Özgüven Nasıl Yazılır

Özgüven Nasıl Yazılır Özgüven ayrı mı yazılır bitişik mi? sorusu neredeyse tüm öğrencilerin ve Türkçenin doğru kullanımıyla yakından ilgili birçok kişinin aklını kurcalayan güncel sorulardan biridir. Yazım kurallarıyla ilgili yaptığımız bu kısa araştırmanın sonucunda oldukça sık kullandığımız bu kelimeyi çoğumuzun hatalı şekilde kullandığını görüyoruz.

Özgüven Nasıl Yazılır Gelin Bakalım

Öz güven kelimesinin nasıl yazıldığını belirtmeden önce kelimenin ne anlama geldiğine bir bakalım. Öz güven; kişinin kendisine, yeteneklerine olan güveninin ve inancının tam olduğunu betimleyen bir kelimedir. Diğer bir deyişle, kişisel gelişim kitaplarında sıkça karşılaştığımız öz güven kelimesi insanın kendisine olan güvenme duygusunu tanımlar. Öz güven kelimesinin nasıl yazıldığını internette aradığımızda karşımıza yaygın iki seçenek çıkmaktadır. Bunlardan biri ‘özgüven’ diğeri ise ‘öz güven’ şeklindedir. Öz güven kelimesi halk arasında yaygın olarak ‘özgüven’ şeklinde bitişik yazılmaktadır.

Peki, TDK’ye Göre ‘Özgüven’ Kelimesinin Doğru Yazılışı Nasıl Olmalıdır?

Türkçe Dil Kurumu’nun (TDK) bize sunduğu verileri göz önünde bulundurduğumuzda, söz konusu kelimenin ayrı yazılması gerektiğini görüyoruz. TDK’nin yayımladığı Güncel Türkçe Sözlük’e göre, yaygın olarak ‘özgüven’ şeklinde yazılan bu bitişik kelimenin doğru kullanımı ‘öz güven’ şeklinde ayrı yazılmış halidir.

Diğer Resmi Yayın Organları TDK’nin Önerisini Destekler Niteliktedir

Bir başka önemli yazım kılavuzlarından olan, Adam Yayınları’ndan çıkan Ömer Asım Aksoy’un ‘Ana Yazım Kılavuzu’ isimli kitabında da Türk Dil Kurumu’ndaki ile aynı yazım şeklini; ‘öz güven’ yazılış biçimini doğru kabul etmektedir. Özgüven Nasıl Yazılır Son olarak, Metis Yayınları’ndan çıkan Türkçe Sorunları Kılavuzu’nda Necmiye Alpay kelimenin doğru yazımının ayrı olması gerektiği görüşündedir. Sonuç olarak, Türk Dil Kurumu ve Türkçenin hatırı sayılır iki yazım kılavuzundan edindiğimiz bilgiler ışığında, ‘öz güven’ kelimesinin ayrı yazılacağına kanaat getirmekteyiz. Toparlamak gerekirse, bir kesim söz konusu kelimenin doğru yazılışını ‘özgüven’ şeklinde kabul ederken, TDK gibi imla kuralları alanında söz sahibi olan resmi kurumlar ‘özgüven’ yazımının yanlış olduğunu savunmaktadır ve kelimenin doğru yazılışının ‘öz güven’ olduğunu belirtmektedir. Dolayısıyla doğru yazılış biçimi ‘öz güven’ şeklinde olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu