Kamyon Şoförü Olmanın Zorlukları
Kamyon Şoförü Olmanın Zorlukları
Kamyon şoförü gibi her mesleğin bir zorluğu vardır. Kamyon Şoförü Olmanın Zorlukları Kime sorarsanız kendi mesleğinin zorluklarını, yaşadığı sıkıntılarını uzun uzun anlatır. Hele de kamyon şoförleri. Bir dokunsanız bin ah işitirsiniz onlardan. Sanki dünyanın tüm yükünü onlar taşır. En önemli görevleri onlar icra ederler. Ayrı bir dünyaları vardır onların.
Kamyon Şoförü Kime Denir?
Kamyon şoförü, yük taşımada kullanılan ve ağır vasıta sınıfında yer alan kamyonları kullanan kişidir. Eşya nakli, hafriyat taşıma veya malzeme sevkiyatı gibi bir çok işlerde çalışır. Kamyon Şoförü Olmanın Zorlukları Kendisine ait olan bir kamyonu kullanabileceği gibi başkasının aracını da kullanabilir.
İşte hikâyeleri;
Yolculuk yaparken mola yerleri farklıdır. Yemek yiyecekleri yerler bile normal mola yerlerinden ayrı yerdedir. Sanki evlerini arabalarında taşırlar. Yorulduklar zaman dinlenecek yer ve yatacak yerleri vardır kullandıkları araçlarda. Sanki bir ev gibi ayakkabılarını çıkararak otururlar şoför koltuğuna. Siler, süpürür, gerekirse halı ve kilim gibi yaygı sererler altlarına. Hele bir de onlarla uzun bir yolculuğa çıkarsanız sohbetlerine doyum olmaz. Sizlere hayat hikâyelerini anlatırlar samimiyetle. Sizinle can yoldaşı oluverirler. Unutamadıkları anılarını, yaşadıkları sıkıntılarını sizlerle paylaşırlar.
Koyu muhabbet sayesinde saatler dakika olur. Bitiverir kilometrelerce yollar kısa sürede. Sanki insan sarrafı olmuşlardır karşılaştıkları insanlar sayesinde. Bazen yalnızlıklarını, duygu ve düşüncelerini yazılara dökerler. Bunun için defter kalem kullanmazlar. Daha kolay yolu olanı seçerler. Kamyonun uygun olan yerlerine yazarlar yazılarını. Bu bazen kapı olur bazen cam olur, bazen de kamyon karoseri olur. Kamyon Şoförü Olmanın Zorlukları Bu yazıları okuyunca sanki iç dünyalarına yolculuk yaparsınız onların. Duyguları ifade etmenin bir başka yoludur bu. İşte böyle bir meslek sahibi olanların hiç mi sıkıntıları yoktur. Az önce de söylemiştik bir dokun bin ah işitirsiniz diye. İşte şoför olmanın dayanılmaz zorlukları.
Kamyon Şoförü Olmanın Zorlukları Nelerdir?
Bu mesleği seçmişseniz öncelikle bu mesleğin zorluklarını bilmeniz gerekir.
- Bu mesleğe sonradan başlamışsanız sıkıntılarınız daha da fazla olacaktır. İlk sıkıntınız kullanacağınız araç ile ilgilidir. Daha önce başka bir araç kullansanız da kamyon kullanmada zorlanabilirsiniz. Çünkü kullandığınız araç ile kamyonun vites yerleri değişik olabilir. Bunun yanında Sinyalizasyon ve ışıklandırma sistemi de farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle kullanacağınız aracı tanımadan kesinlikle uzun yolda araba kullanmayın. Hele hele yağmur ve kar gibi hava şartlarının olumsuz olduğu zamanlarda ve gece yolculuğunda araba kullanmak riskli olabilir.
- Diğer bir zorluk ise, özellikle geri gidişlerde mutlaka bir yardımcı kişiye ihtiyaç olmasıdır. Araba uzun ve geniş olduğu için arkanızı görme imkânı neredeyse sıfırdır. Kamyon Şoförü Olmanın Zorlukları Bunun için iyi bir yardımcıya ihtiyaç vardır. Aksi durumda telafisi mümkün olmayan kazalara sebebiyet verebilirsiniz. İç dikiz aynasından arkayı görmeniz mümkün olmadığı için yan aynalardan arkayı kontrol etmelisiniz. Yardımcınız yoksa gerekirse kendiniz arabadan inerek arkayı kontrol etmenizde fayda vardır.
- Yaşanması muhtemel sıkıntılardan biri de park sıkıntısıdır. Uzun ve geniş araç olması nedeniyle özellikle şehir içi trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde park yeri bulamazsınız. Bu nedenle dakikalarca park yeri bulmak için uğraşır durusunuz. Hele hele bulunduğunuz bölgenin yabancısı iseniz. Sıkıntınız bir kat daha artacaktır. Bu nedenle gideceğiniz yerle ilgili önceden araştırma yapmanız ve park edilecek yerleri çok iyi bilmeniz gerekmektedir.
