Rapor Parası Nasıl Alınır
Rapor Parası Nasıl Alınır İş hayatında sağlık sorunları nedeniyle zaman zaman rapor alınabilmektedir. Kişinin sağlık sebebiyle çalışamayacak durumda olması ve bunu hastane – sağlık ocağı aracılığıyla belgelemesi durumunda kendisine rapor verilmektedir. Bu rapor iş göremezlik durum belgesi olarak da lanse edilmektedir. İş göremezlik ödemesi herkes tarafından alınamamaktadır.
Rapor Parası Nasıl Alınır
Rapor parası nasıl alınır sorusu özellikle rapor alan ve sağlık sorunları bulunan bireyler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. İş göremezlik ödemesi doğum, iş kazası ve hastalık sebebiyle ödenmekte ve çalışılan ay bittikten sonra ödeme gerçekleştirilir. Bir ay içerisinde alınmayan ödemeler artık alınamaz ve SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından geri alınır.
Rapor Parası (İş Göremezlik Ödeneği) Ne Zaman Yatar?
Rapor parası almak için ilk etapta raporu çalışılan iş yerine teslim etmek gerekmektedir. Raporun iş yerine tesliminin ardından o iş yerinin insan kaynakları birimi raporu e-rapor sistemine girerek sisteme işlerler. Daha sonra sisteme girilen rapor Sosyal Güvenlik Kurumu görevlileri tarafından incelenerek onaylanır. Rapor Parası Nasıl Alınır Onayın ardından ise rapor ücreti (iş göremezlik ücreti) kişiye PTT veya E-Devlet üzerinde kayıtlı olan banka hesabına yatırılmaktadır. Kolay bir şekilde zaman harcamadan rapor parasının banka hesabınıza yatırılmasını istiyorsanız E-Devlet üzerinden asıl banka hesabı belirleyebilirsiniz. E-Devlet sistemine girerek banka hesabı belirleme şeklinde arama yaptığınızda karşınıza bu işle için sekmeler çıkacaktır. Böylece daha sonra rapor almanız durumunda tekrar para almak için herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan daha önce belirlediğiniz hesaba paranız yatırılacaktır.
E-Devlet üzerinden rapor ücreti sorgulama işlemi için ‘4A/4B İş Göremezlik Ödemesi’ sekmesine giriş yaparak kontrol işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Rapor ücreti (iş göremezlik parası) hesaplanırken, son aylardaki prim gün sayınız, ikramiye – mesai ücretleriniz ve bunun gibi birçok kriter hesaplanarak brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. İlk 2 gün içerisinde rapor ücreti ödenmediğinden dolayı hesaplama yaparken bu 2 günlük ücret düşülmektedir. 3 gün ve daha fazla rapor alınması durumunda bu süre hesaplanarak rapor ücreti yatırılmaktadır. Rapor Parası Nasıl Alınır Ayakta tedavilerde rapor parasının 3’de 2’si alınmaktadır. Bu nedenle rapor ücreti hesaplanırken bu kriterlere dikkat edilerek bir hesaplama yapılması gerekmektedir.