Topraksız Tarım Nedir-Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?

Topraksız Tarım Nedir?

Topraksız Tarım Nedir? Topraksız Tarım Nasıl Yapılır? Topraksız tarım, tarım sektöründe son zamanlarda popüler hale gelen bir sistemdir. Bu sistemde bitkiler besin ihtiyacını topraktan değil de özel olarak hazırlanmış solüsyonlardan karşılamaktadır. Ekinlerin besin ihtiyacının topraktan değil de su ve havadan sağlanması bu sistemi çiftçiler arasında popüler hale getirmiştir.

Topraksız Tarım Nedir?

Topraktan gelen zararlı maddelerin, atıkların, böcek ilaçlarının ekinlerine zarar vermesi ve maliyetin az olması topraksız tarıma geçişin en büyük sebeplerindendir. Topraksız Tarım Nedir Topraksız Tarım Nasıl Yapılır? Ekinlerinin kalitesinin kimyasallar ile bozulmasını istemeyen, zamandan, alandan ve emekten tasarruf etmek isteyen çiftçiler için topraksız tarım geleceğe dönük bir fırsat olmuştur. Dik ve yatay şekilde ekim yapılması ile oldukça dar alanlarda bile topraksız tarım yapılabilmektedir.

Topraksız Tarım Nedir? Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?
Topraksız Tarım Nedir? Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?

Topraksız tarımın su bazlı hidroponik ve akuaponik, hava bazlı aeroponik olmak üzere üç yapım tekniği vardır. Bu üç alternatif ekim tekniğinin yanında dikey ekim tekniği ile de yerden tasarruf edilir.

Aerponik Sistem

Aerponik sistem, çıplak kök sistemini ve ekinin ihtiyacı olan besinin havadan sağlanmasını temel alan bir topraksız tarım sistemidir. Ekinin ihtiyaç duyduğu besin zamanlayıcılı sis pompalarından fasılalı ve fasılasız olmak üzere sisler halinde verilir. Sis ile verilen besin zamanla ekinin su havzasında birikir ve püskürtülür.

Kökün toprak derininde değil de açıkta olması, bitkinin yalnızca dışta kalan kısmının değil kökünün de havadaki oksijenden yararlanmasına sebep olur. Bu sistemin kalitesi ve maliyetini ise sistemde uygulanan basınç karar verir. Düşük basınçlı aerponik sistemler daha ucuz maliyetli iken yüksek basın uygulanan aerponik sistemler daha yüksek maliyetli ve daha kalitelidir. Genelde yatay ekim uygulanırken çok az da olsa dikey ekim de görülebilir

Akuaponik Sistem

Akuaponik sistem, balık ile tarımı birleştiren oldukça farklı ve yenilikçi bir sistemdir. Balık yetiştiriciliğinde kullanılan suyun gübre görevi görmesi su kirliliğinin ve israfının önüne geçmeyi amaçlar. Balıkların atık ürettiği ve beslendiği akuakültür kısmı ekin işleminin ilk aşamasıdır. Topraksız Tarım Nedir? Topraksız Tarım Nasıl Yapılır? Bu akuakültür ortamında kullanılan su borular yardımıyla bitkilerin yetiştirildiği yere getirilerek gübre değeri olan ve toprağa ihtiyacı olmayan bir su kaynağı elde edilir. Balıkların tür ve çeşitliliği gübrenin verim oranını değiştireceği için bu sistemde uygun balıkların kullanılması büyük önem arz eder.

Hidroponik Sistem

Hidroponik sistem topraksız tarımın ilk uygulanan sitemidir ve tamamen suya dayalıdır. Bu sistemin temelini bitkinin yer aldığı katı ortamın olup olmaması oluşturur. Eğer katı ortam yok ise bitkinin sıvı sisteme göre ekimin yapılması uygulanır. Bu ekim şeklinde bitkiler ince tabakalar halinde yerleştirilir ve yalnızca milimetrik değerlerde besin değeri oluşturulabilir.

Eğer besin katı ortamda bulunuyor ise agregat sisteme göre ekim yapılması uygulanır. Bu sistemde ise bitkiler torba ya saksılarda doldurulan substarlara ekilir ve oluşan besin çözeltisi damlama veya yağmurlama sulama uygulanması için nakledilir. Topraksız tarımın ilk örnekleri bu sisteme göre yapılmıştır.

Topraksız Tarıma Uygun Besinler

Gündelik hayatta tükettiğimiz ve yemeklere koyduğumuz bitkilerin hemen hemen hepsi topraksız tarımda yetiştirilebilir ve üretilebilir. Topraksız Tarım Nedir Topraksız Tarım Nasıl Yapılır? Uygulanan sistemin türüne göre alınan ürünler değişiklik gösterse de genelde marul, maydanoz, roka, biber, domates gibi bitkiler kolaylıkla yetiştirilebilmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu