Fenerbahçe 1989-1999 Yılları Arası Maçları
Fenerbahçe 1989-1999
>Bu Makalede Siz Değerli Okuruma veya Okurlarıma, Fenerbahçe, Spor Kulübünün Fenerbahçe 1989-1999 Yılları Arası Maçları Görkemli Tarihinden 1989 Yılından Başlayıp, 1999 Yılına Kadar Bu Kulübün Elde Ettiği Başarıları ve Başarısız Geçen Senelerden Öne Çıkan Detayları Yazarak Sizlerle Paylaşmak İstiyorum.
Fenerbahçe 1989-1999 Yılları Arası Maçları
>Öncelikle bu makalenin konusu olan Fenerbahçe Kulübünün yaklaşık olarak 10 yıllık bu sürecini tam anlamıyla kapsamlı bir şekilde anlatmak, muazzam derecede uzun olacağı için, sizleri de sıkmayacak bir şekilde ve bilgilendirici bir özet halinde yazacağım bu makaleyi.
Fenerbahçe 1989 ile1999 Yılları Arasındaki Maçları
Konumuz Fenerbahçe Kulübünün 1989-1999 yılları arası elde ettiği başarılar ve başarısızlıkları dahil, yaşadığı olaylar hakkında detay vermek. O zaman Kulübün 1989 yılında sezon başlamadan önceki durumu, yani transferleri falan demek istiyorum, bunlara değinelim, ardından sezon içerisinde neler olmuş onlarıda söyleyeceğim.
1989 sezonu öncesi Fenerbahçe, tarihinden süre gelen bir geleneği sürdürerek, bulunduğu ligde önemli derecede performans gösteren futbolcuları kadrosuna kattı. Söz konusu futbolcular ise Sakaryaspor’dan alınan Oğuz Çetin ve Aykut Kocaman’dı. Ülkemiz sınırları dışından ise o zamanın Alman milli futbol takımının kalesini koruyan ve transferi bir hayli heyecan yaratan Toni Schumacher, Schalke 04’ten transfer edildi. Takımın teknik direktörü ise, daha önce 1984-1985 sezonunda da takımın başında olan Yugoslav hoca Todor Veselinoviç 1989 sezonunda da takımın başına tekrardan getirildi. Bu arada yine Sakaryaspor’dan 1987-1988 sezonu başında dönemin parlayan yıldızı Rıdvan Dilmen ve savunmada görev alan Nezihi Tosuncuk’da transfer edilmişti.
>Sonunda bunca önemli transferin ve yeni hocanın ardından 1989 sezonu başlamıştı. Ligin sonunda ise kulüp tarihinin ve aynı zamanda türkiye süper liginin hem puan olarak (93), hem de atılan gol sayısı olarak (103) rekoru kırılmış oldu.
>Fenerbahçe elde ettiği bu başarı sonucunda 12. lig şampiyonluğunu ilan etmiş oldu. Sezonu ise gol kralı olarak bitiren futbolcusu Sakaryaspor’dan alınan Aykut Kocaman 29 gol attı.
>Şimdi ise sıra 1989-1990 sezonunda. Fenerbahçe geçmiş sezon da elde ettiği rekorlarla dolu şampiyonluğunun ardından, bu başarısını tekrar etmek isterken kaleci Toni Schumacher’in sarılık teşhisi konularak 6 ay, ligin 10. haftasında Trabzonspor maçında ağır bir sakatlığa maruz kalan Rıdvan Dilmen ise 3 ay sahalardan uzak kalacak olması, ister istemez takımın şanssız bir sezon geçirme nedeni oldu. Bu arada sezon öncesinde de Danimarkalı Henrik Nielsen santrafor bölgesine transfer edilmişti. Bu gelişmelerin ardından Fenerbahçe ligi Beşiktaş’ın 5 puan gerisinde ikinci olarak tamamladı. Sezonun sonunda ise Yugoslav hoca Todor Veselinoviç ile yollarını ayırdı Fenerbahçe.
>Yerine ise hoca olarak PSV takımını 1987-1988 sezonunda şampiyon kulüpler kupası şampiyonu ünvanını veren Hollandalı teknik adam Guus Hiddink göreve getirildi. 1990-1991 sezonuna, Schumacher, Rıdvan, Semih ve Aykut gibi takım için çok önemli futbolcuların sezon içerisinde sakatlık ve hastalıklar geçirmesi sonucu ligin 22. haftasında oynanan Trabzonspor (deplasman) maçında takımın mağlup olması ile beraber teknik direktör Guus Hiddink ile yollar ayrıldı. Bu sezonu da Fenerbahçe beşinci olarak tamamladı.
>Önceki sezonda elde edilen başarısızlıklar sonucu, 1991-1992 sezonuna önemli transfer hamleleri yaparak başladı Fenerbahçe. Şüphesiz o dönemin transfer bombası Galatasaray’dan olaylı bir şekilde transfer edilen Tanju Çolak’tı.
Toni Schumacher’in emekli olmasının ardından, yeni bir kaleci olarak Beşiktaş’tan Engin İpekoğlu da transfer edildi. Takımın Hocası olarak ise Slovak Jozef Venglos olmuştu. Bu sezonun sonunda Aykut Kocaman forma giydiği 25 maçta toplam 25 gol atarak gol kralı ünvanına sahip oldu. Fenerbahçe ise sezonu, Beşiktaş’ın hemen ardından ikinci olarak tamamladı.
>Yine aynı hocayla Fenerbahçe bu sefer 1992-1993 sezonunu lider Galatasaray takımının tam 8 puan gerisinde beşinci olarak bitirdi. Sezonun gol kralı ise 23 maçta attığı 27 gol ile Tanju Çolak oldu. Sezonun sonunda ise Slovak hocayla yollar ayrıldı ve yerine Alman hoca Holger Osieck getirildi.
>1993-1994 Sezonu için kadrosunda önemli derecede yeniliğe giden Fenerbahçe, golcü oyuncu Tanju Çolak ile yollarını ayırdı. Bu sezonun transferleri ise, Uche Okechukwu, Brian Steen Nielsen, Rüştü Reçber, Bülent Uygun ve Kemalettin Şentürk takıma yeni sezonda dahil olan oyunculardan oldular. 1993-1994 Sezonunu ise Fenerbahçe yine şampiyon olamayıp ikinci olarak tamamladı. Yeni transferlerden Bülent Uygun ise forma giydiği 27 maçta attığı 22 gol ile sezonun gol kralı oldu.
>1994-1995 Sezonunda ise Fenerbahçe, ligin ilk yarısını Holger Osieck yönetiminde tamamlarken, ikinci yarıda hocalık görevine Tomislav İviç getirildi. Bu sezonda da şampiyon olamayan Fenerbahçe takımı, ligi dördüncü olarak tamamladı. Aykut Kocaman ise forma giydiği 25 maçta attığı 27 gol ile ligde ki 3. gol krallığını yaşadı.
>1995-1996 Sezonu Fenerbahçe için büyük bir olay ile, Brezilya’yı dünya şampiyonu yapan hocayı yani Carlos Alberto Parreira’yı alarak başlayacaktı Fenerbahçe sezona. Bu gelişmenin dışında, ligimiz içerisinden önemli bir transfer gerçekleştirdi Fenerbahçe. O isimde Gaziantepspor da oynayan Elvir Boliç idi. Sonunda Fenerbahçe geçen 7 yıllık aranın ardından, 1995-1996 sezonunda Trabzonspor’u 2 puan geçerek sezonun lideri oldu ve bu sezon ile birlikte toplamda 13. lig şampiyonluğuna ulaşmayı başardı.
>1996-1997 Sezonunda Fenerbahçe’de Sebastiao Lazaroni getirilip, transferde ise yıldız bir isim olan Jay-Jay Okocha takıma kazandırıldı. Bu sezonun önemli noktalarından biri ise hiç şüphesiz Fenerbahçe tarihinde ilk kez şampiyonlar liginde gruplara kalmıştı. Elemelerde karşısına İsrail takımı Maccabi Tel Aviv gelen Fenerbahçe, bu engeli toplamda 2-1’lik skorla eleyerek gruplarda yer aldı. Bulunduğu grup ise, Juventus, Manchester United ve Rapid Wien takımlarının da olduğu C grubuydu. Bu maçların arasından hiç kuşkusuz Manchester United ile Old Trafford stadında oynanan ve maçın 78. dakikasında Elvir Boljiç’in attığı gol ile İngiliz ekibini mağlup eden Fenerbahçe, rakibinin iç sahadaki 40 maçlık yenilmezlik serisini de bozmuş oldu. Grup sonunda ise toplamda 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 3 yenilgi alarak üçüncü olarak tamamladı ve turnuvaya veda etti Fenerbahçe. Sezonun ortasında ise Lazaroni ile yollar ayrılarak, yerine 3. kez gelecek olan Yugoslav hoca Todor Veselinoviç geldi ve Fenerbahçe ligi 3. olarak tamamlamış oldu.
>1997-1998 Sezonu öncesinde hocalık görevinden yine gönderilen Veselinoviç yerine bu sefer Hırvat Otto Bariç getirildi. Bu sezonun büyük önem arz eden olaylarından bir tanesi de, 11 şubat 1998 tarihinde oynanan Trabzonspor, Türkiye Kupası Çeyrek Final maçında yaşandı. Maçta dakikalar 78’i gösterdiğinde teknik direktör Otto Bariç’in kafasına taş gelmesi sonucunda, Fenerbahçe takımı sahayı terk etti. Bu olayın sonunda ise Fenerbahçe karşılaşmadan hükmen olarak mağlup sayıldı ve sonraki sezonda da Kupadan men edildi. Ligi ise Galatasaray’ın dört puan arkasında ikinci olarak bitirdi Fenerbahçe.
>1998-1999 Sezonunda ise Fenerbahçe, takımın hocalık görevine Alman Joachim Löw’ü getirerek sezona başladı. Bu sezon transfer anlamında, Viorel Moldovan ve Elvir Baljiç gibi önemli isimler takıma kazandırılmış oldu. 1999 Sezonunu üçüncü olarak bitiren Fenerbahçe’de, ligin sonunda hocalık görevine, eskiden yine bu formayı giymiş bir isim olan Rıdvan Dilmen getirilmiş oldu.
>>>Evet, umarım dediğim gibi muazzam uzun bir yazı olmamıştır. Zaten neticesinde 1989-1999 yılları arası yani 10 yıllık bir zaman diliminde gerçekleşen olayları, başarıları ve başarısızlıkları yazıya döktüğüm bir makale oldu. Şunu da söyleyeyim, objektif bir biçimde, tarihte yazılanı yazılanına ve her sezonu doğrusuyla yazdığımıda belirtmek isterim, Keyifli okuyuşlar dilerim…