Mide Kelepçesi Nedir?
Mide Kelepçesi Nedir?, Ameliyat Sonrası ve Riskleri
Mide kelepçesi; perhiz ve egzersiz gibi obeziteye yönelik tedavilerin yeterli başarı gösterememesi veya hiç başarı gösterememesi durumunda uygulanan bir tedavi yoludur. Bu yöntem ile ilk bir yılda fazla kiloların yarısı giderilebilir. İdeal kilosu ile gerçek kilosu arasında 40 kilodan fazla olan kişilerde uygulanabilmektedir.
Mide Kelepçesi Nedir?
Bu kelepçe, genel düşüncenin aksine metal ya da türevi değil; silikon türevi bir mide bandı formundadır. Mide Kelepçesi Nedir? Bu materyallerden üretilmiş olması sebebi ile organ ve dokularda tahrişe sebebiyet vermesinin önüne geçilmiştir. Bu kelepçenin alt kısmında, kelepçe ile bir bütün halinde olan bir balon yer alır. Bu balon, yeteri kadar şişirilerek midenin girişini daraltır. Şişen balon, daha sert bir madde olan silikonun da mideye zarar vermesini engeller.
MİDE KELEPÇESİ NE İŞE YARAR?
Mide kelepçesi, obezite hastalarında, bu hastalıkla mücadele için kullanılan bir tedavi tekniğidir. Hastalığın, diyet ve egzersiz yöntemleriyle tedavi edilememesi durumunda kullanılır. Genellikle ideal kilo ile hastanın sahip olduğu kilo arasında 40 ya da 50 birim fark olan kişilerde bu tedavi yöntemi uygulanır. Mide kelepçesi yöntemi ile obezite hastaları, fazla kilolarından kurtulabilmektedir.
MİDE KELEPÇESİ NASIL TAKILIR?
Mide kelepçesi, genellikle 1 saat ve daha kısa cerrahi müdahaleler ile yapılır. Bu ameliyatlar yapılırken, genel anestezi ile hasta uyutulur. Karın bölgesinde gereken hijyen koşulları sağlandıktan sonra, bir cm veya daha kısa küçük kesikler atılır. Mide Kelepçesi Nedir? Bu açılan kesiklerden yemek borusu ve mide bağlantısına erişim sağlanır. Gerekli aletler kullanılarak, silikon ve türevi maddelerden elde edilmiş mide kelepçesi yerine yerleştirilir. Yemek borusu ve midenin birleştiği noktadan birkaç santimetre ileriye tesis edilir. Bu kelepçe, yemek borusunun bitişi ile mide başlangıcına doğru ilerletilir. Bu alana takılan kelepçenin balonu, organ ve diğer dokularda zarara sebep olmadan şişirilir. Midenin giriş bölgesinde yapılan bu daraltma işleminin sonucunda, küçük bir mide odacığı tesis edilmiş olur. Midenin geri kalan kısmına normalden çok daha yavaş ve az miktarda yiyeceğin ilerlediği bu alanın toplam kapasitesi çok küçüktür, genelde 30 cc’yi aşmaz. Hastalar, bu nedenle çok daha uzun süre tok hisseder ve eskisi gibi sık ve çok besin tüketmezler. Bu alandan mideye geçen besin seviyesi çok az miktarda olacağı için bu besinlerin emilim seviyesi de düşer. Bu yöntem ile alınan kalori miktarı yavaşlar ve hasta kısa sürede zayıflama imkanı elde eder.
Mide Kelepçesi Fiyatları
Mide kelepçesi ameliyatı yapılırken, hastanın herhangi bir organı ya da bu organlardaki herhangi bir dokusu çıkarılmaz veya ayrıştırılmaz. Bu arada Mide Kelepçesi Fiyatları pek internette bulunur değil.
Laparoskopik Ameliyat ile gerçekleşen mide kelepçesi ameliyatı, hem doktorlar hem de hasta için daha konforlu bir ameliyat ortamı sağlar. Halk dilinde kapalı ameliyat olarak da bilinen Laparoskopik Ameliyat, leğen kemiği ya da karın içindeki organların cerrahi işlemlerinde, geniş kesikler yapılmadan, genelde 1 cm veya daha küçük 3-5 kesinin içinden boruların yerleştirilmesi ile yapılan bir cerrahi ameliyattır. Halk dilinde kapalı ameliyat olarak da anılan bu yöntem, daha az hasar sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem ile hem karındaki anormallikler tespit edilebilir, hem de cerrahi tedaviler için iyi bir araç olarak kullanılabilir. Mide kelepçesi ameliyatı sonrasında hastada küçük boyutlarda birkaç ameliyat izi kalabilir.
MİDE KELEPÇESİ AMELİYATI SONRASI NE OLUR?
Genellikle mide kelepçesi ameliyatı sonrasında şunlar gerçekleşir:
- Taburcu olma süreniz genelde ameliyattan sonraki bir ya da iki gündür.
- Özel diyet ve egzersiz programı verilecektir.
- Ameliyattan sonraki ilk altı ay, her ay kontrol ve takibiniz olacaktır.
- İlk altı aydan sonra her üç ayda bir kez genel kontrol ve muayene yapılacaktır.
MİDE KELEPÇESİ SAĞLIKLI MI?
Mide kelepçesi ameliyatı, Laparoskopik yöntemlerle yapıldığı sürece riski daha düşüktür. Ancak her ameliyat gibi bu ameliyat da hem ameliyattan kaynaklı hem de anestezi işlemlerinden kaynaklı bir risk taşır. Anestezi işlemleri, bazı hastalarda solunum zorlanma gibi durumlara yol açabilir. Bütün bunların dışında her ameliyatta söz konusu olabilecek kanama ve emboli, yani damardaki pıhtının kan akışı ile bulunduğu bölgeden farklı dokulara iletilmesi, gibi bir takım riskler içermektedir. Mide kelepçesi ameliyatının riski bin kişide üç ya da dört civarındadır. Laparoskopik yöntemlerle ve uzman kişilerce yapılan ameliyatlar sağlık açısından bir sorun teşkil etmeyecektir. Unutulmamalıdır ki mide kelepçesi ameliyatı veya genel olarak cerrahi müdahaleler başvurulan en son çarelerdir. İlaç ve diyet gibi tekniklerle tedavi edilebilecek bir obezite hastasına ameliyat uygulamak, hasta açısından risk teşkil edecektir.
Genel olarak mide kelepçesi riskleri şunlardır:
- Kelepçenin yerinde durmaması veya kayması.
- Mide ülserine sebebiyet.
- Enfeksiyon kapma durumu.
- Kelepçenin, mide duvarını tahriş etmesi.
- Kelepçe materyaline yani silikona karşı vücudun tepki vermesi.
- Ameliyat sırasında diğer doku ve organların zarar görmesi.
- Kelepçenin az ve ya çok sıkılması, bu durum küçük bir müdahale ile düzeltilebilir.