Basur İçin Hangi Doktora Gidilir

Basur için hangi doktora gidilir,basura hangi bölüm bakıyor, basur belirtileri nelerdir, basur nasıl tedavi edilir, basur için hangi bölüme gidilir vb.. sağlık soruları için alışkanlık

Basur İçin Hangi Doktora Gidilir

Basur için hangi doktora gidilir, sağlık kuruluşlarında genel cerrahi bölümüne ve doktorlarına başvurmaları gerekmektedir.Basur için hangi bölüme gidilir genel cerrahi uzmanları tarafından çeşitli yöntemler ile muayene edildikten sonra tanı konmakta ve tedavi yöntemi seçilmektedir. Basur; iç (internal) hemoroid ve dış (eksternal) hemoroid olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır. Basura hangi bölüm bakıyor sorusunun cevabı için Dış hemoroidler genellikle ağrısız olmalarına rağmen iç hemoroidler daha ağrılı ve daha farklı tedavi yöntemleri gerektiren bir basur çeşididir.

Basur Nedir

Basur, hemoroid olarak da bilinen, makat çevresinde ve retrumun alt kısmında oluşan varis benzeri şişmiş damarlar olarak tanımlanmaktadır. Oluşmasına neden olabilecek bir çok durum söz konusu olsa da neden kaynaklandığı tam olarak anlaşılamamktadır. Hemoroidler temel olarak 2 tipe ayrılmaktadırlar. Anüsün dış kısmında, cilt altında oluşan tiplere eksternal yani dış hemoroid, kalın bağırsağın son kısmı olan rektumda oluşan hemoroidlere ise internal yani iç hemoroid adı verilmektedir.

Basur, toplum genelinde yetişkinliklerde yüzde 25’ine yakın oranda görülen yaygın bir rahatsızlıktır. Her zaman bir belirti vermeyen hemoroid, çoğunlukla belirti verdiği durumlarda kaşıntı, rahatsızlılk hissi, kanama gibi durumlarla kendini göstermektedir. Hemorid içeriisnde kan pıhtııs oluşması halinde ise şiddetli bir ağrı söz konusudur. Birçok tedavi töntemi ve seçeneği bulunan basur, yaşam düzeninde değişikliğe gidilmesi ve ev ortamında uygulanabilecek tedaviler ile tamamen iyileştiirlebilmektedir.

Basur Belirtileri Nelerdir

Basur belirtileri, tiplerine göre farklılık göstermektedir. Eksternal hemoroid türüne sahip olan kişilerde görülen basur belirtileri genellikle şunlardır:

  • Makat etrafında şiddetli kaşıntı ve rahatsızlık hissi
  • Makat etrafında ağrılı ve kaşıntılı şişlik ya da yumru
  • Özellikle oturma süresi ile doğru orantılı olarak artan ağrı
  • Dışkıda kan görülmesi

Sıklıkla görülen bu basur belirtileri, bölgenin aşırı zorlanması, bastırılarak ovulması ya da sert bir şekilde temizlenmesi sonucunda daha da şiddetlenebilmekte ve kötüleşebilmektedir. Eksternal yani dış hemoroid belirtileri kalıcı değildir, birkaç gün içerisinde şikayetler kaybolmaktadır.

İnternal yani iç hemoroid tipinde görülen yaygın belirtiler şunlardır:

  • Dışkılama sırasında dışkı üzerinde ya da peçetede parlak renkli kırmızı kan görülmesi
  • Makatta oluşan basurun sarkması ve ele gelmesi

İç hemoroidlerin hepsinde sarkma görülmemektedir. Sarkık olmayan iç hemoroid ağrı yapmazken sarkık iç hemoroid ağrıya ve rahatsızlık hissine sebep olmaktadır.

Basurdan Korunma Yöntemleri

Basur, gündelik yaşantı sırasında çeşitli unsurlara dikkat edilmesi ile çok yüksek oranlarda önlenebilen bir rahatsızlıktır. Basur oluşumunun önüne geçmek için dikkat edilmesi gerekenlerden ve basurdan korunma yöntemlerinden bazıları şunlardır:

  • Yüksek lifli gıdalar tüketmek, dışkının yumuşamasında ve basur oluşumunun büyük ölçüde engellenmesinde en önemli yapılacaklardan biridir. Kişilerin daha sık meyve, sebze ve tahıl yemeye özel göstermeleri gerekmektedir.
  • Yüksek lifli besin alamayanlar, lif takviyesinde bulunabilmektedirler.
  • Gün içerisinde 6 ve 8 bardak arasında alkol ve su içermeyen sıvı tüketmek, yumuşak bir dışkı için önemlidir.
  • Tuvalet ihtiyaçlar bekletilmemelidir. Boşaltım sisteminin geciktirilmesi birçok soruna yol açabileceği gibi, kabızlık nedeni ile basur oluşumuna da sebep olmaktadır.
  • Basur oluşumunda yüksek oranda etkili kabızlığın önlenebilmesi için hareketli bir yaşama sahip olmak, egzersiz yapmak ve varsa aşırı kilolardan kurtulmak gereklidir.
  • Tuvalet ihtiyacı mümkün olduğunca kısa sürede halledilmelidir. Uzun süreli olarak oturmak ve beklemek, anüs etrafındaki basıncı arttırmakta ve basur oluşumuna sebep olmaktadır.

Basur Nasıl Tedavi Edilir

Basur tedavisinde genellikle, dış hemoroid var ise derecesi ciddi rahatsızlık verici sonuçlara ulaşmadan bir müdahale yapılması gerekli görülmemektedir. Az şiddetli iç hemoroid durumunda ilaç tedavisi ve ameliyatsız yöntemler ile tedavi yürütülmektedir. İlaç ve diğer tedavi yöntemlerinin sonuç vermemesi halinde basur tedavisi için cerrahi operasyonlar gündeme gelmektedir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu