Yapay Zeka Bizleri İşsiz Mi Bırakacak?
Yapay Zeka Bizleri İşsiz Mi Bırakacak? Son zamanlarda hayatımıza giren ChatGPT ile beraber yapay zekanın tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde ilerliyor olduğunu görmekteyiz.Yapay zeka bizi gündelik,sıkıcı ve tekrarlı birçok zahmetli işten kurtarmakta.Fakat bununla beraber yapay zekanın bir insan zekasını geçebileceği ve birçok kişiyi işsiz bırakabileceği tartışma konusu.
Yapay Zeka Bizleri İşsiz Mi Bırakacak?
Teknoloji hızını kesmeden ilerlemeye devam ediyor, Yapay Zeka Bizleri İşsiz Mi Bırakacak? sorusu özellikle dijitala işlerde çalışanları endişelendirmekte, Özellikle Chatgpt sonrası akılları karıştıran gelişmeler oldu gelin nedir bu yapay zeka bir göz atalım, Gerçekten işsizmi kalacağız merak edilen sorular burada.
Nedir Bu Yapay Zeka?
Yapay zeka basitçe insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgileri yineleyerek kendilerini geliştirebilen sistemler bütünüdür.Bir başka deyişle, bir robotun ya da bilgisayar sistemlerinin insan zekasına özgü davranışları taklit edebilmesidir.Makine öğrenmesi,derin öğrenme gibi alt başlıklar halinde toplanabilir.
Yapay Zeka Hayatımızı Nasıl Etkiledi?
Eskiden insan gücünün kullanıldığı ve tekrara dayanan bazı işler artık otomasyonun elinde.Fabrikalarda artık insan gücünün yerine çok daha hızlı ve az maliyetli otomasyon sistemleri kullanılıyor.Son zamanlarda hayatımıza giren ChatGPT ile beraber birçok öğrenci yapay zekayı basit ödevleri ve sınavları için kullanmakta.Bazen yanılmakla beraber ChatGPT çoğunlukla oldukça başarılı sonuçlar vermekte. Yapay Zeka Bizleri İşsiz Mi Bırakacak? Henüz başlangıç seviyesinde olsa da basit yazılımları da işleyebilmekte.Hatta yapay zeka ve makineleşme evlerimize kadar girmiştir.Robotik ev aletleri,robotik süpürgelere kadar birçok teknolojik alet evlerde kullanılmaya başlanmıştır.Kulağa korkunç gelse de yapay zekanın bizi gündelik,tekrar eden çerçöp işinden kurtardığı apaçık ortada.
Yapay Zeka Bizi Gelecekte Nasıl Etkileyecek?
Yapay zeka devrimi dünyamızı dönüştürürken makinelerle insanların bir arada bulunacağı ütopik bir gelecek sunuyor.Yapay zekanın büyük bir ekonomik sorun oluşturacağı ve bununla beraber yoksulluğa yol açacağını ileri süren tartışmalar olsa da bunun tam tersini gösteren araştırmalar da söz konusu.Yapay zeka araştırmacıları her geçen gün gelişmeleri aktarırken yakın bir gelecekte yapay zekanın tamamen hayatımıza geçirilebileceği öngörülmektedir.Peki bu hayata geçirilirse ne olacak?
Yapay zekanın gündelik hayatımıza girmesi yaşam standartlarımızı yukarı çekiyor.Zahmetli,tekrarlı işler basit yapay zeka yazılımları ile saniyeler içinde halledilebiliyor.Yapay zekayla birlikte yaşam standartlarımızın daha da yükseleceğini söylemek mümkün.Ancak yapay zekanın bizi korkutan tarafları da olduğunu söylemek doğru olacaktır.ChatGPT oldukça başarılı cevaplar vermekte ve tıpkı bir insan gibi sohbet edebilmekte.Bunun somuta döküleceği düşünülürse birçok insandan daha başarılı olabileceğini söyleyebiliriz.
Hepimiz İşsiz Mi Kalacağız?
Yapay zekanın geldiği son noktayı düşünecek olursak bazı mesleklerin artık değer kaybedebileceği hatta son bulabileceğini söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Mesela metin yazarlığı bu mesleklerin başını çekmektedir.Çünkü ChatGPT’ye herhangi bir konuda makale yazmasını istediğinizde size temiz,akıcı bir makale sunabilmektedir.Hatta insan zekasından çok daha başarılı bağlantılar ve soyut örnekler sunabilmektedir.Son dönemlerde en önemli mesleklerden biri haline gelen bilgisayar mühendisliğinin tüm alanlara yayılacağı ve diğer alanların önünü kapatacağı söz konusuydu.Ancak son gelişmelerden sonra yapay zekadan kod yazmasını istediğimizde bunu yapabildiğini görmekteyiz.Öyle ki JavaScript ‘in’ bile yazabilmekte.Bundan yola çıkarak bilgisayar programcılarının ve yazılımcıların da işlerini ellerinden alabileceğini söyleyebiliriz.Yine de hala nasıl yazabileceğini söyleyen bir teknisyene, bir yazılımcıya ihtiyaç duyulduğunu söylemek de mümkün.İleride kendi kendine kod yazabilecek bir yapay zeka sistemi de olası durumda.Çevirmenlik,yazarlık,öğretmenlik hatta doktorluk gibi birçok mesleğin de yapay zekadan etkilenebileceği görülüyor.
OpenAI ve Tesla Bot’un kurucusu olan Elon Musk geçenlerde Twitter’ı satın aldı.Milyonlarca veri içeren Twitter’ın robota aktarımı sağlanırsa bir insan zekasının çok üstünde bir robot geliştirilebileceği öngörülüyor.Ancak yapay zekaya sorulan her soru belirli bir enerji tüketmekte. Yapay Zeka Bizleri İşsiz Mi Bırakacak? OpenAI’a yüksek miktarda enerji faturası geldiği duyurulmuştur.Bu güç tüketiminin düşürülmesi için yeni çalışma alanları doğmuştur.Yani yapay zekayla beraber birçok iş alanı yapay zekaya teslim edilebileceği gibi yeni iş alanlarının da doğması öngörülmektedir.