Alışkanlık-Günlük Alışkanlıklar-Alışkanlık Örnekleri
Alışkanlık nedir, bağımlılık nedir, Alışkanlık ve bağımlılık arasındaki fark, alışkanlık örnekleri, alışkanlık kazanma, günlük alışkanlıklar vb.. alışkanlık makalemizi sizler için hazırladık.
Hayatınızı Değiştirecek Günlük Alışkanlıklar
Günlük alışkanlıklar, hepimizin sahip olduğu, kimisi oldukça faydalı kimisi ise olabildiğince zararlı hal, hareket ve faaliyetlerdir diyebiliriz. Her birimiz, farkında olalım veya olmayalım birtakım günlük alışkanlıklara sahibiz. Bağımlılık ve alışkanlık kavramlarını burada ayrı tutmaya çalışacağım. Alışkanlıklar, birer seçim olarak karşımıza çıkarken, bağımlılıklardan kurtulmak zordur.
Alışkanlık ve bağımlılık arasındaki fark
Alışkanlık nedir, kişinin geçmişte edindiği ve belirli aralıklarla tekrar ettiği davranış biçimidir. Bağımlılık ise genellikle bir maddeye duyulan büyük bir ihtiyaç ve önüne geçmenin pek de mümkün olmadığı yoğun istektir.
Bağımlı kimseler, kendi iradesi ile hareket edemez, istese de bağımlılığı karşısında direnç gösteremezler. Alışkanlıklar da ise kişi, iradesini ortaya koyabilir ve dilediği takdirde kendine ket vurabilir.
Mesela, sigara bağımlısı kimsenin dilediği anda sigaradan vazgeçebilmesi kolay değilken, her sabah bir bardak limonlu su içme alışkanlığı bulunan kimse dilediği gün limonlu su içmeyebilir. Bundan da büyük bir rahatsızlık ve huzursuzluk duymaz.
Alışkanlıklarını kişi kendi gayreti ve isteği ile bırakabilirken, bağımlılıkta ise mutlaka psikolog, psikiyatr gibi uzmanlardan destek alınması gerekir.
Alışkanlık bir tür seçme işidir ancak bağımlılık adı üzerinde kişiyi kendine meftun eden bir bağımlılık durumudur. Alışkanlık ve bağımlılık arasındaki temel farkları, işte bu şekilde sıralayabiliriz.
Hayatınızı değiştirecek günlük alışkanlıklar
Günlük alışkanlıklar söz konusu olduğunda, ilk yapılması gereken planlı hareket etmektir
Bir gece önceden ertesi gün yapılacak işlerin planlanması, hayatınızı kolaylaştıracak ve karşınıza çıkabilecek sürpriz durumlara hazır olmanızı sağlayacaktır. Günlük veya haftalık plan yapma alışkanlığı, başarıya ulaşmış pek çok insanın olmazsa olmazlarından biridir.
Önceliklerinizi belirleyin
Günlük alışkanlıklarımız içinde önceliklerin belirlenmesi de önemli bir alışkanlıktır. Günlük yaşamda, iş hayatımızda, aile yaşantımızda birçok sorumluluk bizleri beklemektedir. Hal böyle olunca önceliklerin belirlenmesi, hedefe varmayı kolaylaştıracak, işlerimizin bir düzen içinde yürümesine imkan tanıyacaktır. Meşhur kavanoz deneyinde olduğu gibi, kavanozun içine önce büyük taşları, sonra daha küçük ve en son olarak da en küçük taşları atmalı, kumu ise kavanoza en son dökmeliyiz ki elimizdeki bütün malzemeleri kavanoza kolaylıkla sığdırabilirim. 24 saatlik zaman diliminde bizi bekleyen görev ve sorumluluklarımızı ancak bu şekilde kolaylıkla halledebiliriz.
