Astroloji nedir? tamamen sacmaliktan mı ibaret?
ASTROLOJİ NEDİR? NE DEĞİLDİR?
ASTROLOJİ NEDİR? TAMAMEN SAÇMALIKTAN MI İBARET?
Astroloji nedir? tamamen sacmaliktan mı ibaret? İnsanoğlu olarak her zaman bilinmeyenin peşinden gitmeye, gittiğimiz şeylere de bir anlam yüklemeye çalışırız. Birçok kişi astrolojinin tamamen saçmalıktan ibaret olduğunu düşünür. Lakin inanın veya inanmayın burçlar var ve bunun bazı temel sebepleri mevcut. Kimilerine saçma gelmesi, astroloji alanında engel yapmaya asla engel değildir ve halen daha sürekli olarak astroloji üzerinde çeşitli araştırmalar sürüyor. Peki astroloji aslında neyi tanımlıyor?
Astroloji Gerçek Midir?
Aslan burçları benmerkezci, balık burçları duygusal, akrep burçları kindar ve boğalar da inatçı olarak görülür. Sizce de bu tarz kaba genellemeleri yapmak, Astroloji nedir tamamen sacmaliktan mı ibaret sadece uzay boşluğunda bulunan gezegenlerin konumundan ötürü gerçekleşiyor olabilir mi? Burçlar sayesinde karşınızdaki insanı tamamen tanımasanız da bazı karakteristik özellikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Veya en azından çoğu kişi ilk defa tanıştığı kişilerle burç muhabbeti kurar. Fakat burçlar her zaman doğru kişilik analizi vermez. Bunun yanı sıra gezegenlerin o anki hareketlerine göre kişiler şanslı veya duygusal olabilirler. Emin olun bunun matematiğini kavrayınca “Aaa, aslında olabilir yaa.” diyeceksiniz.
Burçlar Nasıl Oluşuyor?
Günlük yaşamda etrafımızda gördüğümüz her şeyin bir matematiği olduğunu asla unutmamalıyız. Burçlar da matematik biliminden faydalanır. Burç, insanın doğum sırasında Güneş’in pozisyonunun nerede olduğunu gösteren göksel bir alanın sembolik ifadesidir. Eğer ki doğduğunuz noktadan gökyüzüne, Güneş’e doğru bir çizgi çekerseniz bu çizginin bir burca ulaşacağını görürsünüz. İşte bu gökyüzü alanı, sizin burcunuzu ifade eden temel şey. Her burcun kendisine ait bir takım yıldızı bulunuyor. Horoskop olarak çizilen bu göksel haritada 360 dereceye sahip tam daire üzerinde 30’ar derecelik 12 ayrı bölüm bulunuyor. Sıralamanın en başında koç burcu gelir. Bunun sebebi ilkbahar ortasında bulunmasıdır. Takvimimiz dört ana döngüyü kabul edilir. Bu döngülere de ekinoks ismi verilir. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış ekinoksları, bütün bir yılı dört temel parçaya böler ve her bir bölümü içinde de üçer burç gruplanır. Örneğin koç burcu 21 martta yani gündüz ve gecenin eşit olduğu ve günlerin uzamaya başladığı zaman başlar
Geçmişten Günümüze Astroloji Nedir
Geçmiş tarihlerde Sümerler düzenli olarak gökyüzünü incelemişler ve şu an adlandırdığımız döngülere bir anlam yüklemeye çalışmışlardır. Güneş’in Dünya etrafında dönüyormuş gibi görünmesinden ötürü oluşan eksene “ekliptik” denir. Sümerler ekliptik üzerinde araştırma yaparak aslında astrolojinin temellerini atmaya başlamıştır. Daha sonrasında gelen Kaldeliler ise, Sümerlerin 18 burç olarak belirlediği ekliptik üzerindeki burç alanını 12ye bölmüşlerdir. İlk zamanlar sadece dönemin kralları için önem taşıyan göksel döngüler, zaman ilerledikçe insanların bu konuya olan merakından ötürü herkesi ilgilendirir hale gelmiştir. Tabii zaman geçtikçe bazı burçların getirdiği etkilerin anlamları, ifadeleri de değişikliğe uğramıştır. Örneğin geçmişte giyotinle yaralanan bir kişinin kaderinin günümüze uyarlanmış versiyonunun ölümcül hastalıklar olması gibi. Yani aslında ana tema değil, semboller değişti.
Yıldız haritası ise günümüzde en çok kabul edilen Batı astrolojisinde İlkbahar Ekinoksu yani Nevruz esas alınarak çıkartılır. Çıkartılan haritanın takım yıldızlarıyla bir ilgisi yoktur. Burcum Ne Aslında astroloji kavramı batıya da Araplardan geçmiştir. Göksel konumun matematiğini ilk geliştiren kişiler Müslüman Araplardır. Yine trigonometri de batıya Araplardan geçmiştir. Günümüz uzay matematiğinde kullanılan en önemli şeyler Müslüman Alimler tarafından keşfedilmiş, sonrasında Hristiyanların geliştirmesiyle ortaya çıkmıştır.
Peki Türk tarihinde burçların bir yeri var mı, elbette. Astroloji nedir? tamamen sacmaliktan mı ibaret? Osmanlı Dönemi klasiklerinden sayılan Muradname, 1427 yılında yazılmış ve toplam 51 maddede dönemin kültürel ve sosyal yapısını aktarmıştır. Bu kitabın 31. maddesinde ise astroloji hakkında bazı yazılar yer almıştır. Kitabın 31. maddesinde müneccim olmanın niteliklerinden, takvim hesaplamalarından, yıldız ve gezegenlerin isimlendirilmesinden bahsedilmektedir.
Halley Kuyruklu Yıldızı ve Astroloji
Babilliler de 16. yüzyılda gezegenlerin gökyüzündeki hareketlerini gösteren çeşitli haritalar yapmışlardır. Böylece Güneş ve Ay tutulmalarının ne zaman olacağını az çok kestirebiliyorlardı. Astroloji Babil’den Eski Yunan’a, oradan da Mısır ve Hindistan’a geçerek tüm dünyaya dağılmaya başlamıştır. İsa’dan sonra 1066 yılında gökyüzünde parlak bir kuyruklu yıldız görünmüş ve bu garip olay tüm insanları çok korkutmuştur. Dönemin astrologları bu olayı, yakın zamanda bir kralın öleceği ve çok önemli şeylerin yaşanacağı şeklinde yorumlamıştır. Gerçekten de aradan birkaç ay geçtikten sonra Hasting Savaşı’nda İngiltere Kralı Harold öldürülmüştür. Astroloji nedir? tamamen sacmaliktan mı ibaret? Günümüz bilimi sayesinde o dönem insanlarının gördüğü o kuyruklu yıldızın Halley olduğunu ve her 76 yılda bir dünya çevresindeki yörüngesinde dolaştığını biliyoruz.