2. El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2. el araba alırken dikkat edilmesi gerekenler, araba alırken hangi özelliklere dikkat edilmeli, galeriden 2. el araba alırken nerelere dikkat edilmeli  vb… oto alımı ve satımı makalemizi sizler için hazırladık.

Sıfır araba fiyatlarındaki muazzam artış sonrası 2. el arabalara daha fazla rağbet oluşmaya başlandı. 2. el arabalarda piyasanın canlanmasını fırsat bilen dolandırıcılar farklı farklı yolları deneyerek tüketiciyi kandırmaya çalışmaktadır.

2. El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2. el araba almak gerçekten de çok zordur. Aldığınız araba sanayiden çıkmaya da bilir, aldığınız paranın çok altında da satarak size büyük zararlara uğratabilir. Ancak aşağıda belirttiğimiz 10 altın kuralı uygularsanız büyük hatalar yapmadan araç alabilirsiniz.

  • Bütçenizi Belirleyin

2. el araba almaya karar verdikten sonra ilk planlamanız gereken olay bütçenizi belirlemektir. Aklınızdaki araba ile bütçeniz arasında çok fark olması durumunda daha eski ve daha fazla kilometrede bir araba almak zorunda kalabilirsiniz. Alacağınız araç 15 yaşından küçük ve 200 bin kilometreden az ise almanız için hiç bir engel yok ancak sırf markası veya görüntüsü sizi tatmin etsin diye yüksek km’deki veya eski model bir araç almanın size keyiften çok eziyet vereceğini belirtelim.

  • Ekstra Harcamalar İçin Bütçe Ayarlayın

Aklınızdaki arabayı almak için tüm bütçenizi arabaya yatırmayın. Çünkü arabayı aldıktan sonra aracın bakımları için 300-1000 TL’lik bir masraf olacağını ayrıca sigorta ve kasko içinde ortalama 2 bin TL’lik bir harcamanız söz konusu olacağını unutmayın.

  • Arabanın Fiyatını İyi Araştırın

2. el araba için bütçenizi belirledikten sonra ilk yapmanız gereken baktığınız arabanın muadilleri ne kadar? Aklınızdaki arabanın piyasasını 3 aşağı 5 yukarı tespit edin. Alacağınız arabanın piyasasını büyük araba satış sitelerinden teyit edebilirsiniz. Mesela sahibiden.com ; ancak şu detayı sakın unutmayın alacağınız arabanın fiyatı piyasa fiyatından çok aşağı ise o araçtan uzak durun

  • Satıcıyı Aramaktan Çekinmeyin

Eskisi gibi araç pazarları pek aktif kullanılmıyor, internet sektörünün büyümesi ve büyük araç sitelerinin kurulması ile neredeyse herkes artık internet üzerinden araç arıyor. Aklınıza yatan aracı bulduktan sonra araç sahibini arayarak aklınızdaki soruları sorun. Araç sahibine ilk sormanız gereken sorulardan bazıları ise şunlar;

  1. Araç ne zamandan beri sizde?
  2. Neden aracı satıyorsun?
  3. Aracın kazası veya değişen parçası var mı?
  4. Araç kaza yapmışsa kaza fotoğrafları var mı?
  5. Aracın hasar veya pert kaydı var mı?
  6. Aracın bakımları en son ne zaman yapıldı?
  7. Aracın motoru ve iç döşemesi ne durumda?
  8. Aracın yazlık-kışlık lastiği var mı?
  9. Aracın muayenesi ne zaman yapıldı?
  • Tramer Kaydı Sorgusu Yapın

Alacağınız arabayı bulduktan ve satıcısı ile konuştuktan sonra aracın şase ve plaka bilgilerini öğrenin ve HASAR yazıp bir boşluk aracın plakasını yazarak 5664’e mesaj atın. Bir kaç dakika içinde gelecek mesaj sonrası aracın kilometre ve hasar durumunu öğrenmiş olacaksınız. Satıcının beyanı ile sms bilgisi örtüşüyorsa aracı görmeye gidebilirsiniz.

  • Sigorta Şirketini Arayın

Aracın tramer kaydına baktıktan sonra herhangi bir sigorta şirketini arayarak da araç hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Unutmayın ki bazı kazalar tramer kaydında bazı kazalar sigortacıların kullandığı araç tespit programına yansımayabilir.

  • Test Sürüşü Yapın

Araç için hasar kaydı ve tramer kaydı sorgusu yaptıktan sonra aracı görün ve aracın tüm kapılarını motor kaputunu ve arka bagaj kapağını açarak köşe bağlantı noktalarına dikkatlice bakın araçta paslanma olup olmadığını ve değişim olup olmadığını gözleyin. Araçta eksik bir parçanın olup olmadığını kapıların rahatlıkla açılıp kapandığını bakın. Motor kaputunu açıp yağ çubuğunu kontrol edin ve aracın yağına göz atın. Arabayı çalıştırıp ekranda uyarı ışığı olup olmadığına bakın ve sonrasında araç ile test sürüşüne çıkın. Aracı test ederken aracın hızlanmasına ve duruş ivmesine dikkat edin. Araç hareket halinde iken araçtan veya motorundan sıra dışı bir sesin gelip gelmediğine dikkat edin.

  • Aracın Ruhsatını İnceleyin

Aracı dıştan kontrol ettikten sonra aracın ruhsatını alın ve okuyun aklınıza takılan noktaları satıcıya sorun ve kesinlikle motor şase numarası ile ruhsatta yazan şase numarasını karşılaştırın her iki numaranın da aynı olduğunu görün.

  • Araca Expertiz Yapın

Aracın dış ve iç gözlemini yapıp test sürüşünü gerçekleştirdikten sonra aracın expertizini yapın. Expertiz ücretleri değişkenlik göstermekle beraber 100-400 TL arasındadır. Aracın expertiz raporları olsa da yine de expertize sokup aklınızda soru işareti kalmasına izin vermeyin.

  • Pazarlık Yapın

Aracın expertiz raporu çıktıktan sonra expertiz raporu ile araç sahibinin beyanının aynı olup olmadığına bakın eğer arada ciddi bir fark var ise araç almaktan vazgeçebilir ve araç için harcadığınız masrafları satıcıdan talep edebilirsiniz. Ancak aracı beğendiyseniz o zaman araç için son pazarlığınızı yapın.

  • Noterde Para Verin

Araç aklınıza yattı ve almaya karar verdikten sonra en yakın notere giderek araç satışı için işlemleri başlatın. İşlemlere başladıktan sonra eğer parayı internet bankacılığı üzerinden gönderecekseniz imza öncesi (paranın hesaba geçmesi 1-5 dakika arası sürebilir) eğer parayı elden verecekseniz imza işlemi sırasında parayı verin. Sakın notere gelmeden önce para göndermeyin ve vermeyin çoğu dolandırma işleminin para aktarma sırasında olduğunu unutmayın.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu