bu bitkinlik bizi daha kolay hasta eder. Dinlenme ve uyku zamanlarında vücudumuz kendini toparlar ve onarır. Stres seviyemizi azaltmaya calışalım ve gevşemek için kendimize zaman ayıralım. Mutlaka her gece yedi-dokuz saat arası uyuyarak vücudumuza kendisini toparlaması ve hastalıklarla mücadele etmesi için izin verelim.
Soğuk Duş:
Banyodan çıkmadan önce son duşumuzu soğuk alalım. Soğuk su, bağışıklık hücrelerine giden lenf dolaşımını hızlandırır. Temizlenmenin ve bağışıklık sistemini güçlendirmenin zindelik veren bir yoludur.
Çocuklarda Bağışıklık Sİistemi
Çocuklar içinse en doğru tercih günde bir bardak taze sıkılmış meyve suyu içmeleridir. Ve işte bu değerli sistemimizi güçlendirmek için evde hazırlayıp 15 gün boyunca uygulayabileceğimiz bir şifa reçetesi:
iki adet kuru soğanı halka halka dilimleyip buharda pişirelim. İçine bir tatlı kaşığı zerdeçal, bir yemek kaşığı doğal nar ekşisi ekleyip iyice karıştıralım. Bu karışımı her gün 2-3 tatlı kaşığı tüketelim. Karışımı üç günde bitirip tazesini hazırlayalım.