- Bir diğer sıkıntı ise, aile hayatınız yok denecek kadar azdır. Uzun ve yorucu bir yolculuğa çıktığınızda günlerce ailenizden uzakta kalırsınız. Aile bütünlüğü kalmaz. Siz de, aileniz de ayrı bir tedirginlik yaşar sağ salim yuvaya dönünceye kadar. Yuvaya dönünceye kadar ailenin tüm sorumlulukları eşiniz ve çocuklarınız üzerinde olur. Bazen anne, bazen baba olur eşiniz. Çocuklara karşı bir baba rolü de oynar aynı zamanda.
- Yolculuk ayrı bir derttir kamyon şoförleri için. Gökyüzü yorgan, yer ise döşek olur. Yaz kış; yağmur çamur demeden döner tekerlekler. Teker üzerinde hareket etmenin ayrı bir stresi vardır. Aldığı emaneti sağ salim teslim edebilecek miyim diye. Trafik canavarlarının kol gezdiği yollarda, aileye nasıl kavuşacağının endişesini yaşanır. Özlemle yuvaya dönüşü beklenir hasret gidermek için.
- Eğer taşıdığınız yük veya eşyayı özel ve devlet kurumuna teslim edecekseniz, bir sıkıntı daha sizi bekliyor. O da resmi işlemler. Bu sıkıntılı süreç giriş kapısında başlıyor. Genel kontroller ve denetimden sonra taşıdığınız malzemenin cinsine göre numune kontrolü. Gıda maddeleri ve manav ürünleri taşıyorsanız numune denetiminden geçemeyebilirsiniz. Malınız reddedilerek tekrar aldığınız malı geri götürmek zorunda kalabilirsiniz. Bazen de resmi işlemler için saatlerce beklemek zorunda kalabilirsiniz.
- Her mesleğin bir hastalığı olduğu gibi şoförlük mesleğimin de hastalıkları vardır. Kamyon şoförlüğü yorucu, riskli ve tehlikeli bir meslektir. Uzun süre yapılan bu meslek sayesinde zamanla belli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
- Ayrıca kamyon ve tır şoförlerinin, pek itibar edilmese de halk nazarında olumsuz bir imajı vardır. Bu olumsuz imajı kırmanız için bu mesleği yapanların dikkatlin olması gerekir.
Kamyon Şoförü Mesleki Hastalıkları
Bu hastalıklar genellikle sağlıksız bir yaşam tarzından kaynaklanır. Bu rahatsızlıklar;
- Hareketsizlikten kaynaklanan obezite,
- Yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları
- Uzun süre aynı pozisyonda kalmaları ve ağır yüke maruz kalmaları nedeniyle bel fıtığı
- Düzensiz uyku ve uzun zaman uykusuzluğa maruz kalması sonucu yarı mahmurluk ve uyku apnesi
- Bu hastalıklar dışında dikkat eksikliği, horlama gibi hastalıklara neden olur.
Bu hastalılardan herhangi birinin kendinizde olduğunu düşünüyorsanız en kısa zamanda uzman doktora gitmenizde fayda vardır.
Şoförlük Mesleğinin Güzellikleri
Yapılan işin tehlikeli olması nedeniyle riskli meslek gruplarından biri olan şoförlük mesleğinin zorlukları yanında elbette ki güzellikleri de vardır. Bu güzelliklerden bazıları şunlardır:
- Şoförlük mesleği insana dostluğu, yardımlaşmayı ve vefalı olmayı öğretir.
- Size emanet edilen araç ve taşıdığınız malın alıcıya tam ve zamanında teslim edilmesiyle emanete riayet etmeyi öğretir. Bu sayede sorumluluk sahibi olmanın önemini kavramış olursunuz.
- Bu meslek sayesinde bir yere aidiyetiz olur. Kamyon Şoförü Olmanın Zorlukları Sizin dertlerinizle ilgilenen bir kuruluşunuz olur. Birlikte sıkıntıların üstesinden gelmenin sevincini yaşarsınız
- Meslek arkadaşlarınız sayesinde geniş bir aileniz olur. Bu sayede yeni arkadaşlar ve dostluklar edinirsiniz.
Kamyon Şoförünün Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Kamyon şoförünün zorlukları, güzellikleri yanında görev ve sorumlulukları da vardır. Genel olarak kendisine emanet edilen yükü istenilen şekilde ve zamanında alıcıya ulaştırmaktır. Buna ek olarak şunlara da dikkat etmek gerekir:
- Taşımış olduğu yüke zarar verecek hareketlerden kaçınmak ve aracı dikkatli bir şekilde kullanmak,
- Ürünü zamanında ve sağlam bir şekilde alıcıya teslim etmek,
- Trafik kurallarına uygun hareket etmek ve diğer sürücüleri tehlikeye sokacak hareketlerden kaçınmak,
- Çalışmış olduğu firmanın itibarını küçük düşürecek davranışlardan kaçınmak,
- Aracıyla ilgili sıkıntıları rapor ederek gerekirse yetkilileri bilgilendirmek,
- Aracı kendi özel işlerinde kullanmamak ve gerekmedikçe belirlenen rotanın dışına çıkmamak,
Siz de bir kamyon şoför iseniz, Kamyon Şoförü Olmanın Zorlukları bu uyarılara dikkat ederek taşımacılık yapmalısınız.
İlgili Yazı : Kamyon Arkası Sözler-Kamyon Arkası Yazıları