Her sabah uykudan uyandığınızda bir bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin
Sabah uyanır uyanmaz, unutup da aklınızdan çıkmadan gece gördüğünüz rüyaların anlamını öğrenmek için hemen bir rüya tabirleri sitesine veya kitabına mı başvuruyorsunuz? Yapmayın! Acele etmeyin. Önce bir bardak su için sonra rüya tabirleri sitesine bakarsınız. Hatta mümkün olduğunca bir bardak limonlu su için ki vücudunuzdaki toksinleri atarak güne pozitif bir enerjiyle başlayın. Sağlıklı bir hayat için, günlük alışkanlıklarımızdan biri de bu olmalı.
Aynı anda birkaç iş yapmaktan vazgeçin
Yapılan araştırmaların sonuçları ortaya koyuyor ki, dünya genelinde insanların sadece %2’si aynı anda birkaç iş yaparak başarıya ulaşabiliyor. Bu oldukça güç bir durum olduğu için, işlerinizi sıraya koymanız, bir işi tamamıyla bitirip zihnimiz rahat ettikten sonra başka bir işe geçmeniz daha yararlı olacaktır. Ayrıca bu alışkanlık, yaptığınız işlerde kalitenin ve başarı oranın artmasına yardımcı olacaktır.
Minimalizm
Çalışma ortamınızdaki veya evinizdeki dağınıklık, zihinsel yorgunluğa ve dağınıklığa neden olur. Bu sebeple, masanızı ve evinizi düzenli tutma alışkanlığını mutlaka kazanmalısınız. Çalışma ortamınızdaki ve evinizdeki fazlalıklardan kurtularak işe başlayabilirsiniz.
Daha fazla çevrimdışı kalmayı günlük alışkanlıklarınızdan biri haline getirin
Sosyal medya hesapları, internet gezintileri, video siteleri, günümüz insanının vaktini en çok çalan şeylerin başında geliyor. Bu nedenle günlük alışkanlıklarınızın içine, daha fazla çevrimdışı kalma alışkanlığını da ekleyin. Kendinize günlük bir limit belirleyin ve bu limiti asla aşmayın. Örneğin günlük 1 saatten fazla sosyal medyada vakit harcamamaya özen gösterin.
Ayrıca, bir işe odaklandığınızda telefonunuzu mümkün olduğunca sessizde ve kendinizden uzakta tutmaya çalışın. Yatağınıza cep telefonunuzu kesinlikle sokmayın.
Günlük alışkanlıklar deyince olmazsa olmazlardan biri, akşam rutinleri
İyi bir gece uykusu, sağlıklı bir bünye ve başarılı bir hayat için hepimiz biliyoruz ki çok önemlidir. Erken uyumak, uyumadan önce ılık bir duş almak ve en azından birkaç sayfa kitap okumak, günlük alışkanlıklarımızdan biri olmalıdır.
Son birkaç öneri
Asla ertelemeyin. Ertelediğiniz her işin ertesi gün size bir kat daha fazla yük ve zaman kaybı olarak döneceğini bilerek hareket edin. Erteleyerek işten ve görevlerimizden kaçamayız. İşte bu günlük alışkanlıklar, hayatımızın düzene girmesine ve önemli ölçüde değişmesine yardımcı olacak güzel ve etkili alışkanlıklardır.
Bu günlük alışkanlıkları kazanabilmek için kendinize biraz zaman tanıyabilirsiniz. Yavaş yavaş kazanabileceğiniz bu alışkanlıklar için, ayda en az birini kendinize hedef davranış olarak seçin ve asla geri dönmeyin.
Dilerseniz, size en kolay gelecek alışkanlıktan başlayabilirsiniz. Kazanmaya çalıştığınız alışkanlık, dış etkenler nedeniyle sekteye uğradığında, ısrarcı olun ve yeniden deneyin. Hayat bize hediye edilen en büyük armağan. Yapacağımız tercih ve seçimlerle hayatımızı daha sağlıklı, daha kaliteli, daha başarılı yaşamak, büyük ölçüde bizim elimizde. Kazandığımız alışkanlıklar, bizim seçimlerimizdir. Bir kere yaşayacağımız şu hayatı, daha kaliteli yaşamak için çaba göstermeye, sizce de değmez mi?