EYT Borçlanması ile Nasıl Emekli Olunur?

EYT Borçlanması ile Nasıl Emekli Olunur? E-Devlette Yazan Kritik Hizmet Dökümü Nedir? Yıl sonu yaklaşıyor. EYT düzenlemeleri gittikçe hız kazanıyor. Öte yandan EYT çıktığı anda başlanacak olan emeklilik sürecinde hak sahipliği bulunan kişilerin belirli noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Sosyal güvenlik kurumunun özellikle üzerinde durduğu bilinmeyen detaylardan dolayı emeklilik sürecinde hakkı olduğu düşünülen pek çok kişi zarara uğrayabilecek. Tasarımın Aralık ayı sonu ile Ocak ayı başında net olarak meclis’te gündeme gelmesi bekleniyor. Detaylar ancak o zaman belli olacak.

EYT Borçlanması ile Nasıl Emekli Olunur?

5000 prim gün üzerinde özellikle duruluyor. EYT Borçlanması ile Nasıl Emekli Olunur? Emekli olacaklar primleri yetmediğinde eksik günleri, doğum ya da askerlik borçlanması ile tamamlayabiliyor. Klasik emeklilik sürecinde yaş, sigorta ve prim gün sayısı ön plana çıkıyor. Bunlardan herhangi biri eksik olduğu anda kişi emekli olamıyor.

E-Devlette Yazan Kritik Hizmet Dökümü Nedir?

Fakat yapılacak EYT tasarısı meclisten geçtiği anda yaş şartına bakılmaksızın iki milyonun aşkın vatandaş anında emekli olabilecek. Burada aranan kritik detay ise 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde iş başlangıcının yapılmış olması şartlar tamamlandığında meclise sunulduğunda yasa geçerli olmaya başladığında ilk maaşların Şubat ayında verilmesi bekleniyor.

EYT Borçlanması ile Nasıl Emekli Olunur?
EYT Borçlanması ile Nasıl Emekli Olunur?

O Yaşa Dikkat!

Konu üzerine Bakan Bilgin “Kısa süre sonra düzenlemeler tamamlandığında konu üzerine açıklama yapılacaktır”yorumunda bulundu ve ay sonunu işaret etti. EYT Borçlanması ile Nasıl Emekli Olunur? E-Devlette Yazan Kritik Hizmet Dökümü Nedir? Prim gününde eksiklik yaşayanlar sigortalılık süresi oluşmamış olanlar içinde alternatif farklı çözümler ortaya atılmaya başlandı. 8 Eylül 1999 tarihi sonrasında çalışmaya başlayanların sigortalı olduğu geriye çekebilmek için yapılacaklar üzerine araştırmaları devam ediyor. Borçlanma yolu ile sigortalılık tarihi geri çekilebiliyor. Hizmet tespit davası açılarak da bu fırsattan faydalanılabilir.

Hizmet Dökümüne Bakın!”

Doğum, askerlik, staj görevi ya da yurt dışı borçlanması gibi ek faydalardan yararlanarak bu süreç avantajlı hale getirilebiliyor. Öte yandan uzmanlar vatandaşları uyarıyor. E-devletinize giriş yaparak muhakkak ki hizmet dökümüne bakın. Dökümanlarda işverenden kaynaklı olarak eksik giriş yapılmış olabilir. Prim gün sayılarında eksiklik yapılmış olunabilir. İş başlangıç tarihi farkında olmadan yanlış yapılmış olan olabilir. Bu konuda herkesin daha temkinli olması gerektiği bir problemle karşılaşıldığında muhakkak ki yetkili birimlere gidilerek konunun gündeme getirilmesi ve eksikliklerin tamamlanması gerektiği de ifade ediliyor.

Askerlik Borçlanması Günlük Primi Ne Kadar Oldu?

Askerlik ve doğum borçlanması önemli bir avantaj olarak görülüyor. Sigorta başlangıç tarihleri bu nedenle borçlanma yolu ile daha geriye atılabiliyor. Özellikle yeni yıla bırakılmadan tüm bu aşamaların incelenerek faydalardan yararlanılması öneriliyor. Borçlanma yolu ile emekli olmak isteyen kişiler düşünüldüğünde günlük tutar yeni yıla girmeden önce şu anda 69 TL olarak belirlendi. Yeni yılda bu rakam da artırılacak. Yeni yıla girmeden 69 TL üzerinden 540 günlük askerlik borçlanması yapmak isteyecek tüm vatandaşlar toplamda 37.272 TL ödeyerek prime eklenecek.

Yıpranma Payı Olan Meslekte Çalışan ve Anneler Ne Yapacak?

Alınabilecek yıpranma payı bulunan mesleklerde çalışanlar bu sürede avantajlı olacak. Madende çalışanlar, demir çelik fabrikalarında çalışan personeller toplamda 45 farklı iş kolu için yıpranma payı detayı ön plana çıkıyor. Klasik emeklilikte 360 gün üzerinden hesaplama yapılırken yıpranma payı olan kişiler için o süreler 420 ile 540 gün arasında düzenlemeye tabi tutulur. EYT Borçlanması ile Nasıl Emekli Olunur? E-Devlette Yazan Kritik Hizmet Dökümü Nedir? Anne adayları da doğum borçlanması yöntemini kullanabilir. 3 çocuğa kadar borçlanma yapılabiliyor. Bu da 2160 günlük kazanım sağlar.

Alakalı diğer yazı : EYT Tasarısında Son Döneme Girildi! Son Durum!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu