Anksiyete Bozukluğuna Ne İyi Gelir-Anksiyete Nedir

Anksiyete bozukluğuna ne iyi gelir, anksiyete bozukluğu belirtileri, anksiyete bozukluğuna iyi gelen yiyecekler, anksiyete nedir, anksiyete nedir, anksiyeteye iyi gelen şeyler vb.. sağlık makaleleri için aliskanlik.com

Anksiyete günümüzde en çok karşılaşılan psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Araştırmalara göre ülkemizde yaşan kişilerin %20’si anksiyete bozukluğu problemi yaşamaktadır. Hayat kalitesini doğrudan etkileyen bu problemden kurtulmak mümkündür.

Anksiyete Nedir

Anksiyete nedir sorusunun cevabı kısaca kaygı ve tehlike durumlarında vücuda hazır olması gerektiğini bildiren sinyaldir. Anksiyete bozukluğunda vücut kaygı ve stres yaratacak durumu tam olarak kavrayamaz ve bazı sıradan olaylarda bile vücuda hazır olması için sinyal gönderir.

Vücut tehlikeli bir durum uyarısı verdiğinde, kalp atıları hızlanır ve kaslara daha çok oksijen gider. Kişi kendini kontrol edemez, sakinleşemez.

Anksiyete Belirtileri Nelerdir

Anksiyetenin başlıca belirtileri şunlardır:

– Çabuk Gerilmek

– Titremek ve Sallanmak

– Umutsuzluğu Kapılmak

– Kas Ağrısı Yaşamak

– Hızlı Nefes Alma ve Verme

– Özgüvensiz ve Değersiz Hissetmek

– Başkaları İle Konuşamama

– Toplum İçerisinde Konuşamama ve Yemek Yiyememe

– Sürekli Gergin, Kaygılı ve Sıkıntılı Olmak

– Çabuk Yorulmak

– Hafıza Kayıpları

– Konsantrasyon Kayıpları görülmektedir.

Anksiyete Bozukluğuna Ne İyi Gelir

Anksiyete bozukluğunu düzeltmek için yediğimiz içtiğimiz her türlü şeye dikkat etmemiz gerekmektedir. Anksiyete bozukluğuna iyi gelen şeyler yapmalı ve davranmalıyız.

Sizler için anksiyete bozukluğuna iyi gelen yiyecekler listesini oluşturduk:

Papatya: Yüksek miktarda antioksidan içerdiğinden dolayı beyin hücrelerinin kaygıya neden olmasını engeller. Anksiyete bozukluğu olan kişilerde yapılan araştırmalarda papatya özünün anksiyete semptomlarını azalttığı görülmüştür.

Zerdeçal: Sahip olduğu Curcumin içeriği sayesinde beyin sağlığının gelişimine destek olarak anksiyete bozukluklarını önlemeye yardımcı olur. Curcumin aynı zamanda kuvvetli bir antioksidan ve antiinflamatuardır. Omega-3 yağ asidi de barındırmaktadır.

Çikolata: Antioksidan olan flavonoller içeren çikolata beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlar. Beyindeki kan akışını hızlandırır ve çevresel değişimlere uyum sağlar. Çikolata olarak bitter çikolata tercih edilmelidir.

Yeşil Çay: İçerdiği  L-theanine ile rahatlatıcı etki ve kaygı azaltmaya yardımcı olur. Beyin sağlığına oldukça yararlıdır. Ayrıca kuvvetli bir antioksidandır.

Ev Yapımı Yoğurt: Yoğurt, doğal probiyotikler yani canlı ve sağlıklı bakteriler içerir. Beyindeki sinir sistemini düzenler, kaygıya yol açan serbest radikalleri engelleyerek, veyin işlevlerini geliştirmeye yardımcı olur.

Balık: Özellikle somon balığının anksiyete bozukluğunu düzeltmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Yüksek oranda D vitamini ve Omega 3 yağ asidi içeren somon dopamin, serotonin nörotransmiterlerini düzeltmeye yardım eder.

Avokado: Magnezyum kaynağı olan avokado, endişe ve kaygı durumlarını kontrol altında tutar.

Chia Tohumu: Beyin fonksiyonlarını güçlendirmeye yardım eden omega 3 yağ asidi barından bir besin kaynağıdır.

Anksiyete Bozukluğuna İyi Gelen Vitamin ve Mineraller

A Vitamini: Önemli bir antioksidandır ve azalması durumunda kaygı bozuklukları meydana gelebilir.

B Kompleks: B takviyeleri vücudun temel ihtiyaçlarından biridir. Özellikle sinir sistemi üzerinde büyük etkisi vardır. Eksikliğinde anksiyete ve depresyona neden olabilmektedir.

C Vitamini:  Sinir sisteminde oksidatif hasarı engellemeye yardımcı olur. Vücutta depolanmaz. Biber, narenciye gibi besinleri sürekli tüketmekte fayda vardır.

D Vitamini: D vitamininin en büyük özelliği vücuda yararlı olabilecek vitamin ve minerallerin emilimini arttırmasıdır. Eksikliğinde diğer besinlerden alacağınız faydalar azalacaktır.

E Vitamini: Değerli bir antioksidandır. Doğrudan güneşten alınabilir. Stres ve endişe duygularını azaltır.

GABA: Gama-aminobütirik asittir. Anksiyeteyi düzene sokar.

L-theanine: Yeşil çayın içersinde bulunan sakinleştirici ve yatıştırıcı bir amino asittir. Tablet şeklinde takviyeleri mevcuttur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu