Kuşlar Neden Göç Eder ?

Kuşlar neden göç eder, kuşların göç etme nedenleri, göçmen kuşlar neden göç eder, leylekler neden göç eder,göçmen kuşlar vb… akla takılan soruları sizler için cevapladık.

Kuşlar Neden Göç Eder ?

Kuşlar, kış aylarında bulundukları soğuk ve karlı bölgede beslenemezler; ancak bu göç hareketini bu kadar basit şekilde anlatmak yanlış olur. Kuşların göç hareketinin birçok nedeni bulunur. Kuşların göç etme kararını nasıl aldığı birçok bilim insanı tarafından incelenmiştir. Bazı bilim insanları mevsim şartlarıyla birlikte kuşların göç ettiğini açıklamıştır.

Bazısı ise buna bağlı olarak yiyecek arayışına dayandırmıştır; ancak bu görüşü çürüten deneyler yapılmıştır. Yapılan bir deneyde bahçe bülbülleri laboratuvar ortamına alınmış ve mevsim koşulları değiştirilmiştir; dışarıda kış mevsimi yaşanırken kuşun yaşadığı iç ortamda sıcak bir bahar havası oluşturulmuştur. Kuşlar vücutlarını içerideki hava koşullarına adapte ettirmiştir. Kuşlar kendilerini yapay mevsime göre ayarlamıştır. Vücutlarına yağ depolamışlardır.

Kısaca göç etmek için her türlü  hazırlıklarını yapmışlardır. Göç etme zamanı gelince dışardaki mevsimi gözetmişlerdir, yani içerideki mevsim göç hareketinin zamanını etkilememiştir. Bu deneyle birlikte bazı araştırmacıların söylediği, “Kuşlar mevsim şartlarına göç eder” sözü desteklenmez.

Bir başka görüşe göre de bilim insanları kuşların biyolojik saatinin olduğunu söyler. Kuşlar bu iç saatlerine uygun olarak göç ederler. Kuşların göç etmesi birçok soruyu aklımıza getirir. Örneğin, uzun mesafeli bu göçlerde hayvanlarda herhangi bir koruma bulunmamaktadır ve yanlarında götürdükleri yardımcı hiçbir şey yoktur. Göç olayı kuşların birçok marifetini gözler önüne serer; yön bulma, beslenme ve uzun süre uçabilme…

Kuşların Göç Serüveni

Kuşların göçleri sırasında meydana gelen diğer bir ilginç olaysa göçe birlikte başlamalarıdır. Bir arada yaşamasalar bile göç zamanları geldiğinde bir bölgede toplanırlar. Böylece kuşlar mükemmel zamanlamayla birlikte göç hareketine başlarlar. Kuşların bu kadar uzun mesafelere uçması kolay bir iş değildir. Bu göç olayında kuşlar çok zorlanırlar.

Göçmen kuşlar uzun süre uçtuklarından çok fazla enerji harcarlar. Sinek kuşu dakikada yaklaşık olarak 1.200 kere kanat çırpar. Kuşların bazen günler boyunca süren göç hareketi göz önüne alındığında harcanan enerji miktarı gözümüzde daha iyi canlanır. Bu kadar fazla enerji harcayan kuşlar göç esnasında bazen yenik düşebilir ve bayılma tehlikesi geçirebilirler Göçmen kuşların belli bir zaman sonra geri dönme nedeni, baharla birlikte kuzey yarım kürenin ısınmasıdır. Ayrıca baharın gelmesiyle birlikte gündüz süresinin uzaması da önemlidir. Çünkü yiyecek aramak için kuşlara daha fazla kalır. Tabii bu şekilde açıklanan göçmen kuşların geri dönmesi olayının, içinde birçok gizemi barındırdığı bir gerçektir.

Kuşlar Nasıl Yönlerini Bulur

Kuşların göç ettikten sonra geri dönmeleri kadar, Ekvator Afrika’sından dönen bir kuşun Doğu Anadolu’da bir ahırda bir evvelki yıl yaptığı yuvayı tekrar bulabilmesi de ilginçtir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki göçmen kuşların başlıca dayanak noktaları gündüz güneş, geceleri ise yıldızlardır. Hava kapalıysa akarsular, dağlar gibi yeryüzündeki coğrafik şekilleri kullanırlar.

Göçmen kuş türlerinin birçoğunun yolculuklarında yerin manyetik alanından da faydalandıkları tespit edilmiştir. Genellikle kuş göçleri üreme ve üreme dışı dönemlerin aynı bölgede geçirilmesinin avantajlı ya da mümkün olmadığı durumlarda görülür. Ancak bazen daha yakında elverişli kışlama alanları varken türün neden binlerce kilometre öteye göç ettiğini açıklamak her zaman kolay değildir.

Göç, olanca risklerine karşın hâlâ vazgeçilemediğine göre kuşlara hatırı sayılır yararlar sağlıyor olmalıdır. Uzun göç yolculuğu, tamamlamak için harcanan enerjinin yanı sıra yorgunluk, kaybolma, yırtıcılara yem olma gibi riskleri nedeniyle tehlikeli bir girişimdir. Kuzey Yarımküre’den güneye göçen küçük kuşların yarısından fazlası asla geri dönmez. Örneğin, diğer akrabalarının aksine çok daha geç, ağustos ayında yuva yapan Ada Doğanı, bu gibi küçük göçmenlerle beslenerek yaşamak için evrilmiş bir yırtıcıdır. Buna insanoğlunun ve olumsuz hava koşullarının etkilerini eklersek göç ve kışlama sırasında ölüm oranının yüksekliği bizi şaşırtmamalıdır.

Kuşların, kış aylarının olumsuz çevre koşullarından güneye kaçmaları kolay anlaşılsa da belki de daha ilginç neden uygun koşullar tropikal bölgelerde yıl boyu hüküm sürdüğü hâlde tekrar kuzeye döndükleridir. Burada önemli nokta, her ne kadar kış boyunca düşmanca koşullar hüküm sürse de kuzey enlemlerdeki ilkbahar ve yaz aylarında tropikal bölgelere göre üremek için daha uygun özelliklerin bulunmasıdır. Tropikal enlemlerde gece-gündüz uzunluğu neredeyse sabit olduğu hâlde, ilkbahar ve yaz boyunca kuzey enlemlerde gündüzler gecelerden belirgin derecede uzundur. Diğer taraftan ılıman ve tropikal bölgelerde yerli kuş popülasyonlarının yoğunluğu özellikle üreme sırasında yüksek rekabet oluştururken daha az türe sahip kuzey enlemlerinde bu rekabet daha düşüktür. Bu bakış açısına göre, kuzey enlemlerdeki çoğu göçmen kuş türleri kuzeydeki geçici yaz bolluğundan faydalanan tropikal kökenli kuşlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu