Akademik Makale Nedir?

Akademik Makale Nedir? Akademik makale yazımı ile üniversite öğrencilerinin başı belada. Yazma konusunda yeterince cesareti ve donanımı olmayan öğrenciler değişik siteler aracılığıyla makale yazdırma çabasına giriyor. Biraz cesareti olanlar ise internet arama motorlarında makale nasıl yazılır ve akademik makale nedir?  gibi sorularla akademik makale konusunda arama yapmaya başladı bile.

Akademik Makale Nedir?

Akademik makale belirlenen konu çerçevesinde detaylı ve araştırma yapmak ve yaptığımız bu araştırmayı örnekleriyle birlikte sunmak anlamına gelmektedir. Akademik makalelerin konusu daha önce hiç ele alınmamış konular tezler ya da savunumlar olabilir. Akademik Makale Nedir? Bunun yanısıra bir görüşü bir anlayışı savunmak adına da akademik makeler yazilabilir.Makale yazmaya başlamadan önce belirlenen konu ile  konuyla alakalı kapsamlı ve yeterli bilgi birikimi sağlanır ve yazıya dökülür.

Akademik Makale Nasıl Yazılır?

Akademik makale yazmayı aşamalar halinde anlatmakta fayda vardır. Sıralamanın takip edilememesi makaleniniz özensizliğe sürükleyecektir. Bir akademik makaleyi yazarken nelere dikkat edilmeli gelin hep birlikte inceleyelim.

Konusu belli olan bir akademik makale başlamadan önce muhakkak kapsamlı bir şekilde literatür taraması yapılması gerekmektedir. Literatür taraması konuyla ilgili kitaplar, web siteleri, örnek eserler, ansiklopedik bilgiler, sözlük bilgisi konuların araştırılıp bizim için gerekli olanların toplanması anlamına gelmektedir.

Literatür taramasını yaptıktan sonra başlığı belirlenen akademik makalenin konuyla ilgili anahtar kelimeler belirlenip maksimum 150 kelimeyi geçmemek şartıyla konu bütünlü içinde özet kısmı oluşturulur. Özet kısmı oluşturduktan sonra yazan kişiye ait künye bilgisi eklenir. Akademik makalelerde teknik olarak Times New Roman yazı sitili kullanılır. Makalenin ilk sayfası olan özet kısmında başlık 11 punto ve özet kısmı ise 9 punto ile yazılır.

Akademik makalelerin özet kısmının Türkçe ve İngilizce olarak yazılmai zorunlu değildir; İngilizce dilinde de yazmak makalemize hem farkındalık hem kalite katacaktır. Makalemizin ilk sayfasına resim eklemek kişiye kalmış bir tercih olup eklenip eklenmemesi önemli değildir. Makalelerde resimlerden ziyade üslup, dil ve anlatım öne çıkmaktadır.

Özet kısmı tamamlanan makalemizde giriş kısmına geçilip anlatılmak istenilen konuyla ilgili özet kısmı biraz daha detaylandırılarak kaleme alınır. Örneklendirme ve alıntı bu kısımda az da olsa yapılabilir. Giriş kısmı özet teknik olarak özet kısmından farklı olarak yazı puntosu 10 dur. Akademik makalelerde tüm başlıklar ve makale girişler sola yazlı olarak girintisiz yazılır. Akademik makalede başlıklandırma ise bu kısımda başlamış olup ana başlıkların tamamı büyük harfle ara başlıklar ise ilk harfle büyük harfle yazılarak numaralandırılır. Başlıklarda bold yani koyu renk kullanılır.

1.GİRİŞ

2.ANA BAŞLIK

2.1 Ara Başlık     

 Şeklinde başlıklandırma gerçekleştirilir.

Giriş kısmı özet bölümünün detaylandırılmış şeklinde olması gerekmektedir. Dil ve anlatım konusunda akıcı, özgün ve açıklayıcı bir dil kullanımı çok önemlidir. Akademik Makale Nedir? Gereksiz söz öbeklerine girip asıl anlatılmak istenilen konudan sapmak yapılan en büyük yanlışlardır.

Ana gövde bölümü makalenin en derin ve kapsamlı bölümüdür. Asıl makalenin konusu olan bu bölüm makalenin şahlanacağı bölümdür. Bu bölümde makalenin konusu detaylı, örneklemlerle, alıntılarla ve kelime telaffuzları ile anlatılır. Makale için derlenen tüm bilgiler ana ve alt başlıklarla konu bütünlüğü içerinde anlatılır. Bu bölümde grafiklere tablolara yer verilebilir. Makalenin ana başlığı tüm harfler büyük ve kalın olarak yazılır ve sırayla alt balıklarda eklenir. Yazı puntosu ve yazı biçimi aynı olmaktadır.

Sonuç bölümü makalemizin en son bölümüdür. Bu bölümde alıntılardan uzak sadece yazan kimsenin özgün ifade dili kullanılır. Sonuç bölümünde asıl verilmek istenilen mesaj ve varılmak istenilen sonuç anlatılır.

Kaynakça makale içerisinde kullanılan tüm alıntılar( tez, makale, kitap, sunup, web sitesi ) alındıkları yerle ve detaylarıyla birlikte kaynakçaya eksiksiz olarak eklenir. Kaynakçaya eklenmeyen her alıntı intihal kurallarına aykırı olup makalenizin özgünlük ihlalini tehdit etmektedir.

Akademik makalelerde dil, anlatım, teknik bilgiler eksiksiz olarak yapılmalıdır. Kullandığımız ifade dili kendimize ait ve herkesin anlayabileceği bir şekilde olması gerekmektedir. Akademik Makale Nedir? Konu bütünlüğü ve geniş literatür taraması makalenin kalitesi artıracaktır. Makalemizde mutlaka sayfa numaralandırılması yapılması gerekir.

Not: Akademik bir makale en az 2000 kelime olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu