İstanbul’da Gezilecek Bilinmeyen Yerler
İstanbul'un Gizli Cennetleri
İstanbul’da gezilecek bilinmeyen yerler bir çok kişi tarafından çokça merak edilmektedir. İstanbul medeniyetler şehri olduğu için gezilecek ve görülecek yüzlerce yer bulunmaktadır. Bu yerlerin bir çoğu herkes tarafından bilinmekteyken bazıları ise daha gizli kalmışlardır. Bu makalemizde İstanbul’da gizli kalan bilinmeyen gezilecek yerler hakkında bilgi paylaşımında bulunacağız. Bu yerlerden bazıları: Çatalca İnceğiz Köyü, Yoros Kalesi, Aydos Tepesi, Şile Saklıgöl, Elmas Burnu, Kariye Müzesi… İstanbul’u ziyaret ediyorsanız ve gezeceğiniz yerleri planlıyorsanız bu yerleri de gezmenizi şiddetle tavsiye etmekteyiz.
İstanbul’da Gezilecek Bilinmeyen Yerler
İstanbul’da gezilecek bilinmeyen yerler yoğun insan kalabalığından kaçabileceğiniz ve doğayla baş başa huzur dolu bir gün geçirebileceğiniz seçeneklerdir. Şehrin gürültüsünden uzakta doğadaki sesler ile uyanmak istiyorsanız bilinmeyen birçok gizli ve harika yeri ziyaret edebilirsiniz.
Çatalca İnceğiz Köyü
Çatalca’da bulunan İnceğiz Köyü tarihi bir dokuya sahiptir. Bölgenin en çok merak edilen yeri İnceğiz Mağaralarıdır. Buraya aynı zamanda Kemal Sunal Mağaraları da denir.
Bu ismi almasının sebebi Kemal Sunal’ın filmlerinin birkaçının burada geçmesidir. Ayrıca meşhur Tarkan filmleri de bölgede çekilmiştir. Mağara bölgesi 3 veya 4 kattan oluşur. İstediğiniz kata çıkabilirsiniz fakat en üst kata çıkmak zordur.
Ağaçları ve tabiatıyla küçük ama oldukça etkileyici bir vadidir. Bölge gelenekleri koruyarak günümüze kadar gelmeyi başaran bir yerdir. Çatalca ilk olarak bu bölgede kurulmuştur ve tarihi 2500 yıl öncesine kadar dayanır. Mağaraları Cenevizliler oymuştur ve günümüze kadar yapısı bozulmadan gelebilmiştir.
Yoros Kalesi
Yoros Kalesi İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alır. Bölgeye tren yolu, deniz yolu, karayolu veya hava yolu ile ulaşabilirsiniz. Anadolu Kavağında bulunur ve iskeleye yaklaşık olarak 850 metre bir uzaklığı vardır.
Hızlı ve pratik bir şekilde gitmek isterseniz sizin için en uygun yol kara yoludur. Kalenin güçlü tarihi 1261’den başlar. İmparator 8. Mihael Paleologos Latin İşgalinden İstanbul’un kurtulması şerefine yaptırmıştır.
1305 tarihinde ise Türklerin yönetimine geçmiştir. Daha sonra Cenevizliler kaleyi yönettikten sonra Osmanlı İmparatorluğu egemenliği ele geçirmiştir. Eski zamanlardan günümüze değin tarihi yapısını korumuş bir bölgedir. Yoros Kalesi İstanbul’da yer alan en önemli tarihi alanlardan biridir.
Aydos Tepesi
İstanbul’da bulunan en yüksek nokta olma özelliğini taşıyan Aydos Tepesi Sultanbeyli, Pendik, Sancak Tepe ile Kartal ilçelerinde bulunur. İsmi Aydos Kalesinden gelir ve Aydos Kalesi Sultanbeyli’de bulunur.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında burası avlanmak için kullanılırdır. Etrafında çam ağaçlarından meydana gelen zengin bir orman vardır. Bölgede aynı zamanda Aydos Gölü vardır ve doğayla iç içe olarak burada muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Kadıköy ilçesinden otobüse binerek kolayca gidebilirsiniz.
Şile Saklıgöl
Şile Saklıgöl doğayla iç içe olabileceğiniz harika yerlerden biridir. Şile merkez bölgesine yaklaşık olarak 8 kilometre mesafesinde bulunur. Göl Kamandere Köyünün sınırları içerisindedir.
Yapay inşa edilmiş bir baraj gölüdür. Muazzam bir doğası vardır. Gölün kenarında yemyeşil bir doğada kahvaltı edebilir veya yeme içme tesisinde dinlenebilirsiniz. Hafta sonu giderseniz çok da uzak olmadığı için sizin için dinlendirici bir gezi olmuş olur.
Piknik, Brunch, et mangal veya doğada harika yürüyüşler yapabilirsiniz. Şile Saklıgöl içerisinde bulunan kaz ve ördeklere de bayılacaksınız.
Yürüyüşünüz sırasında fotoğraflar çekebilir ve sevdiklerinizle güzel bir anı yaşayabilirsiniz. Yol boyunca birçok halk tezgahı kurulur ve buralardan alışveriş de yapabilirsiniz.
Elmas Burnu
Beykoz Riva Köyünde bulunan Elmas Burnu insanlar tarafından oldukça sevilen bir bölgedir. Kumsalı ile çam ormanlarıyla size huzur veren bir sessizliğe sahiptir. Dinlenme merkezi olarak burada piknik yapabilir ve aynı zamanda yunusları izleyebilirsiniz.
İstanbul ile arasında yarım saat mesafe olduğundan dolayı kolay bir şekilde yolculuk yapabilirsiniz. Güzel manzarası ile yeşillikler içerisinde dinlenebilirsiniz. Denize girebilir, sahilde yürüyüş yapabilir, piknik yapabilirsiniz.
Kayalık kısımlarda insanlar balık avlamaya gelirler. Eğer gürültü sevmeyen biriyseniz alanın güzelliği ve sessizliği tam size göredir. Dilerseniz çam ormanı bölgesinde çadırda kalabilirsiniz. Deniz kuşlarını izleyerek harika yürüyüşler yapma imkanı bulursunuz. Fazla maliyet olmadan dinlendirici bir tatil için idealdir.
Kariye Müzesi
Kariye Müzesi hem yerli insanların hem de turistlerin ilgisini çeken bir yerdir. Kale Bizans vakitlerinde kilise olmuş, İstanbul’un Fethinden sonra cami olmuştur. M.S. 6. Yüzyıla kadar uzanan bir geçmişi vardır.
Birçok deprem atlatmasına rağmen müze günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. 20. Yüzyıla gelindiğinde cami olarak kullanılması sona ermiştir. Zarar görmüş alanlar restore edilerek müze olarak sergilenmeye başlanmıştır.
Müzenin bulunduğu bölgedeki evler de eski zaman evlerinin yapısına uygun olarak düzenlenmiştir. Bölgede bulunan Kariye Oteli de turistlerin gezmek için geldikten sonra kaldıkları yerdir. Otelde yemek yiyebilir ve dinlenebilirsiniz. Bölgede birçok hediyelik eşya dükkanı bulunur. Hatıra olması için Kariye Müzesi gezinizden sonra buradan alışveriş yapabilirsiniz.
İstanbul’da gezilecek bilinmeyen yerler hakkında bilgi paylaştık. Gezmeyi seviyorsanız ve İstanbul’u gezmeyi planlıyorsanız İstanbul’un bu gizli hazinelerine de şans vermeyi deneyebilirsiniz.