Odaklanma Sıkıntısı
Yüzyıllar boyu insanlığın doğasında bir işi yaparken mutlaka ama mutlaka belli başlı odaklanma sıkıntıları çekmektedir. Odaklanma Sıkıntısı Bunun en büyük sebebi; ya işi sevmemektir veya yapılan işin başında iken farklı işler düşünülmektedir. Genellikle yapılan işten tatmin olmayan toplumda mutlaka ama mutlaka odaklanma sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu gibi sorunların önüne geçebilmek için odaklanma sıkıntısının önüne geçebilmekten geçmektedir.
Odaklanma Sıkıntısı
Odaklanma sıkıntısının önemli parametrelerinden bir tanesi de toplumda gelişen önemli kayıplarımızdır. Genellikle kayıplar şehit vermek, yakınımızı kaybetmek, anne babamızın ölümü ya da aile fertlerinin bir tanesi alışılmadık şekilde vefat etmesi en büyük sorunlardan bir tanesi olmaktadır. Odaklanmanın diğer bir faktörüne bakacak olursak en başta gelen faktör ise teknoloji bağımlılığı olmaktadır.
Teknoloji bağımlılığı günümüz çağının en büyük sorunlarından bir tanesi olmaktadır ve okuldan topluma, toplumdan aile fertlerine kadar büyük bir sıkıntıya yol açmaktadır. Odaklanma Sıkıntısı Hâlbuki gençlerimiz veya bireylerimiz ders çalışmak yerine teknoloji kurbanı olması demek aslında odaklanmanın en büyük sorunlarından bir tanesi olmaktadır.
Örnek vermek gerekirse; toplumda ailelerimiz genellikle ya benim oğlum veya kızım şu soruyu çözüyor ama dikkatinden kaçıyor diyerek veya bu soruyu yapamıyor acaba bir sıkıntısı var mı diyerekten psikoloğa gitmektedir. Aslında bu sorunun en büyük ana kaynağı genellikle teknoloji bağımlılığı ve internette çok boş yere zamanını harcamaktan geçmektedir. Bunun önüne geçebilmek için ise aile bireyleri yetişen çocuklarına belli bir kısıtlamalar getirmek zorundadır. Bu gibi sıkıntıların önüne geçebilmenin en büyük faktör ise her şeyi belli başlı kurala göre yapabilmektir. Örneğin, anne çocuğuna şunu söylemeli:
Oğlum ya da kızım bugün sınavdan yüksek alırsan sana 1 saat bilgisayar oynamana izin veririm gibi bir şartlandırma getirmek zorundadır. Eğer belli bir kısıtlamalar olmazsa teknolojinin kurbanı olup gitmek içten bile değildir.
Teknoloji bağımlılığı aslında son 10-15 yılda meydana gelen bir etmendir. Daha öncesinde teknolojik cihazlar yaygın olmadığı için çocuklarımızda bu gibi aletlere kurban olmuyordu. Hele ki teknolojinin artması hem faydalı hem zararlı yönlerde insanlara etki yapabilmektedir. Bunun önüne geçmeyi başarabilmek ancak ve ancak teknolojiyi kısıtlı şekilde kullanmakla olur. Teknolojiyi kısıtlı kullanmak demek sadece çok önemli işimiz olduğu süre boyunca kullanmak demektir. Teknolojinin de artmasıyla beraber aile bireyleri bir evin içinde birbirine iki yabancı gibi davranma alışkanlıkları kazandı. Odaklanma Sıkıntısı Genellikle çoğu ailede televizyon bir yandan açık, diziler boy gösteriyor ve evin için de her bireyin elinde bir telefon olmasıyla beraber, aile içinde de tatlı bir şekilde sohbet de edilemez oldu. Teknoloji o kadar kanımıza işledi ki artık onsuz elimiz ayağımız yok gibi bir duruma geldik. Bu da genel olarak bakıldığında bizlerin toplum içinde yozlaşmamıza sebep olan ana faktörlerden birisi olmuş durumdadır. Sonuç olarak:
Teknoloji her zaman çok kötü veya çok iyi değildir. Odaklanma Sıkıntısı Biz teknolojiyi gerçekten bilgi sahibi olabilmek veya araştırmalar yapmakta kullanırsak teknoloji her daim bizim aleyhimize olacaktır. Bunun için her şeyi ayarında ve zamanında yapmak hepimiz için çok daha faydalı ve sağlıklı olacağı aşikardır.