Noktalama İşaretlerini İlk Kullanan Kişi

Noktalama işaretlerini ilk kullanan kişi, noktalama işaretlerini edebiyatımızda ilk kim kullanmıştır, noktalama işaretlerini kullanan ilk türk yazar, noktalama işaretlerinin cümledeki önemi vb… dilbigisi bilgilerini sizler için hazırladık.

Noktalama İşaretlerini İlk Kullanan Kişi

Noktalama işaretleri, duygu ve düşüncelerimizi daha açık bir şekilde dile getirmeye, tümcenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemeye, okuma ve anlamayı kolaylaştırmaya, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmeye yardımcı olur.

Noktalama işaretlerinin görev ve işlevlerini tanırsak okuduğumuzu daha iyi anlar, anlatmak istediğimizi de yazıya dökerken daha iyi anlatırız. Bir anlamda bu işaretlerin, konuşurken söylediklerimizin daha iyi anlaşılması için yaptığımız el, yüz işaretleri ya da duraklama ve tonlamanın yazıdaki karşılıkları olduğunu söyleyebiliriz. Peki, noktalama işaretleri ilk ne zaman kullanılmaya başlanmıştır?

İlk kez eski Yunan’da okuma parçaları arasına “ayırmalar” adı altında konulan bazı işaretlerin kullanılmaya başlandığı görülmüştür. Daha sonra MÖ 3. yüzyılın başlarında Bizanslı dilbilimci Aristophanes, sistemli ve özenli bir çalışmanın sonucunda ilk kez virgül ve noktalı virgül işaretlerini bulmuştur. Ancak tüm çabalarına rağmen düzenli ve doğru kullanımını sağlayamamıştır. 1436’da modern matbaanın icadıyla noktalama işaretleri hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu matbaanin mucidi Gutenberg’in 1455 yılında bastığı İncil’de ilk kez virgül ve iki nokta işaretlerini kullanmasıyla da bu işaretler hayata geçmiştir.

Ünlü mucit, cümleleri boşluklarla birbirinden ayırıp büyük harfle başlayarak o güne kadar bulunmamış olan noktanın da boşluğunu doldurmaya çalışmıştır. Ve bu uygulama, Venedikli gramerci Aldius Manitus’un yeni formları içinde noktalı virgül, virgül, iki nokta, ünlem, soru, kesme ve tırnak işaretlerini bulana dek devam etmiştir. 17. yüzyıl ortalarında kesme işaretinin de bulunmasıyla noktalama işaretleri bugün kullandığımız biçimiyle tamamlanmıştır. 

Noktalama İşaretlerini Edebiyatımızda İlk Kim Kullanmıştır

Noktalama işaretleri Türk edebiyatına ise ilk kez gazeteci, şair ve tiyatro yazarı İbrahim Şinasi ile girdi. Şinasi eğitim için gittiği Fransa’da bu işaretleri öğrenip dönüşünde yazdığı “Şair Evlenmesi” adlı eserinde kullandı. Ancak bu uygulama da kuralsız, gelişigüzel serpilmiş birkaç nokta ve virgülden başka bir şey değildi. Daha sonra ünlü şairimiz Tevfik Fikret ile ilk büyük Türk romanı kabul edilen Aşk-ı Memnu’nun yazarı Halit Ziya Uşaklıgil bu işin üzerine eğilip dilimizde bu işaretlerin kullanımını sağladılar. O dönemde bu işaretleri en başarılı kullananların başında ise edebiyatımızın önde gelen hikaye yazarlarından biri olan Ömer Seyfettin gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu